LIVE: Lumineers v Lucerně dokázali, že Folk's Not Dead

Vydáno 21.11.2016 | autor: redakce

Americká skupina The Lumineers poprvé dorazila do Prahy, aby ve vyprodaném sálu pražské Lucerny odehrála koncert plný dupavých a energických folk-rockových písní.

LIVE: Lumineers v Lucerně dokázali, že Folk's Not Dead Lumineers v Lucerně dokázali, že Folk's Not Dead. Foto: Tomáš Vlach


THE LUMINEERS
LUCERNA, PRAHA
20. 11. 2016

Lumineers dokázali svými tří- nebo čtyř-akordovými hity vrátit nejen americkému, ale i světovému publiku folkovou hudbu a udělali z ní mainstream. Spolu s kapelami jako Mumford And Sons vyprodávají sportovní haly a dělají headlinery světových festivalů i s akustiskou kytarou, bicími, cellem a piánem. Přitom trio hudebníků ještě před několika lety hrávalo jen v zapadlých newyorských a denverských klubech. Ke slávě je přivedla jednoduchá, ale nevěřitelně chytlavá skladba Ho Hey, přitom ale Lumineers nejsou jen kapelou s "tou písničkou, která hrála pořád v rádiu".

FOTOREPORT: The Lumineers vyprodali pražskou Lucernu

Sál Lucerny se svým bludištěm ochozů, balkónů a schodišť byl z velké části plný ještě dlouho před začátkem setu předkapely. Na tour dělá Lumineers předskokana hudebník Afie Jurvanen, známý jako Bahamas. V Lucerně s několikačlennou kapelou poskládal třičtvrtěhodinový repertoár z písní ze svých tří alb. Kanadský muzikant, v Americe rozhodně ne neznámý, je označován za folkaře, ale písně vyzněly spíše rockově a soulově.

NALEZENÝ REVOLVER A MRTVÉ MOŘE

Lumineers zpočátku nešetřili notoricky známými písněmi - hned na úvod zahráli Sleep On The Floor z nového alba Cleopatra, vzápětí jeho hlavní singl Ophelia a záhy i nejslavnější Ho Hey. Frontman kapely, Wesley Shulz, k potěšení publika komunikoval s diváky, několik skladeb doplnil o komentáře. U Gun Song a později i u pouze kytarové Long Way From Home vzpomínal na svého otce, který zemřel na rakovinu, pátral prý v jeho skříni po páru ponožek a nalezl revolver - až ve chvíli, kdy se nemohl otce zeptat na příběh za nalezenou zbraní, ho prý jeho smrt poprvé opravdu zasáhla. Ve skladbě Dead Sea zpívá The finest words you ever said to me / Honey can't you see / I was born to be, be your Dead Sea. Schulze prý jistá slečna označila za své Mrtvé moře, které ji nikdy nepotopí, zpěvák se toho chytil a složil skladbu - v úvodu také dodal, že ona slečna je nyní jeho manželkou. 

vložte odkaz, text nemažte

Dovolili si i vcelku povedený a originální cover praotce folku Bob Dylana, a rovnou jedné z jeho nejnáročnějších skladeb - Subterranean Homesick Blues. Nebylo písně, kdy by alespoň část publika neznala text a nezpívala jej s kapelou - ozvučení bylo naštěstí dostatečné a hudba tak nezanikala. Snad jen cello Leyly Pekarek, třetí z trojice hudebníků, bylo částečně přehlušené ostatními nástroji a ona sama se během celého večera prakticky vůbec neprojevovala, působila tak spíše jako doprovodný muzikant.



Kapela měla show velmi dobře vygradovanou - po úvodních známých písních koncert nestagnoval, naopak směřoval k jiným hitům, doplněn skladbami méně známými i promluvami frontmana. The Lumineers snad dodrží závěrečná slova a do Česka se opět brzy vrátí.

text: Vašek Melenovský, foto: Tomáš Vlach

Témata: The Lumineers, koncerty, Ho Hey, Cleopatra, Lucerna

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít