Nejlepší klubovky podzimu (III.)

Vydáno 24.11.2015 | autor: Ondřej Bambas

Po krátké odmlce se vracíme s dalším dílem klubových tipů. V závěru listopadu nás čeká festival Spectaculare, který v rámci warm-up večera představí Ulricha Schnausse. Na zaplnění kapacity útočí Belgičané Balthazar a americká sebranka Rae Sremmurd.

 

Nejlepší klubovky podzimu (III.) Rae Sremmurd vystoupí v Praze 27. listopadu

BIRDPEN
kdy: 24. listopadu – Futurum Music Bar, Praha
cena vstupenky: od 250 Kč / 300 Kč na místě
proč: BirdPen je projekt Davea Pena a Mikea Birda. Dave navíc hraje a zpívá ve skupiněě Archive. Loni tu byli dvakrát, přičemž Archive navštívili Českou republiku letos hned třikrát. Nyní se opět vrací formace BirdPen, aby mohla představit své poslední album In The Company Of Imaginery Friends, které vyšlo na počátku května. Jedná se o třetí studiovou nahrávku, a jak se zdá, ani tentokrát nedokázala autorská dvojice přesvědčit ostrovní publikum o svých kvalitách. BirdPen se tak vydávají na turné po západní a střední Evropě, do něhož neopomněli zahrnout ani tentokrát naši zemi. Tentokrát mají ovšem k dispozici větší prostor smíchovského klubu Futurum. A jak stojí v reportážích z minulých koncertů, zažít kapelu živě se vyplatí.

Nejlepší klubovky podzimu (I.)

SPECTACULARE WARM-UP: ULRICH SCHNAUSS
kdy: 26. listopadu – Palác Akropolis, Praha
cena vstupenky: od 333 Kč / 400 Kč na místě
proč: Spectaculare se již na začátku příštího roku představí se svým třetím ročníkem. K rozehřátí a navnazení nám na podzim tentokrát zahraje Ulrich Schnauss. Ten se u nás představil naposledy před dvěma lety s japonským hudebníkem vystupujícím pod jménem Aus. Schnauss už od poloviny devadesátých let formuje elektronický žánr navazující na shoegazeové kapely a breakbetové tempo. Bez něj bychom si naopak dnes nepustili interprety jako M83 či Tycho. Na pražském vystoupení ho doprovodí kytarista Aidan Baker, který do dnešního data vydal na stovku nahrávek. Nebojí se žádného směru a z jeho tvorby můžete obdivovat jak metal, tak ambient, který v sólové tvorbě převládá. Oba sety doprovodí speciální videoprojekce a po skončení zahraje v malém sále DJ set Emika, která bude jedním z hostů oficiálního festivalového programu.

BALTHAZAR
kdy: 26. listopadu – MeetFactory, Praha
cena vstupenky: od 250 Kč v předprodeji / 350 Kč na místě
proč: Naposledy byli Balthazar hlavními koncertními hvězdami showcase festivalu Nouvelle Prague. Letos na jaře vydali svou třetí desku Thin Walls a po letní festivalové sezóně, v rámci níž vystoupili na slovenském Grapeu nebo maďarském Szigetu, přijíždějí v rámci turné opět k nám. A podle ohlasů nejen na nejnovější desku, ale také pozitivních reakcí na živá vystoupení, se máme na co těšit. Zatímco strahovskou Sedmičku a Lucerna Music Bar, kde jednou předskakovali Editors, znají dobře, v MeetFactory vystoupí poprvé. Na pomoc si navíc vezmou krajany Lohaus. Ti ve své hudbě kombinují trip-hop s electro popem.

SOFA SURFERS
kdy: 26. listopadu - La Fabrika, Praha
cena vstupenky: 400 Kč
proč: v pražské La Fabrice pokřtí Sofa Surfers své nové album Scrambles, Athems and Odysseys. Rakouská formace se představí v České republice po dvou letech. Kapela vznikla již v roce 1996 a tvoří ji kvartet muzikantů z Vídně - Wolfgang Frisch,Markus Kienzl, Michael Holzgruber a zpěvák Mani Obeya. Jejich hudba je tězko žánrově zařaditelná, možná i proto se těší stále větší oblibě. Pohybuje se na pomezí dark elektroniky a triphopu, nebojí se ale ani kombinace s ostrou kytarou. Koncert patří do kategorie United Islands RELOADED – kapely, které se úspěšně představili na festivalu United Islands of Prague zvou organizátoři festivalu do Prahy znovu.

Nejlepší klubovky podzimu (II.)

RAE SREMMURD
kdy: 27. listopadu – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Videa No Flex Zone a No Type mají dohromady téměř 350 tisíc zhlédnutí. Pokud přidáme další dva singly včetně skladby s hostující Nicki Minaj a Young Thugem, jsme na půl miliónu. Přesně tak jsou Rae Sremmurd úspěšní. A zájem o ně je i u nás. Své premiérové vystoupení v Lucerna Music Baru dokázali v předstihu vyprodat. Jejich profesionální kariéra přitom začala nedávno a své debutové album vydané ve spolupráci s Interscope znají fanoušci teprve od ledna letošního roku. Jak se dá ovšem vyčíst z živých záznamů, právě ty nejznámější hity diváky lákají a americké duo s nimi dokáže strhnout davy. Tohle bude společně s A$AP Nastem výborné zakončení hip hopové sezóny.

RAE SREMMURD AFTERPARTY
kdy: 27. listopadu - Radost FX, Praha
cena vstupenky: 100 Kč friendlist / 200 Kč 
proč: Swerve ve spolupráci se Skill Warriorz a klubem Radost FX přináší oficiální after party po koncertu Rae Sremmurd, kteří budou předtím řádit v Lucerna Music Baru. Radost FX jako jediný klub v Praze nabídne nabitý line up a párty až do rána s mezinárodně uznávanými DJs, jako jsou Dj Sai (UK) JustCarig (UK) a i s těmi nejlepšími z domácí sceny - DJ Maztah, DJ Koogee & DJ Nobodylisten

IAMX
kdy: 27. listopadu – Roxy, Praha
cena vstupenky: 690 Kč
proč: Chris Corner už se na hudební scéně pohybuje přes dvacet let. Nejdříve se skupinou Sneaker Pimps (která by se měla vrátit brzy s novou deskou, zda rovněž s Cornerem ovšem potvrzeno nebylo), později s vlastním projektem IAMX. Pod tímto jménem vydal prozatím šest desek včetně nejúspěšnější The Alternative. Ta poslední vyšla na začátku řijna a nese název Metanoia. Na ní vybral Chris peníze od fanoušků prostřednictvím služby Pledgemusic a od vydání se těší poměrně pochvalných recenzí. Album přitom nevznikalo podle vlastních Cornerových slov snadno. Deprese, insomnie a chuť vidět věci jinak vyústily v nahrávku, kterou považuje zpěvák za nejupřímnější a pro sebe nejsmysluplnější vůbec. Temná nálada je cítit i z písní, což mělo za následek taktéž přímější a jednodušší aranže. Uvidíme, jak dokáže pocity reflektovat na živém vystoupení v Roxy.

ASTRONAUTALIS
kdy: 27. listopadu – Malá Amerika, Brno / 29. listopadu – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: 290 Kč / od 300 Kč v předprodeji či 350 Kč na místě
proč: Nejdříve v brněnské Malé Americe v rámci akce Itch My Ha Ha Ha, která tentokrát představí opravdu našlapaný line-up včetně jmen jako Steffen Bennemann, James Welburn nebo Schwarzprior, poté na samostatném pražském koncertu v doprovodu písničkáře RickoLuse. Astronautalis je tuzemskému publiku známou postavou. Při posledním evropském turné v létě tohoto roku zavítal do Olomouce, Břeclavi či Plzně. Prahu a Brno si pošetřil, aby tady nyní mohl zakončit své aktuální turné a zároveň představil svůj nejčerstvější singl Sike!. Jeho vztah k naší malé zemi je více než zřejmý nejen z pozitivních ohlasů ke koncertům, Brno se dokonce dostalo do textu písně Measure The Globe ze zatím poslední řadové desky This Is Our Science. Tohle nemůže dopadnout špatně.

MARK KNIGHT
kdy: 28. listopadu - Roxy, Praha
cena vstupenky: 330 Kč
proč: Jako každý listopad oslaví nejstarší česká klubovka Climax narozeniny (tentokrát 17té) a pozvání residenta Chrise Sadlera přijala těžká váha djského ringu, producent nominovaný na Grammy a majitel Toolroom Records - Mark Knight. Může na někoho působit dojmem legendy a pioneera elektronické scény, ale zdání v jeho případě opravdu klame. Nekonečné množství releasů, úspěšných remixů, koncept Toolroom Live a residence po celém světě jsou výsledky 32letého Marka během 11ti posledních let na taneční scéně. Mezi nejznámější počiny londýnského producenta a dje patří společný remix s Funkagenda Garnierova The Man With The Red Face, spolupráce s Underworld (Downpipe) či remix pro Faithless (Sun To Me).

SMOOSHFACE
kdy: 30. listopadu – Roxy, Praha
cena vstupenky: zdarma
proč: V rámci pravidelné série Free Mondays vystoupí v Roxy skupina Smooshface, kterou sestavil kytarista Geoff Tyson. Ten byl společně se Stevem Vaiem studentem samotného Joea Satrianiho. V devadesátých letech hrával se skupinou T-Ride nebo Snae River Conspiracy. Odjel turné s Queens Of The Stone Age, Filter nebo A Perfect Circle. S kapelou Stimulator zase předskakoval Duran Duran. Jelikož je hudebník nyní usazený v Praze, dal se dohromady s Eduardem Štěpánkem známým z kapel Abraxis nebo Dymitry a Jakubem Rolníkem hrajícím s Olgou Lounovou a skupinou Stroy. Smooshface mají vydat na konci měsíce videoklip a velice očekávané je debutová nahrávka.

AVISHAI COHEN
kdy: 30. listopadu – Bobycentrum, Brno
cena vstupenky: od 390 Kč
proč: Avishai Cohen už je u nás zavedeným umělcem, který naši zemi pravidelně navštěvuje. Na jaře vystoupil v pražském Rudolfinu, v létě potom zavítal na ostravský festival Colours. Pokaždé ovšem představil jinou polohu a nejinak tomu bude i tentokrát v Brně, kam přijede sice jako součást svého tria, doprovod na pódiu mu ovšem budou dělat členové Filharmonie Brno. Společně se svými spoluhráči Nitaiem Hershkovitsem a Danielem Dorem představí pod taktovkou Roberta Sadina skladby v jedinečném orchestrálním aranžmá. Sadin je uznávaným dirigentem a skladatelem, který se podílel na oceněných albech Herbieho Hancocka nebo Waynea Shortera. Celý projekt iniciovaný Brněnskou filharmonií a festivalem JazzFestBrno se navíc představí ještě o dva dny později ve vídeňském Konzerthausu.

LOSCIL
kdy: 1. prosince – Vila Štvanice, Praha
cena vstupenky: 150 Kč
proč: Kanadský producent a hudebník Scott Morgan nejdříve začal jako bubeník skupiny Destroyer, aby koncem devadesátých let rozjel svou sólovou kariéru pod označením Loscil. Po první desce se upsal vydavatelství Kranky, kde v roce 2001 vyšlo první album Triple Point. Některé z dalších nahrávek vyšly na u Movement (např. společné album s bvdubem Erebus) nebo Ghostly International. Zatím poslední řadová deska Sea Island byla uvedena loni. V rámci večera ATMO přinášejícím posluchačům vybranou ambientní a experimentální elektroniku vystoupí Loscil společně s rezidentními DJs Pierrem, Josefem a AhZ v novém prostoru Vily Štvanice.

SABINA
kdy: 1. prosince - La Loca, Praha
cena vstupenky: 99 kč v předprodeji / 150 Kč na místě
proč: Zatím poslední vítězka SuperStar Sabina Křováková vydává dva a půl roku po svém triumfu konečně svůj autorský debut. Písně na album Sirkama si napsala sama, s aranžmá jí pomáhal Andrej Karlík. Produkce se ujali Hynek Toman a Ecson Waldes. Desítka skladeb obsahuje i již známé songy Louky, pole, lán nebo Skládám si obrázky. Křest proběhne 1. prosince v pražském klubu La Loca. Startuje se úderem půl deváté večer.

TOP 10 videoklipů týdne (59.)

JOHN COFFEY
kdy: 2. prosince – 007, Strahov, Praha
cena vstupenky: od 200 Kč / 250 Kč na místě
proč: John Coffey vydali nové album The Great News, což je skvělá zpráva, ale ještě lepší je, že jej přivezou živě předvést svým fanouškům do Prahy. Ti z vás, kteří se s touto post-hardcoreovou sebrankou ještě nesetkali, vězte, že asi jedinou věc, kterou mají společnou s postavou vymyšlenou Stephenem Kingem a známou díky famóznímu výkonu zesnulého Michaela C. Duncana, je asi pouze jméno. Skupina totiž na rozdíl od klidu překypuje energií a do svých vystoupení dává vše. To bylo vidět na letošním festivalu Pinkpop, kde si zpěvák Achter de Molen s přehledem chytil z davu letící kelímek piva. Video se okamžitě stalo virálem a dnes má na YouTube přes pět miliónů zhlédnutí. Schválně, jak mu půjde chytat kelímky pod nízkým stropem Sedmičky. O support se postarají mathcoreoví Rolo Tomassi.

Ondřej Bambas

zavřít