Ceny Anděl (III.): Objevem roku se mohou stát Deaf Heart, Amelie Siba nebo Kateřina Marie Tichá, Doonie Darko, Kurtizány z 25. Avenue a Povodí Ohře zabojují v kategorii Rock

Vydáno 27.05.2021 | autor: Barbora Kubalová

Už v sobotu budou předány ceny Anděl, které bude stejně jako minulý rok moderovat Ewa Farna. Narozdíl od loňského ročníku však diváky čeká celkem devět živých vystoupení, během kterých se představí nejen nominovaní umělci. Moderátorka pořadu si navíc s Miraiem Navrátilem a Kateřinou Marií Tichou střihne píseň na poctu zesnulému Davidu Stypkovi. V minulých týdnech jsme vám již představili nominované v kategoriích Zpěvačka, Zpěvák, Kapela, Album, Skladba a Videoklip, nyní vám představíme interprety, kteří mohou získat ocenění v kategoriích Objev, Alternativa a elektronika a Rock.

Ceny Anděl (III.): Objevem roku se mohou stát Deaf Heart, Amelie Siba nebo Kateřina Marie Tichá, Doonie Darko, Kurtizány z 25. Avenue a Povodí Ohře zabojují v kategorii Rock Ceny Anděl (III.): Objevem roku se mohou stát Deaf Heart, Amelie Siba nebo Kateřina Marie Tichá, Doonie Darko, Kurtizány z 25. Avenue a Povodí Ohře zabojují v kategorii Rock


Objev

Deaf Heart - Soft Heart Attack

"Tahle deska nám zničila život, tak doufáme, že zničí teď všechny, kdo si ji pustí, a pro změnu teď nastartuje naši bohatou kariéru," popsal debut Deaf Heart zpěvák Thomas Lichtag. Jeho charizmatický hluboký hlas známe už z kapely Airfare, ale ani ostatní členové nejsou žádní začátečníci. Kytarista Michael Vácha hrál například v A Banquet, baskytarista Tomáš Lacina v kapele Ewy Farne a bubeník Adam Vychodil hrál zase s Lenny. V roce 2019 vydali společně první singl jako Deaf Heart a nyní přicházejí s první deskou, která je plná vyzrálého kvalitního indie rock n‘ rollu na světové úrovni.

ROZHOVOR | Deaf Heart: Chováme se jako spratci, aby lidi uvěřili, že to není póza


Amelie Siba
- Dye My Hair

Amelie Siba je teprve osmnáctiletá písničkářka, která loni v květnu sama složila a nahrála svou debutovou desku Dye My Hair.  Vystupuje jen sama s kytarou, aby zachovala intimní atmosféru svých skladeb. Mezi svými vzory jmenuje dream popové protagonisty Beach House nebo Mazzy Star. Kromě nominace na Objev roku v Andělech stihla také vyhrát cenu Apollo a získat dvě nominace na cenu Vinyla. Často je nazývána „pokojíčkovou tvůrkyní“, což je pojmenování pro hudebníky, kteří nahrávají doma, ve svém pokoji.

Cenu Apollo vyhrála Amelie Siba s deskou Dye My Hair


Kateřina Marie Tichá
– Sami

Další nominovaná písničkářka Kateřina Marie Tichá se na hudební scéně pohybuje déle. Už osm let je stálým koncertním hostem kapely Jelen, se kterými spolupracovala na několika písních jako například Co bylo dál?. Nyní konečně vydala i své vlastní album Sami, kde si vyzkoušela různé muzikantské polohy od šansonu po pop. Autorsky na desce spolupracoval i nedávno předčasně zesnulý David Stypka, který hostuje i ve skladbě Divoká.

Kateřina Marie Tichá vydává singl Divoká, nahrála ho s Davidem Stypkou

Alternativa a elektronika

Lenka Dusilová – Řeka

Lenka Dusilová sesbírala suverénně nejvíce nominací v letošním ročníku cen Anděl – za album Řeka si teoreticky může odnést rovnou čtyři sošky – za Zpěvačku roku, Album roku, Skladbu roku a v kategorii Alternativa a elektronika. Lenka nikdy neustrne dlouho na jednom místě, a tak i každá z deseti skladeb na albu je stylově odlišná. Přestože se nejedná o mainstreamové rádiové hity, deska sklízí v recenzích samé superlativy. Kromě andělských sošek byla také nominována na cenu Apollo, kterou jí ale ukradl výše zmíněný debut Amelie Siby.

ROZHOVOR | Lenka Dusilová: Pojmenovat, čistit a odplavovat zátěže minulosti

Amelie Siba - Dye My Hair

Mladičká Amelie Siba ulovila také hned dvě nominace, výše už jste si o ní mohli přečíst v kategorii Objev roku. „Celkově mě nejvíc inspiruje asi můj dramatický teenagerský život. (smích) Myslím si, že to je to, co na mé hudbě některé mé vrstevníky baví. Že se s tím mohou ztotožnit. (...) Jsou to deníkové zápisky, věci, co se mi honí hlavou, když mě někdo naštve, nebo když jsem smutná.“  popisuje své inspirační zdroje Amelie. Svým přístupem i svým hudebním stylem tak trochu připomíná svou slavnější kolegyni Billie Eilish.

Tábor – Liebe

Kapela Tábor, která překvapivě vůbec není z Tábora. Čerství držitelé ocenění Vinyla za desku roku nyní mají šanci získat další sošku do sbírky, tentokrát tu andělskou. Přestože jednotlivé členy kapely můžete znát z poněkud hlučnějších uskupení (Vole, Or, Oswaldovi a MaVa). Tady ale hraje prim staré harmonium a hlavně ponuré texty. „Nahrávka Liebe dostala svůj lyrický základ v časech, kdy se kytarista David Vála potloukal severočeskou krajinou a nocoval pod širákem v zaniklých cínových dolech nebo prokleté hrobce Lobkowitzů.“ charakterizuje desku oficiální text na webu.

Hudební ceny Vinyla znají své vítěze, album roku natočili Tábor

Rock

Donnie Darko – Yesterdays

Debutová dlouhohrající deska alt-rockových Donnie Darko vyšla po celých šesti letech od posledního EP Supertramps. Mezi hosty se objevili dva Radkové - Radek Škarohlíd z Hentai Corporation nebo spoluhráč zpěváka Filipa Fendrycha ze Support Lesbiens, Radek Tomášek. “Je to ohlédnutí za minulostí nedávnou i vzdálenou, takový osobní deníček. Náladu těchto vzpomínek jsme se pak snažili zachytit hudbou, ve které se odráží spoustu vlivů z devadesátek, tedy období, ve kterém jsme vyrůstali.” popisuje Filip Fendrych.

Kurtizány z 25. Avenue - Honzíkova cesta

Kurtizány si s novou řadovkou daly pořádně načas. Během jedenácti let stihli angažovat nového zpěváka – Dana Kurze z Atari Terror (který se zároveň postaral i o grafickou podobu desky) a nahrát devět skladeb na nové album Honzíkova cesta. To je dle slov kapely kolekcí "lidských osudů, z nichž některé končí tragicky, některé komicky a některé ještě neskončily". Každá z písní se po jednom takovém fiktivním člověku jmenuje, takže se setkáváme s Grétou, Helmutem, Franzem, nebo třeba Fanouškem.

ROZHOVOR | "Jsem vděčný za absolutní svobodu," Dan Kurz říká z kapely Kurtizány z 25. Avenue

Povodí Ohře - Dva trámy na kříž

Koncepční deska Dva trámy na kříž navazuje tam, kde skončil eponymní debut kapely Povodí Ohře před třemi lety. „Je o příhraniční spolupráci, obdělávání země a zápase křesťanů s dobovou totalitou pod uměleckým vedením básníka Zdeňka Rotrekla, zasazené do krajiny Povodí Ohře,“ říká k desce textař a zpěvák Sisi. Barvitě a bez příkras popisuje život v oblasti Sudet, oproti předchozí desce v trochu melancholičtějším hávu.

Text: Barbora Pěchová, foto: archiv iREPORT
Témata: Ceny Anděl, Lenka Dusilová, Kateřina Marie Tichá, Deaf Heart, Amelie Siba, Tábor, Povodí Ohře, Kurtizány z 25. Avenue, Doonie Darko, Ewa Farna, Mirai

zavřít