Festival Glastonbury na dvorcích a zahradách, organizátoři se obávají bankrotu. Příští rok by přesto mohl být výjimečný 

Vydáno 26.06.2020 | autor: Ondřej Horák

Zatímco diváci prožívají Glastonbury na svých zahradách a dvorcích v improvizovaných kulisách sledováním archivních vystoupení, Michael Eavis, zakladatel nejslavnějšího festivalu planety, varuje před krachem, pokud by se akce nemohla konat ani příští rok.

Festival Glastonbury na dvorcích a zahradách, organizátoři se obávají bankrotu. Příští rok by přesto mohl být výjimečný  Alternativní festival v australském Melbourne, foto: Clifford Lobb‎, Facebook, Glastonbury Festival Fans

Dnes, tedy v pátek 26. června 2020, se měl opět rozeznít slavný festival Glastonbury, který se letos chystal oslavit padesát let od prvního ročníku. Lidé se na místo obvykle sjíždějí už od středy, loni na farmu v Sommersetu dorazilo rekordních 205 000 návštěvníků. 

LIVE: Glastonbury, den první: Jaké je to být na nejlepším festivalu na světě?

V půlce března byl ale jubilejní ročník zrušen, respektive přesunut na rok 2021 v důsledku hygienických opatření kolem pandemie nového koronaviru. 

Půda a zvířata na Worthy Farm si tak dopřejí nečekaný rok klidu. Rodina Eavisových nechává od roku 1996 farmu vždy jednou za pět let odpočinou a festival se při takzvaném gap year nekoná. Headlinery letošního ročníku měli být Paul McCartney, Taylor Swift a Kendrick Lamar.

Rozbouřenými vodami jsme propluli už mnohokrát

„Další ročník už proběhnout musí, jinak nám se vší vážností hrozí bankrot. Musí to jít, musíme pokračovat, jinak se zatáhne opona. Nemyslím, že bychom mohli čekat další rok,“ řekl čtyřiaosmdesátiletý farmář Michael Eavis, který festival v roce 1970 založil, pro deník Guardian.

LIVE: Glastonbury, den třetí: Překvapivě skvělá Miley Cyrus, překvapivě nudná Billie Eilish a standardně dobří The Cure

Jeho dcera Emily Eavisová, která stojí v čele organizačního týmu od roku 1999, dodala, že pokud by musela být po té letošní odvolána i festivalová sezona 2021, v zásadní krizi by se ocitl nejen slavný festival, ale celý hudební průmysl. „Stále ani nevíme, jak bude vypadat vládní pomoc našemu segmentu,“ dodala Eavisová.

Na Worthy Farm u městečka Pilton přesto vládne pozitivní nálada. „Rozbouřenými vodami jsme propluli už mnohokrát. Tento festival se neustále vyvíjel, našel způsoby, jak přežít, a já jsem si jistá, že se nám to podaří znovu,“ sdělila Emily Eavisová deníku Guardian.

Samotné zrušení letošního ročníku stálo organizátory nemalé finanční prostředky, další nezanedbatelné náklady plynou z charitativních projektů, k nimž se tým Glastonbury zavázal.

Kromě dlouholeté spolupráce s neziskovými organizacemi, jako jsou Oxfam, Greenpeace, WaterAid a další, se nyní organizační tým festivalu chystá dokočit 53 sociálních bytů v obci Pilton. „Také tady plánujeme otevřít vůbec první obchod, žádný tu asi dvacet let nebyl, takže je to docela velká věc,“ přiblížil Michael Eavis a zmínil také práce na nové vodní nádrži, která by v dalších letech měla vylepšit zásobování vodou na festivalu.

Glastonbury na zahradě

Zatímco farma uprostřed mytické krajiny Sommersetu zůstala letos dobytku a další zvěři, stovky tisíc návštěvníků si dopřávají festivalový víkend u sebe doma pod heslem Glastonhomebury.

foto: Lisa Siuda, Facebook, Glastonbury Festival Fans

Stanují na zahradách, vyrábí miniatury ikonického nápisu Glastonbury, který by v těchto dnech normálně zdobil zatravněný kopec nad Park Stage, nebo malé kopie Pyramid Stage, jež je již padesát let hlavním pódiem festivalu a pamatuje mnoho historických koncertů.

LIVE: Glastonbury, den druhý: The Killers na hlavní stage zastínil tajný koncert Foals a Liam Gallagher trochu nudil

Televize BBC místo tradičního přímého přenosu připravila program The Glastonbury Experience, tedy výběr nejlepších koncertů z předchozích ročníků, který běží od 25. do 29. června. Aplikace iPlayer bohužel funguje pouze na území Spojeného království, takže program není pro české fanoušky dostupný. Server YouTube přesto nabízí spoustu výjimečných vystoupení, připomeňme si například headline koncert Metallicy z roku 2014.

Emily Eavisová pro BBC zároveň uvedla, že v roce 2021 by se fanoušci měli dočkat velmi výjimečného programu a nadcházející ročník označila za dvojnásobnou oslavu. „Připravujeme v podstatě dva festivaly najednou a stále máme spoustu překvapení, které jsme chystali pro padesátý ročník a budeme se je snažit udržet pro příští rok,“ řekla Eavisová pro rádio BBC 6 Music.

text: Ondřej Horák, foto: Facebook (Glastonbury Festival Fans)

Témata: Glastonbury, letní festivaly, Michael Eavis, Emily Eavis

zavřít