Buty

Vydáno 07.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

Buty Buty

Buty jsou českou popovou kapelou, která si u českých posluchačů vysloužila slušné renomé. Kapela původem z Ostravy vznikla v roce 1986 z dvou uskupeních – U238 a B Komplex. Mezi zakládající členy se řadí duo Radek Pastrňák a Richard Kroczek. K nim se později přidali Ivan Myslikovjan, Vít Kučaj a Luděk Piaseczný.

I když se Buty řadí mezi popoulární skupiny, v její hudbě najdeme velké množstvích hudebních stylů a vlivů. Jmenujme například klasický rock, různorodý folklor, jazz, country, reggae a další styly. Mezi nejsilnější stránky kapely patří texty, které jsou již na první poslech chytlavé, nápadité, vtipné a originální. Zajímavostí je, že se kapela nedrží v zajetých kolejí, ale každé nové album se od toho předchozího výrazně odlišuje. Od komorního Pískej si pískej, k atmosférickému Ppoommaalluu, pozitivnímu Dřevu (toto album většina kritiků přirovnává k vrcholu tvorbě Buty), až po desku Votom, která vznikala pět let.

Název skupiny znamená v překladu „Boty“ a je odvozen z lašského nářečí, do kterého bylo toto slovo převzato z polštiny.

Skupina složila písně k filmu Jana Svěráka Jízda, za které obdržela Českého lva za nejlepší hudbu v roce 1994.

 

Diskografie

Pískej si, pískej (1992)
Ppoommaalluu (1994)
Dřevo (1995)
Rastakayakwanna (1997)
Kapradí (1999)
Normale (2001)
Votom (2006)
Duperele (2012)

Další články interpreta

Buty

Soutěže

vydáno 22.05.2012

Buty zahrají na přání

News

vydáno 31.07.2008

DVD DRY VIDEOS U REPORTU 6/06

News

vydáno 30.12.2006

UKÁZKY Z DVD KLOBOUČEK

News

vydáno 30.12.2006

Fotky Buty z Krnova

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít