Letní koncerty (II.): Druhou půlku prázdnin rozezvučí Damien Rice, The Neighbourhood i Disclosure

Vydáno 26.07.2016 | autor: Ondřej Bambas

Když se prázdniny přehoupnou do druhé poloviny, možná vás přepadne smutek. Na druhou stranu se můžete těšit na koncerty The Neighbourhood, Damiana Marleyho nebo třeba Damiena Rice a Die Antwoord. Pokud tedy máte vstupenku. Snad se nám aspoň to počasí v srpnu vydaří.

Letní koncerty (II.): Druhou půlku prázdnin rozezvučí Damien Rice, The Neighbourhood i Disclosure Damien Rice hrál před třemi lety na festivalu Colours Of Ostrava. Foto: Matěj Slezák

WE ARE SCIENTISTS

kdy: 26. července - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: od 390 Kč / 490 Kč na místě
proč: We Are Scientists se těšili zájmu už od první desky. With Love And Squalor se prodalo za první půlrok před sto tisíc kopií. Díky dobrému načasování ovlivnili nejednoho teeagera a dodnes jsou The Great Escape nebo Nobody Move, Nobody Get Hurt součástí každého dobrého indie výběru. Z dvojice Keith Murray / Chris Cain, která za We Are Scientists stojí, se navíc stalo i komediální duo a po vydání druhého alba měli pořad na anglické verzi MTV. 

RIHANNA

kdy: 26. července - O2 arena, Praha
cena vstupenky: od 1490 Kč
proč: Zpěvačka si jde svou vlastní cestou. Vydání posledního alba oddalovala, ze zveřejněných singlů se na nahrávce Anti nakonec žádný neobjevil, ale otevřela tím novou kapitolu. Trochu temnější, pro někoho možná méně popovou, ale stále současnou. Do Prahy se vrací Rihanna po pěti letech. Tehdy jí předskakoval Calvin Harris, nedlouho po vydání společného singlu We Found Love. To ještě nebyl na předních příčkách mezi nejdražšími DJs světa. Nyní s sebou přiveze Big Seana, který si u nás odbyl premiéru již loni v červnu.

VIDEO: Rihanna jako žena z jiné planety láká na Star Trek

ROBERT PLANT & SENSATIONAL SPACE SHIFTERS

kdy: 27. července – Lochotín, Plzeň
cena vstupenky: 1290 Kč
proč: Robert Plant už se v Praze představil. Nicméně posední dvě zastávky směřovaly na východ. Nejdříve potěšil početný dav na festivalu Colours Of Ostrava, loni si pak udělal výlet od brněnské haly Rondo. Nyní se pro vyvážení zastaví v Plzni, kde bude vystupovat v doprovodu Sensational Space Shifters v místním amfiteátru. Ten prošel rekonstrukcí a od loňského roku je opět v plném provozu, což okusili před nedávnem i fanoušci Lucie. Až 17 000 lidí může zpívat hity Led Zeppelin Rock And Roll, Black Dog nebo Whole Lotta Love. Kapela ale představí také písně z poslední desky Lullaby and... The Ceaseless Roar.

DAMIEN RICE

kdy: 3. srpna - Divadlo Archa, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Když zavítal Damien Rice do České republiky naposledy, kouzlo niterných balad a songů o lásce se vytratilo v areálu Dolních Vítkovic jak pára nad hrncem. To o rok dříve, když byl sám na pódiu v Roxy, odcházel asi málokdo zklamán. O podobně silný zážitek se pokusí i tentokrát, kdy nebude prostor klubu tak útulný, přesto nabízí Archa ideální podmínky pro maximální vychutnání si trochu odlišného pojetí písničkářství. Do svého repertoáru navíc nyní přidá písně z oceňované třetí studiové desky My Favourite Faded Fantasy.

LIVE: Damien Rice si na pódium Colours pozval i Markétu Irglovou

THE KILLS

kdy: 7. srpna – Roxy, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Že se vystoupení podaří vyprodat, se dalo vytušit. Koncertní premiéra má před sebou ale několik zásadních otázek. Dokážou například Alison s Jamiem živě prezentovat energii a drive studiových nahrávek? A dodají zážitku něco navíc? Skupina vydala své první album už před třinácti lety, opravdový boom přišel ale s druhou a třetí deskou. Některé songy se dokonce dostaly do populárních seriálů včetně u nás známé Gossip Girl. Zatím poslední, nedávno vydaná deska se jmenuje Ash & Ice. Obsahuje třináct skladeb a jak se zdá, většina z nich zazní i během koncertu. A co nás nezabije, to nás posílí.

THE NEIGHBOURHOOD + BØRNS

kdy: 16. srpna - Riegrovy sady, Praha
cena vstupenky: 200 Kč + poplatky
proč: S The Neighbourhood už jsme měli čest letos na jaře. Jejich koncert byl poměrně rychle vyprodán a fronta před klubem v den koncertu nasvědčovala, že u této kapely mají fanynky (a fanoušci) opravdu silný zájem stát v prvních řadách. Svět The Neighbourhood je sice černobílý, jejich hudba ale už tak fádní není. A póza také ne. Když nyní přijedou na otevřený koncert, doplní je navíc projekt Børns, za nímž stojí teprve čtyřiadvacetiletý Američan. Loni mu vyšel povedený debut Dopamine a nyní ho premiérově představí Praze.

DISCLOSURE

kdy: 18. srpna – Fórum Karlín, Praha
cena vstupenky: 850 Kč
proč: První pokus o návrat nevyšel. Technické potíže zapříčinily, že se britské duo do Prahy dostalo, dokonce si veškeré nástroje připravilo na pódium, vystoupení bylo ale těsně před otevřením dveří Malé sportovní haly zrušeno. Náhradní termín na sebe nenechal dlouho čekat a 18. srpna tak budeme moci ocenit nové skladby z desky Caracal ve Fóru Karlín. V mezičase navíc bratři Lawrencové nelenili a před pár dny vydali EP Moog For Love, na němž je trojice zcela nových skladeb. A jednu z novinek Boss už zařadili také do svého setlistu.

Pořadatelé objasnili, proč zrušili koncert Disclosure. Reparát proběhne v srpnu


CAGE THE ELEPHANT

kdy: 22. srpna - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: od 490 Kč / 590 Kč na místě
proč: I Cage The Elephant to stihli s předstihem a svou show vyprodali. To i navzdory konkurečnímu koncertu Die Antwoord (kteří jsou ovšem také vyprodaní). Jak se zdá, táhne i hravý mix kytar. Někdo by to prostě nazval rock, ti pečlivější by rádi doplnili vlivy z šedesátých až osmdesátých. Ať už je ale časové ukotvení jakékoliv, Američané nedávají do své hudby ani špetku náznaku nějaké zbytečné nostalgie a patosu. K přirozenému plynutí přispívá také zpěv Matthewa Shultze, který zbytečně netlačí na pilu. Naopak z toho vznikají občas zajímavé klidné písně. Kolik se jich najde v Praze ke konci prázdnin?


DIE ANTWOORD

kdy: 22. srpna - Žluté lázně, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Je to šílené. Je to zvrácené. Ale je to cool a lidem se to líbí. Alespoň podle ohlasu, který vyvolal koncert jihoafrického dua. V Praze už rozjelo slušnou party jednou v Lucerna Music Baru. Loni kvůli němu dokonce nemalá část českých fanoušků neváhala jet na trenčínskou Pohodu. O něco skromnější, pořád ale otevřenou show pod širým nebem nabídnou Die Antwoord ve Žlutých lázních. Navíc se dá předpokládat, že představí něco ze své chystané čtvrté desky Mount Ninji And Da Nice Time Kid.

vložte odkaz, text nemažte

THEE OH SEES

kdy: 23. srpna – Futurum Music Bar, Praha
cena vstupenky: 420 Kč v předprodeji / 500 Kč na místě
proč: Kdo si počká, ten se dočká. Už úvodní fotka na facebookovém eventu dokazuje, jak energická jízda to s Thee Oh Sees bude. Západní pobřeží to s kytarami vždy umělo a tihle umělci ze San Francisca jsou toho zdárným příkladem. Do své albové sbírky by měla skupina snad ještě letos něco přidat. A dost možná něco z toho uslyšíme i ve Futuru. Bude to občas možná až moc divoké a moc dadaisticky pojaté, do svého pokojíčku už vás ale tahle parta takhle detailně nakouknout nemusí nechat. A když už bude mít příští rok těch dvacet let, proč si trochu nevyskočit na svérázný post-punk.


SUM 41 + PENNYWISE + NOFX + MILLENCOLIN

kdy: 23.-24. srpna - Forum Karlín, Praha
cena vstupenky: 1390 Kč
proč: Sum 41 si k nám před šesti lety vytvořili nějaký vztah, protože se následující dva roky vraceli, aby se teď mohli vytasit s novým singlem Fake My Own Death. Stejně ale bude většina čekat na nesmrtelnou hymnu Fat Lip. Aby toho nebylo málo, se Sum 41 zahrají Millencolin. Původně plánovaná mega akce se bohužel kvůli chybě v itineráři musela rozdělit na dva dny, i tak se jistě bude jednat o skvělý zážitek. Středu totiž rozehrají Pennywise s NOFX. Praha zní dobře!

ASKING ALEXANDRIA

kdy: 23. srpna – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: od 460 Kč
proč: Ačkoliv vznikla skupina až v roce 2008, dokázala si rychle získat své místo na poli core scény. V podstatě odkývá tradičné postupy od vzorů jako Avenged Sevenfold, Def Leppard, Guns N' Roses, Mettalica do moderního pojetí. K metalcoreu přimíchávají někdy elektronické prvky, někdy nechávají promlouvat tradiční formu, která více sedí k heavy metalu. To dokazuje také poslední, letos vydaná deska The Black. Zatím poslední zastávka u nás proběhla loni na festivalu Rock For People.

NO JOY

kdy: 24. srpna - Café V lese, Praha
cena vstupenky: 213 Kč
proč: Pro změnu něco z Kanady. Přitom vydávají na Mexican Summer. V žádném případě nedůvěřujte jménu kapely, protože tohle zábavné je. Někdy možná trochu strohé, jak je vše skryté za hradbou kytarových efektů a zpěvu tak skoro není rozumět, ale vše dává smysl. Možná je to čitelnější na nejnovější desce More Faithful. S tou naštěstí No Joy neztratili svou zábavnost a zdá se, že se na natáčení s producentem Jorgem Elbrechtem dobře bavili. Navíc skladby dokazují, že shoegaze šlape dobře i v rychlejším tempu.

DAMIAN MARLEY

kdy: 29. srpna – Velký sál Lucerny, Praha
cena vstupenky: od 990 Kč
proč: Bob Marley, hudební legenda, kterou znají i ti, kteří říkají, že ho v životě neslyšeli. Bob je věčný a jeho otisk nesmazatelný. Stejně tak jako jeho děti, kterých stihl za svůj život splodit požehnaně. Jak už to ale bývá, někomu je dáno do vínku více... A Damian měl to štěstí, že talent zdědil zrovna on. Syn Boba a Cindy Breakspeare, tehdejší Miss World, začal se zpěvem už jako malý. Svou techniku postupně piloval, až se mu podařilo v roce 2002 získat cenu Grammy. Oficiální řadová deska vyšla naposledy o tři roky později. Nedávno ale Damian vypustil nový singl s názvem Caution. Pěkná ochutnávka před pražským koncertem.

THE BRIAN JONESTOWN MASSACRE

kdy: 31. srpna - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: od 350 Kč / 450 Kč na místě
proč: Kdo byl před dvěma lety na jejich koncertu ve Futuru? To měli venku čerstvě desku Revelation. Historie kapely je ale daleko rozsáhlejší. Vznikla už na počátku devadesátých let a na svém kontě má k padesáti nahrávkám. Parta okolo Antona Newcombea se nikdy nebála experimentů, její zvuk se za po svou existenci měnil. Nelze se pak divit, že se na loňském Mini Album Thingy Wingy objevila slovenská skladba Prší prší s refrénem "Mám v čižme hada", který nazpíval Vladimir Nosal. Uvidíme, zda zachrastí i na konci prázdnin.

Témata: Damien Rice, The Neighbourhood, Disclosure, Rihanna, Robert Plant, Led Zeppelin, The Kills, Die Antwoord, Asking Alexandria

zavřít