ROCKBLOG: Honza Homola z Wohnoutů v Keni - Víte, jak se točí klip v Africe? Já tedy ne!

Vydáno 19.01.2018 | autor: redakce

Parta Wohnout chystá pro své fanoušky nový klip. A ne jen tak ledajaký. Exkluzivní záběry zrovna v těchto dnech sbírá Honza Homola v africké Keni, kde navíc pomáhá nemocnici Itibo sehnat prostředky na dýchací přístroj. O tom, jak celý výlet za dobrodružstvím probíhá, se rozepsal v rockblogu.

ROCKBLOG: Honza Homola z Wohnoutů v Keni - Víte, jak se točí klip v Africe? Já tedy ne! ROCKBLOG: Honza Homola z Wohnoutů v Keni - Víte, jak se točí klip v Africe? Já tedy ne!

Sedím s výhledem na stydnoucí kafe a jediným rušivým elementem je počítač na mém klíně. Jsem v Africe, v Keni, v nemocnici Itibo. Nebojte. Nic mi není. Naopak se cítím absolutně skvěle, protože cestování tolik miluju.

Rozverný děti přinesly na klacku chameleona (eňambu) a čekají, že si zviřátko za bonbón vyfotím. V dálce zpívají u pohřbu, projela motorka. Už tři dny jsem si neměnil ponožky. Tohle mi přeci vůbec nevadí. Nejsem tu na návštěvě starosty Mělníka, ale snažíme se tu natočit klip.

LIVE: Kapela Wohnout uvařila pražské fanoušky ve vlastním potu

Víte jak se točí klip v Africe? Já tedy ne! A tak jsem jednou do googlu zadal "Afrika, klip, kapela" a jelikož mi na obrazovce vyskočila změť slonů, vybledlejch rockerů a reklam na spreje proti komárům, tušil jsem, že tohle se prostě musí zaimprovizovat.

Děti to vzdaly a chameleona pustily zpátky do větví. Pohřeb zřejmě skončil a ulicí projelo hejno motorek. Jak se v Africe asi truchlí?

KEŇA MÍSTY VYPADÁ JAKO OKOLÍ MNICHOVIC

Wohnouti pravidelně cestujou už léta. Naše první exotická cesta vedla do Asie ještě někdy v devadesátých letech, v době, kdy jsme připravovali debut. Od té doby jsme spolu prošmejdili mnoho zemí. Ano. Slovo šmejdit je tu naprosto namístě, neboť to přesně charakterizuje náš cestovatelskej styl. Nejsme památkáři ani přílišní zoologové. Spíš se tak různě couráme, lezeme, kam se nemá, děláme, co se nedoporučuje, nebo se snažíme s místňákama mluvit česky, což je obrovská prča.

Děti přinesly jiného chameleona. Asi je lepší než ten předchozí. Ukazuju jim prázdnou ruku a hádám se, že já mám chameleona taky, ale ten můj se líp dokáže zamaskovat do prostředí. Jejich oči se ani nehnou. A tak píšu dál tenhle příběh.

Odletěl jsem do Afriky sám, neboť ostatním z kapely se to nehodilo. Matěj jel do své oblíbené Indie, Zemánkům se to doma okotilo a Fenek cestuje nejraději na hokejovej zápas Třinec – Havlbrod. V Keni se mi líbí. Připomíná mi ostatní zaprášený země. Někde je více exotická, jinde zase vypadá jako okolí Mnichovic. Jen tu nikde nejsou tak žlutá pole, že Ano?

Matěj Homola (Wohnout) interview: S bráchou jsme jak dva kohouti na jednom smetišti

Děti tu nejsou. Asi šly lovit dalšího, ještě lepšího chameleona. A u nohou mi leží Čendice - místní přítulná fenka s vytahenejma cecíkama. Bude pršet.

Kdysi mi někdo říkal, že když tě nakopne žirafa, letíš devět metrů. Oprášíš se, jenže si všimneš, že ve křoví leží lev a chystá se skočit. Tu přijde hroch a lva zašlápne. Hroch je sice jedno z nejnebezpečnejších zvířat, ale když mu logicky vysvětlíš svojí nekonzumovatelnost, je Afrika bezpečná.

Ve městech to může být jinak. Jako malej jsem měl pro svou křídovou pleť přezdívku ředitel vápenky. Jsem prostě bělejší běloch. No, a tak tu přitahuju pozornost nejen svou kůží, ale i bílou kytarou, kterou nosím neustále přes rameno. Ta je ostatně hlavní hrdinkou klipu. Snažím se místní pro dobrej záběr zaujmout, což ostatně není třeba. Stačí si prostě někam stoupnout a ono se to všecko stane samo.

Aaa. Tak děti přinesly třetího chameleona. Tentokrát si ho beru i s klackem do ruky a snažím se mu zadívat do očí. Problém.

V KLIPU MĚ MÁ SEŽRAT LEV

Na našem pracovním vejletě je kuriózní, že se přesouváme terénní sanitkou. Houkáme, když je třeba a tváříme se velice důležitě. Je vedro a na jazyk sedá červenej prach. Splachujeme ho v místních restauračních boudičkách studeným nápojem. Tu se třeba přiklátí zrubanej černoch a snaží se napít z dezinfekční lahvičky, kterou máme na stole. Ta mu nečekaně vyprskne přímo do očí a nastává moment, po kterým se může stát cokoliv.

Chameleon si během psaní předchozích řádků přelezl na krabičku cigaret a snaží se s ní splynout. Tak složitej úkol ve svém proměnlivém životě ještě neměl.

Jo, proč Afrika? Protože je zde nemocnice Itibo, která by ráda dýchací přístroj. A naše kapela by tomu ráda pomohla. Víte, taková nemocnice v daleké zemi, která je zmítána vším možným, to není jako otevřít si hokynářství v Přerově. Tohle už chce dávku odvahy. Tady můžete chodit jen s pitomým formulářem od čerta k ďáblu a najednou koukáte, že už je prosinec. Tohle prostě obdivuju.

Wohnout se utábořili v Hradci Králové

Aha. Tak chameleon už tam není. Buď se mu splynout podařilo, nebo odlezl lovit chameleonici. Dycky si představuju, jak jdu na chameleoní párty a nikde nikdo. Pak se v sále změní barva světla a všude samej chameleon.

Jelikož jsme v půlce naší mise, nemůžu říci, co se stane dál. Ve scénáři máme "Honzu žere lev". Tahle scéna se dá točit jen jednou, chápete? A tak jsme si říkali, že by nebylo logický na to jít hned po příletu. Chceme tu udělat dobrej klip. Opravdu dobrej. Tak dobrej, že si ho jednou pustíme a řekneme si "To je ale dobrej klip".

Chameleon se konečně přestal schovávat a postavil se k světu jako chlap. Beru si ho do dlaně a snažím se ho dětem vyměnit za bonbon. Karta se obrátila a já si jdu dát s místňákama čaj. Stejně už mě neba psát.

Hambu humbu 

http://itibo.cz/wohnout

text a foto: Honza Homola

Téma: Wohnout, Honza Homola, Afrika, Keňa, klip

 

zavřít