Příběh českého hitu: Wohnout – Depardieu

Vydáno 26.08.2021 | autor: Hana Bukáčková

Píseň Depardieu vznikla pro desku Miss Maringotka kapely Wohnout. Zaujme nejen textem a videoklipem, ale i patřičnou kytarovou kanonádou. Na koncertech formace se stala stálicí, a tak jsme si s Honzou Homolou o songu rozhodli popovídat.

Příběh českého hitu: Wohnout – Depardieu Příběh českého hitu: Wohnout – Depardieu

Za písní stojí Honza Homola, toho času (půlka srpna 2021) po druhé operaci pravé ruky. Na nemocničním lůžku přemýšlí, co napsat o hrdinovy písně, která by se možná dala nazvat wohnoutím hitem, ale to by bylo moc narcistické, tak raději uvádí, že je to prostě jeden jejich flák, kterému je sem tam věnována větší pozornost.

Punk v lázních. Na Barvách léta zahráli Tři sestry, SPS, Harlej, Wohnout nebo Vypsaná fiXa

„Gérard Deparieu, o němž písnička zpívá, je přesně ten prototyp herce, který zraje jak víno. S každou další rolí jeho tělesný hrozen bobtná a někdy vypadá až dosti přezrále. Mám ho rád. Je mi sympatický a navíc má obří nos, jehož špička připomíná broskev. Utekl z Francie do Ruska. Údajně se chtěl vyhnout placení vysokých daní a země pirohů a vodky mu je teď výhodnějším útočištěm. Přesně tohle mne inspirovalo k otextování melodie, o kterou jsem jednou nechtěně zavadil při cvičení neprobádaných stupnic. Nemohl jsem se rozhodnout, zda je ústřední tónová linka spíše francouzského nebo ruského charakteru, až mi v hlavě naskočilo řešení v podobě Gérardova životního příběhu.“

Za pozadím stojí fakt, že významný francouzský filmový, divadelní a televizní herec zaprodal morálku, kdy zradil svoji zemi a začátkem roku 2013 vyměnil francouzské občanství za ruské, aby se vyhnul placení takzvané milionářské daně ve výši 75 %, kterou plánoval zavést tehdejší francouzský prezident Hollande a mohl si dál užívat svého „bujarého“ života. 

„Je tam Francie, je tam Rusko, prostě všecko tak nějak sedlo a píseň začala vznikat. Ve zkušebně nabrala mnoho podob a aranží. Snažili jsme se hudbou podtrhnout text, který jsem neustále přepisoval, až na refrén, který vznikl tak nějak z voleje. ‚Život je báseň od Rasputina, někdy je krásnej, někdy je dřina,‘ zní úvodní verš, který tak nějak zavání filozofováním, jemuž se my Wohnouti snažíme vyhnout. Jako záchrana od přílišného mudrcování přijde nezatěžkaný řetězec hesel ‚jeden si řekl, že by moh bagetu prodat za piroh, Tour de France za ruská kola a Moliera za Gogola.‘ Někdy je tak těžké hledat slova, která by nebyla už tolikrát omleta v české textařské historii. Vyhýbám se ‚snům, dnům, zdát se, smát se, zítra…,‘ prostě všemu, co zavání klišodností, ale moc dobře vím, že se nám taková slova do textů stejně sem tam dostanou. ‚Život je tvrdý nezralý mango, když rozpadne se, je plný vos. Žít je však lehký jako, když tango písní tě nese a ty jsi bos,‘ přijde lehké zamudrování ve druhé třetině songu konstatujíc nesnesitelnou lehkost bytí, kterou mi tak nějak Gérard symbolizuje.“ Ukazuje své textařské gró a skladatelské pnutí mladší bratrů Homolových. V písni srovnávají kontrasty obou zemí.

S Wohnout ve studiu. Jak vzniká nová deska kapely?

„Písnička vygraduje shrnutím, že i když je Depardieu zaprodanec Ruska, stále nám v srdci bije jeho neochvějný herecký talent. Není v tom rozhodně nic politického, jak jsme byli popotahování v komentářích pod klipem na Youtube. A ještě bych se otřel o noty, kterých je zrovna v Depardieum jak hroznů na vinici. Celkem na nás složitější kompozice hostí zpěv kamarádky Jany a akordeon, na který hraje sám náš bubeník Fenek. Vše ostatní si hrajeme sami.“

Klip točili v nočních hodinách v refektáři pražského dominikánského kláštera. Je velmi dynamický, je složen z více než 700 střihů. „Jeho autorem je všeuměl Michal Skořepa a v komparzu si můžete všimnout například legendárního bubeníka Štěpána Smetáčka, kytaristky a zpěvačky Electric Lady nebo tanečnice Semaforu Markéty Šandové s kamarádkou. Gerárd Deparieu se, tuším, ještě nedomáknul toho, že si ho nějaká ušmudlaná parta muzikantů v Čechách vzala na paškál. Až se tak stane, máme na koncertě jasného hosta.“

Členové kapely se do ikony francouzského herectví převtělili pomocí silikonových nosů, který připomínají typický Depardieův. Honzův bratr Matěj znázorňuje Lenina. Děj je efektně zasazen do rámu obrazu. Nechybí ani rýpnutí do našeho prezidenta v podobě červených trenýrek a napojení na Rusko či narážka na komunistický systém v podobě boje srpu proti kladivu. 

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv Wohnout
Témata: Wohnout, Honza Homola, Depardieu, Příběh českého hitu

zavřít