Dolores O'Riordan z The Cranberries – geniální hlas, milující matka a hlas Irska

Vydáno 20.01.2018 | autor: David Stoklas

Zpěvačka Dolores O'Riordan kapelou The Cranberries představila Irsko v trochu v lepším světle. V době, kdy ještě silně rezonovaly události občanských nepokojů a teroristických útoků organizace IRA, vnesla nejen do duší obyvatel ostrovního státu naději. A nebylo to jen díky protestsongu Zombie.

Dolores O'Riordan z The Cranberries – geniální hlas, milující matka a hlas Irska Dolores O'Riordan z The Cranberries – geniální hlas, milující matka a hlas Irska

Rok 2017 otevřel dlouho přehlížené téma, čímž je duševní zdraví. Po tragických sebevraždách frontmana Linkin Park Chestera Benningtona a legendy grunge Chrise Cornella si spousta hudebních fanoušků musela uvědomit, že jejich idolové v ústraní svádí daleko horší boj, než je ten o přízeň publika. Přesná příčina úmrtí irské zpěvačky Dolores O'Riordan prozatím není známa, nicméně se vědělo, že už několik let trpí bipolární poruchou. Lidé kolem ní však prohlašovali, že byla poslední dobou plná entuziasmu, těšila se na hudební nahrávání a rozhodně to nevypadalo, že by se snad rozhodla přetnout svůj život. The Cranberries ale museli minulý rok zrušit několik koncertů právě kvůli zdravotním problémům Dolores.

LIVE: The Cranberries sestoupili z 2. ligy do divize

The Cranberries byli ve svých počátcích spíše studentskou kapelou a průměrný věk se motal někde kolem osmnácti let. Mladá energie však měla netušený potenciál. Debutovali v roce 1993 albem Everybody Is Doing It, So Why Can’t We?. Skladby jako Dreams či Linger se vzápětí staly hity. Druhá zmíněná si dokonce pro sebe uzurpovala nemalou část prostoru na hudební televizi MTV a její úspěchy v různých hitparádách není třeba více zmiňovat. The Cranberries v sobě měli neutuchající množství energie a inspirace. Dokázali je se stoprocentní účinností transformovat do emočně nabitých skladeb – syrových či silně melancholických. Lví podíl na tom měla právě Dolores, jejíž vokál dokázal působit něžně i neurvale. Přesně proto byly emoce obsažené v jejich tvorbě tak snadno uchopitelné a uvěřitelné.

PROTI NÁSILÍ A VÁLCE

Další deska následovala hned další rok. Na No Need To Argue tehdy hudební svět objevil skladbu Zombie. Song dnes najdete snad ve všech playlistech s názvy jako "Top 10 protiválečných písní". Není tomu vůbec náhodou. Jeho původ je už notoricky známý – Dolores ho napsala jako vzpomínku na dva britské chlapce, kteří zemřeli při bombovém útoku teroristické organizace IRA. Stalo se tak v roce 1993, v době kdy probíhalo britské turné kapely The Cranberries.

HLAS IRSKA

Vrcholu dosáhli The Cranberries v roce 1996. Poté se pomalu stahovali do ústraní a další desky již neměly takový dopad jako první dvě. V roce 2003 pak rozvířila éter zpráva, že končí. Dolores si dala od hudby pauzu úplně – věnovala se zakládání rodiny a malbě. Zbytek kapely se rozprchl vstříc novým projektům. Volání hudby Dolores vyslyšela opět v roce 2007, kdy vydala sólovou desku. O dva roky později se "irské brusinky" daly opět dohromady a do tragického úmrtí Dolores zvládly vydat ještě dvě alba.

O tom, že Dolores O'Riordan měla obrovský vliv nejen na hudební scénu, nemůže nikdo pochybovat. S The Cranberries dokázala, že Irsko dokáže zplodit kromě U2 ještě další skvělou kapelu. Bohužel se ale v posledních letech jejího života začaly otevírat staré rány z dětství, kdy přiznala, že čelila sexuálnímu obtěžování, zemřel její otec a také skončilo manželství. Do toho všeho přišla antidepresiva a manické stavy střídané těmi depresivními. Nicméně celý svět si ji bude pamatovat jako energickou ženu s božím hlasem, milující matku a inspirativní osobnost, na kterou kromě Bona z U2 vzpomněl i samotný irský prezident Michael Higgins. Bylo jí pouhých 46 let, když zemřela.

Téma: The Cranberries, Dolores O'Riordan, Linkin Park, U2, Zombie

Autor: David Stoklas

zavřít