Avishai Cohen míří do Prahy. Na střeše Lucerny odehraje koncert pro 250 lidí

Vydáno 01.09.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Potvrzeno. V rámci Strun podzimu vystoupí na střeše pražské Lucerny izraelský kontrabasista Avishai Cohen. Jeho příznivci tak budou mít jedinečnou příležitost vychutnat si muzikantovu hudbu z bezprostřední blízkosti, a to už 11. září.

Avishai Cohen míří do Prahy. Na střeše Lucerny odehraje koncert pro 250 lidí Avishai Cohen míří do Prahy. Na střeše Lucerny odehraje koncert pro 250 lidí

Fanoušci Cohena jsou ho v poslední době zvyklý slýchávat ve velkých sálech. Jeho pražské vystoupení, na které se dostane pouhých 250 osob, tak bude mít nezvyklou, intimní atmosféru. Neopakovatelnost večera podtrhne okouzlující prostředí mezi pražskými věžemi na střeše Paláce Lucerna, jež skýtá jedinečný výhled na dominanty města. Jedná se u vůbec první koncert světové hvězdy na tomto místě.

Izraelský kontrabasista Avishai Cohen zvedl ze židlí Forum Karlín

„Festival Struny podzimu je od svých začátků spojen s osobností Václava Havla. Koncert na střeše budovy, kterou realizoval jeho dědeček Václav Havel, tak celé akci dodává další symboliku. Jsme rádi, že nás v této komplikované době přijedou podpořit právě osobnosti, se kterými Struny pojí osobní vztahy,“ uvedl prezident festivalu Marek Vrabec, který kromě Cohena přivítá také houslistu Daniela Hopa.

„Tyto mimořádné venkovní koncerty vznikly původně ‚kvůli‘ viru, a nakonec, myslím, můžeme říci ‚díky‘ viru. Čekají nás dva nezapomenutelné koncerty, protože právě takových povznášejících zážitků je nám všem v této době třeba,“ dodal Vrabec.

Rodák z Jeruzaléma začal svou kariéru v devadesátých letech a po angažmá u pianisty Chicka Corey se brzy vrhl na úspěšnou sólovou dráhu, kterou české publikum od začátku sleduje. Cohen tu odehrál už téměř tři desítky koncertů, a i přes takovou intenzitu o posluchače nikdy nouzi neměl. Ostatně jak s oblibou připomíná, díky dědečkovi je z jedné čtvrtiny Čechem.

V Česku si Avishai Cohen dokázal získat srdce mnoha fanoušků svými koncerty pohybujícími se žánrově na rozmanitém půdorysu, od ryze jazzových formací přes symfonický projekt až po pop-jazzovou sestavu 1970. Do Prahy přijede izraelský basista se svým novým triem, v němž ho doplňuje pianista Elchin Shirinov a bubenice Roni Kaspi.

TZ, foto: David Webr

Témata: Avishai Cohen, Lucerna Music Bar, Elchin Shirinov, Roni Kaspi

zavřít