Stone Sour

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Stone Sour Stone Sour

 

Stone Sour je americká rocková kapela založená v roce 1992 v Des Moines. Jedná se o vedlejší projekt Coreyho Taylora, zpěváka skupiny Slipknot. V součanosti kapela sestává z následujících členů: Corey Taylor (zpěv, kytara), Josh Rand (kytara) a Roy Mayorga (bicí). Dlouholetými členy byli také Joel Ekman (bicí), Shawn Economaki (baskytara) a Jim Root (kytara), kolega ze Slipknot. Skupina je pojmenována podle alkoholického nápoje.

Skupinu zakládali Taylor a Ekman a během svých prvních let působení nahráli Stone Sour dvě dema (1993 a 1994). Postupně se k uskupení přidávali další hudebníci - basista Economaki a kytarista Slipknot Jim Root. V takovéto sestavě nahrála formace EP, jehož název není znám, ale jeho obsah (respektive jeho část) se o několik let později objevil na eponymním debutu (2002). Kvůli aktivnímu působení ve Slipknot, jejichž sláva rostla, už ale bylo především pro Coreyho a Jima obtížně zůstávat v Stone Sour a tak se projekt na čas zastavil. 

Ke skupině se pak přidal kytarista Josh Rand, který proces nahrávání debutu značně zrychlil. Z této první desky pochází třeba hitovky Bother (objevila se ve filmu o Spider-Manovi), Get Inside či Inhale - ty už byla mnohem úspěšnější, dočkaly se dvou nominací na Grammy. Navzdory tomu, že se deska stala zlatou, Stone Sour opět na čas ukončili působení, opět kvůli Slipknot. 

Druhé album bylo pojmenováno Come What(ever) May (2006) a získalo četné pozitivní ohlasy ze strany kritiků, velmi dobře se i prodávalo. Objevil se na něm i nový bubeník (původně ze Soulfly) Roy Mayorga a fanoušci mají z tohoto počinu nejraději písně Sillyworld, Made of Scars a Through Glass. Za singl 30/30-150 obdrželi Stone Sour gramofonek Grammy za nejlepší metalové vystoupení.

Dalším důležitým počinem v diskografii se stalo dvojalbum House of Gold & Bones (2012, 2013), které bylo doprovázeno i čtyřdílným grafickým románem, které jde hlouběji do textové tematiky obou disků. Skvělý kousek se pánům povedl i s EP Meanwhile in Burbank..., které obsahovalo vynikající covery na písně od Kiss, Judas Priest, Metallicu, Alice In Chains a Black Sabbath, EP dostalo i druhou část Straight Outta Burbank..., na kterém byly pro změnu covery třeba od Iron Maiden nebo Rolling Stones.

V létě 2016 Taylor přiznal, že má celou hromadu demonahrávek pro další album Stone Sour, jehož název zní Hydrograd. Bude podle něj více heavy metalové a punkové. Prvními vlaštovkami z alba byly singly Fabuless a Song #3.

Diskografie:
Stone Sour (2002)
Come What(ever) May (2006)
Audio Secrecy (2010)
House of Gold & Bones – Part 1 (2012)
House of Gold & Bones – Part 2 (2013)
Hydrograd (2017)

Další články interpreta

zavřít