TOP 10 očekávaných hard & heavy alb pro rok 2019: Slipknot, AC/DC nebo Pearl Jam

Vydáno 22.02.2019 | autor: Tomáš Rumler

Rockeři a metalisté se tuze rádi vracejí k oblíbené muzice i několik desítek let zpátky. To však neznamená, že nesledují, co jejich favorité chystají nového. Některá s napětím očekávaná alba jsou již potvrzena, o jiných se čile spekuluje. A nedá se vyloučit, že se jich letos vůbec nedočkáme.

TOP 10 očekávaných hard & heavy alb pro rok 2019: Slipknot, AC/DC nebo Pearl Jam TOP 10 očekávaných rockových a metalových alb 2019: Slipknot, In Flames, The Cranberries nebo Pearl Jam


IN FLAMES
- I, THE MASK

Na 1. března ohlásili svůj třináctý studiový zářez In Flames. Švédové se za téměř třicet let existence dostali mezi žánrové ikony. Jelikož nepřešlapují na místě, zejména v posledních letech s každou deskou ztrácejí část příznivců pamatujících časy The Jester Race (1996) nebo Reroute To Remain (2002). Novější tvorbou naopak oslovují mladší generaci, na nezájem publika si tedy rozhodně stěžovat nemohou. Přesvědčit se o tom můžete na královéhradeckém festivalu Rock For People.

 

CHILDREN OF BODOM - HEXED

Jubilejní desátý kousek si budou moct zařadit do sbírky fanoušci finského melodického death metalu. Svým způsobem je to dárek i pro samotného frontmana, vždyť Hexed vyjde měsíc před jeho čtyřicátými narozeninami. V České republice se Alexi Laiho a spol. představí v létě ve Vizovicích na Masters Of Rock.

 

MARK MORTON - ANESTHETIC

Pokud sledujete Lamb Of God, jméno Mark Morton vám není neznámé. Kytarista divoké party připravil na březen svůj sólový debut. Nejedná se však o práci jednoho muže. Seznam přizvaných vokalistů nemůže nechat v klidu žádného milovníka tvrdé muziky. Svůj hlas nahrávce propůjčili třeba Randy Blythe (Lamb Of God), Alissa White-Gluz (Arch Enemy), Jacoby Shaddix (Papa Roach), Chuck Billy (Testament) nebo Myles Kennedy (Alter Bridge). Uslyšíte i zesnulého Chestera Benningtona (Linkin Park).

 

THE CRANBERRIES - IN THE END

V lednu loňského roku otřásla hudebním světem zpráva o náhlém úmrtí zpěvačky skupiny The Cranberries. Definitivní tečkou za studiovou diskografií irské rockové kapely by měla být na konec dubna plánovaná kolekce In The End, která přinese jedenáct písní s jedinečným hlasem Dolores O' Riordan. Jejich pojmenování je v některých případech výmluvné: All Over Now, Lost, In The End.

Dolores O'Riordan z The Cranberries – geniální hlas, milující matka a hlas Irska

 

SLIPKNOT

Maskovaná banda v červnu vystoupí v Praze a všeobecně se očekává, že osvědčené hity proloží také novým materiálem. První zveřejněná skladba All Out Life jasně ukazuje, že sestava aktivního Coreyho Taylora na kompromisy nehraje. Nezbývá než doufat, že i zbytek alba bude napěchován podobně výbušným obsahem.

RECENZE: Energická smršť jménem Slipknot vás ve filmu Day Of The Gusano vystřelí do vesmíru

 

HAMMERFALL - DOMINION

Švédská metalová stálice je momentálně ve studiu, početnou obec svých věrných zásobuje už několik týdnů prostřednictvím sociálních sítí momentkami z nahrávání. Nástupce alba Built To Last (2016) už má nejen název, ale i termín vydání. Další úder kladiva je očekáván v srpnu. Ještě před tím uslyší skvělý hlas Joacima Canse návštěvníci plzeňského Metalfestu.

 

RAMMSTEIN

Deset let. Tak dlouho už se práší na Liebe ist für alle da. Lze předpokládat, že letos na sebe Till Lindemann a jeho spoluhráči strhnou velkou pozornost. Kontroverzní německá skvadra odstartuje koncem května turné, v červenci potom na dva dny obsadí fotbalový stadion pražské Slavie. V té době už budou mít skalní fanoušci zcela určitě pečlivě nastudované rovněž letošní pecky, z nichž hned pět by se mělo dočkat videoklipu.

LIVE: Pekelně plamenní Rammstein v Praze stříleli rachejtle vysoko nad Eden

 

TOOL

Skoro tři dekády na scéně a přitom pouze čtyři studiové desky. Přesto získali Tool v podstatě kultovní postavení. Pokud se nestane něco nečekaného, třináct let po CD 10,000 Days představí Maynard James Keenan a spol. další tvorbu s logem Tool letos v létě, přesné datum momentálně není známo. V Praze skupina zahraje 4. června. Bude v té době čerstvé album k dispozici?

 

PEARL JAM

Pearl Jam se loni na jaře připomněli novým singlem Can't Deny Me. Ten k překvapení zaplněné O2 areny nezazněl při pražské zastávce turné. Přesto se považovalo za téměř hotovou věc, že následník Lightning Bolt (2013) je za dveřmi. Na tom se dodnes nic nezměnilo. Na druhou stranu se zvyšuje pravděpodobnost, že letos už se příznivci seattleské legendy dočkají.

LIVE: Poslední z posledních. Pearl Jam Praze připomněli, jak zní grunge

 

AC/DC

Spekulace a "zaručené" zprávy zaplavují internet, poslední dobou se intenzita drbů zvyšuje. Ještě před několika měsíci to vypadalo, že AC/DC rovná se vlastně pouze Angus Young. Mluvilo se dokonce o tom, že chce nahrávat nové songy s Axlem Rosem. Nadšení fanoušků ovšem způsobila informace naznačující, že zpátky ve hře je Brian Johnson, jenž byl zachycen na fotografii ve společnosti Phila Rudda, a to ve Vancouveru u budovy The Warehouse Studio. Nyní se zdá, že odchod do penze si rozmyslel i basák Cliff Williams. Že by v Kanadě pánové pouze vzpomínali na minulost? Těžko...

AC/DC pracují na novém albu, které bude obsahovat nahrávky Malcolma Younga

text: Tomáš Rumler

Témata: AC/DCIn Flames, Children Of Bodom, Slipknot, Hammerfall, Tool, Pearl Jam, Rammstein, Cranberries

 

zavřít