Kam v roce 2017 vyrazit na festivaly (I.): Aerodrome přiveze Linkin Park, Metronome Stinga, Rock for People láká na Evanescence

Vydáno 13.01.2017 | autor: Hana Bukáčková

I když venku mrzne, lístky na festivaly jdou už teď na dračku. Možná jste o Vánocích našli pod stromečkem nějakou tu vstupenku - a jestli ne, přinášíme vám pár tipů, které festivaly rozhodně neminout. Vždyť během letní sezóny u nás vystoupí i takové hvězdy jako Sting, Linkin Park, Evanescence, Imagine Dragons a mnoho dalších. Více v našem velkém festivalovém přehledu - první část najdete níže. 

Kam v roce 2017 vyrazit na festivaly (I.): Aerodrome přiveze Linkin Park, Metronome Stinga, Rock for People láká na Evanescence Hvězdou Aerodrome festivalu budou Linkin Park


FESTIVAL SPECTACULARE

Co: propojení hudby s jinými uměleckými obory
Kdy: 20. 1. - 18. 2., Palác Akropolis, Praha

Hlavní náplní festivalu je hudba a její propojení s pohybovým divadlem či baletem, videoartem, videomappingem či filmem a fotografickým uměním. Festival je jedinečný co se týče výběru lokací i samotných umělců. Dramaturgie je velice pestrá. Pohybuje se na poli současné elektronické i akustické hudby, soudobé podoby ambientu, post-rocku, jazzu, ale i propojení s pohybovým divadlem. Festival rozšiřuje nabídku novodobého umění v Praze a propojuje zahraniční scény s tou domácí - plodem takovéto spolupráce je například společně připravené vystoupení na festivalu. Součástí Spectaculare jsou workshopy, výstavy a filmová představení. Letos jsou k vidění Sven Helbig, Arve Henriksen, Christin Löffler a další.

Čtvrtý ročník pražského Festivalu Spectaculare nabídne ambient i experimentální jazz, zahrají Biosphere nebo Christian Löffler

OKOŘ SE ŠŤÁVOU
Co: festival v podhradí zříceniny
Kdy: 3. 6., Okoř

Letošní již 19. ročník oblíbeného festivalu v krásném prostředí pod zříceninou hradu Okoř zatím potvrdil první učinkující, kterými jsou Horkýže Slíže, Hana Zagorová, Jelen či ATMO music. Na akci je zřízena kyvadlová doprava z Prahy a Kladna. Festival v posledních letech moderovala zajímavá dvojice ve složení Lukáš Pavlásek a Pavel Anděl, takže o zábavu nebyla nouze ani v nazvučovacích pauzách. Jestli tomu tak bude i letos, zatím pořadatelé nenaznačili.

METALFEST
Co: metalová sešlost na západě Čech
Kdy: 2. - 6. 6., Amfiteátr Lochotín, Plzeň 

Tři dny plné té nejlepší světové metalové muziky, zábavy a pohody, to je Metalfest, který vloni zaznamenal rekordní návštěvnost. Letos proběhne již 8. ročník, začátkem června se můžete těšit na legendární Tarju, někdejší hlas Nightwish, ve společném vystoupení se Sharon Den Adel. Dále vystoupí Exodus, Avatar, Primal Fear a další. Vloni zazářil například Udo Dirkschneider, Nightwish a mnoho dalších.

AERODROME
Co:
Linkin Park se vrátí do Čech
Kdy: 11. 6. 2017, Letiště Letňany, Praha

Bezmála deset let touží tisíce českých fanoušků Linkin Park po jejich koncertním návratu do Čech. A letos se jim to splní. Dnes mají Linkin Park na svém kontě již šest studiových desek, včetně té poslední The Hunting Party z roku 2014. Kapela vystoupí 11. června v Praze na čtvrtém ročníku Aerodrome festivalu, který k nám v uplynulých letech přivezl již řadu největších jmen světové hudební scény jako např. Metalliku, System Of A DownKornBring Me The HorizonLimp BizkitAvenged Sevenfold, Roba Zombieho, Alice In Chains a mnoho dalších.

LIVE: Halový Aerodrome festival: Korn předvedli nářez, Bring Me The Horizon vizuální show

VOTVÍRÁK
Co: největší český festival zaplní letiště
Kdy: 16. - 18. 6., Milovice

Pomyslné otevření festivalové sezóny opět proběhne ve velkém. Pořadatelé před vánočními svátky zveřejnili první ochutnávku festivalového programu, který zatím obsahuje jen tři jména: legendární Miro "Meky" Žbirka zahraje své největší hity, skupina Mandrage i letos rozjede velkou podívanou a po roční pauze se vrátí na podium Votvíráku pravidelný vítěz soutěží o nejlepší kapelu - Škwor. Stejně jako v předchozích letech je připravena non stop zóna plná hudebních barů, kde se můžete bavit až do kuropění. V tomto roce jí bude dominovat taneční zóna, realizovaná ve spolupráci společnosti Bonaccione a Studia 54 - Legendary After Clubu, kde se vystřídá řada špičkových Djs. 

UNITED ISLANDS
Co: multižánrový festival v pražských ulicích, kam se dostanete zadarmo
Kdy: 22. - 25. 6., Praha

Mezinárodní hudební multižánrový festival, který se koná od roku 2004 na pražských ostrovech a v blízkých parcích a okolních ulicích, se letos uskuteční již počtrnácté. Je hojně navštěvovaný a nabízí každoročně spoustu zajímavých a neokoukaných tváří. Loni jsme mohli objevit například teepee, Emmu Smetana či Auroru. Pořadatelé ještě neodtajnili svoje letošní trumfy a zatím nás napínají.

United Islands navštívilo v Praze padesát tisíc lidí, v neděli hráli Adrian T. Bell, Vltava nebo Brodka

METRONOME
Co: Sting přijede na druhý ročník pražského festivalu
Kdy: 23. - 24. 6., Výstaviště, Praha

Loni debutující Prague Metronome Festival, jenž představil například Iggyho Popa nebo Foals, ukázal, že Praze velký open-air festival sluší. Jeden z nejpopulárnější světových hudebníků Sting poprvé v Česku vystoupí právě na tomto festivalovém pódiu. Bude jeho hlavní hvězdou. Britský umělec do Prahy přijede s aktuálním albem 57th & 9th. Doprovodí ho tříčlenná kapela, včetně jeho dlouholetého kytaristy Dominica Millera. Na další ohlášené hvězdy nadcházejícího ročníku čekáme. 

LIVE: Chci, aby můj děda byl jako Iggy Pop

TOPFEST SK
Co: slovenská špička na letišti
Kdy: 30. 6. - 1. 7., letiště Piešťany

Největší slovenský rockový festival Topfest hlásí letos například Bastille nebo Skindred. Určitě to ale nebudou zdaleka všechny trumfy, které vytasí. Akce se znovu uskuteční v tradičním termínu na přelomu června a července. Její česká obdoba - Topfest CZ - proběhne stejně jako loni ve Slavkově u Brna. Přední domácí interpreti se sem sjedou 10. června. 

vložte odkaz, text nemažte

FINGERS UP
Co:
 přehlídka alternativní a indie hudby
Kdy: 30. 6. - 1. 7., Mohelnice

Již posedmé se začátkem léta můžeme potkat v Mohelnici. Hudební festival Fingers Up svádí dohromady unikátní výběr indie a alternativní hudby spolu s množstvím nejrozmanitějších zážitků. Festivalový areál mohelnického Morava Campu se v obklopení vymazlených dekorací promění v pestrou říši kvalitní indie a alternativní hudby, gastra, stylové módy a umění. Těšte se na charakteristické, příjemné prostředí rozezvučené skvělou hudbou (Ghost Of You, Lake Malawi, Priesstniz apod.) a nabitý program nejrůznějších aktivit, přednášek a workshopů.

ROCK FOR PEOPLE
Co: jeden z největších českých rockových festivalů
Kdy: 4. - 6. 7., FestivalPark, Hradec Králové

Historie jednoho z našich největších rockových festivalů sahá do roku 1995, kdy se ještě konal v Českém Brodě za "punkových" podmínek na atletickém stadionu. Na 13. ročník, který se konal v roce 2007, se festival přesunul do Festivalparku na bývalé vojenské letiště v Hradci Králové, kde nové a mnohem větší prostory umožnily pojmout více kapel a více diváků. Headlinery pro letošek je cenami Grammy ověnčená gothic rocková formace Evanescence v čele s uhrančivou Amy Lee, která proslula hitem Bring Me To Life, elektro-taneční experimentátoři The Bloody Beetroots, indie popoví kalifornští floutci Foster the People nebo draví Moose Blood. A to rozhodně zdaleka nebude všechno. 

LIVE: Offspring na Rock for People moc nemluvili, pod pódiem to přesto žilo

BEATS FOR LOVE
Co:
čtyřdenní taneční jízda v Ostravě
Kdy: 5. - 8. 7., Dolní oblast Vítkovic, Ostrava

Beats for Love je festival taneční hudby pořádaný v jádru industriální národní kulturní památky a fungující od roku 2013. Prostředí Dolních Vítkovic plné železných kulis se zaplní spoustou hudby, vzniká tak jedinečná atmosféra plná zábavy i zážitků. Jedná se o největší taneční festival u nás, loni ho navštívilo přes 40 tisíc fanoušků. Areál čítal 15 scén celkově se čtyřmi stovkami umělců. Prozatím se ví, že vystoupí britský projekt Sigala, drum'n'bassovou scénu rozjedou Freqax, Hallucinator, Katharsys, český Forbidden Society.

VYSOČINA FEST
Co: hvězdný český line-up na Vysočině
Kdy: 6. - 8. 7., Jihlava Amfiteátr

Poměrně mladý festival, jehož první ročník se uskutečnil v roce 2013. Každým rokem se přesto setkává s obrovským zájmem ze strany návštěvníků, kteří si užívají rozmanitost a bohatý program. Vysočinu opět navštíví hvězdy československého nebeTeam, Ewa Farna, Anna K., David Koller, Wanastowi Vjecy, Věra Špinarová, Ivan Mládek s Banjo bandem, Tublatanka atd. Sobotní program bude přizpůsoben našim nejmenším, kterým se dostane opět speciálního vyžití v areálu dětského hřiště.

POHODA
Co: věhlasný slovenský hudební svátek
Kdy: 6. - 8. 7., Letiště Trenčín

Pohoda je nejznámější slovenský festival, na kterém se alternativa, indie, elektronika, world music a punk propojují s klasikou spolu s literaturou, tancem, vizuálním uměním, filmem a divadlem. Před pár dny soutěžil o cenu European Festival Awards, kde byl hned 4 x nominovaný. Přestože cena z toho nakonec nebyla, Pohoda se nepochybně zařadila mezi nejúspěšnější evropské multižánrové festivaly. Mezi první oznámené taháky letošního ročníku patří Alt-J, Ylvis, Birdy, Jake Bugg, Resistens nebo C Duncan.

Druhou část velkého festivalového přehledu vám přineseme v týdnu od 16. ledna. 

Text: Hana Bukáčková

Témata: Spectaculare, Pohoda, Rock for People, Aerodrome, Votvírák, Metalfest, Topfest, Beats For Love, Metronome, United Islands, Vysočina Fest, Fingers Up, Okoř se šťávou, Linkin Park, Sting, Evanescence

zavřít