Tom Petty - Rock'n'rollový lamač srdcí, který hrál až do konce

Vydáno 07.10.2017 | autor: redakce

Tom Petty byl americký rockový kytarista, zpěvák a frontman skupiny Heartbreakers. Za svou kariéru prodal více než 80 miliónů alb a v roce 2002 byl zapsán do Rokenrolové síně slávy. Ještě týden před svou smrtí koncertoval v kalifornském amfiteátru Hollywood Bowl, zpráva o jeho úmrtí proto přišla nečekaně.

Tom Petty - Rock'n'rollový lamač srdcí, který hrál až do konce Tom Petty - Rock'n'rollový lamač srdcí, který hrál až do konce


Smrt si říká rock'n'roll (315.) - Tom Petty


Celým jménem se zpěvák jmenoval Thomas Earl Petty. Díky svému strýci se jako desetiletý při natáčení filmu Follow That Dream setkal s Elvisem Presleym, který se ihned stal jeho oblíbeným hercem a který v něm zažehl lásku k rock’n’rollu. V sedmnácti letech odešel ze střední školy, aby se mohl více věnovat hře na basovou kytaru. V mládí také pracoval jako správce na University of Florida, ačkoli sám nikdy nebyl jejím studentem. Prošel náročným vztahem se svým otcem, který nepodporoval jeho lásku k umění, mnohem blíže měl ke své matce a bratru Brucovi.

Zemřel Tom Petty, rockové legendě bylo 66 let

Pettyho ovlivnili Rolling Stones i Beatles a jedním z jeho prvních učitelů na kytaru byl Don Folder, pozdější člen skupiny The Eagles. K poznávacím znamením Pettyho hudby patřila dvanáctistrunná kytara Rickenbacker. Na konci 60. let založil kapelu Epics, která se později přetransformovala do formace Mudcrutch. V kapele se již vyskytovali budoucí členové Heartbreakers Mike Campbell a Benmont Tench, přesto nahrávky prošly bez povšimnutí masového publika a skupina se po vydání prvního singlu rozpadla.

AŽ S POSLEDNÍ DESKOU V ČELE AMERICKÉ HITPARÁDY


Po rozpadu Mudcrutch se Petty vydal na sólovou dráhu, přesto s bývalými členy začal brzy opět spolupracovat a kapela Tom Petty and the Heartbreakers byla na světě. Stejnojmenná deska vyšla v roce 1977 a po několika dalších albech začala kapela slavit úspěchy, mimo jiné v 80. letech objela turné s Bobem Dylanem. Mezi nejznámější singly, které Petty složil, patří Free Fallin’, I Won’t Back Down, Mary Jane’s Last Dance či Learning To Fly. Celkem vydali Heartbreakers 13 desek a ta poslední, Hypnotic Eye z roku 2014, se jako jejich první deska dostala na první příčku hitparády Billboard 200 ve Spojených státech.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

Petty se proslavil také spoluprací s Georgem Harrisonem, když se v roce 1988 přidal k jeho skupině Traveling Wilburys, kde tvořil hvězdnou sestavu společně s Bobem Dylanem, Royem Orbisonem a Jeffem Lynnem. Za pouhé tříleté fungování se jim podařilo nahrát dvě úspěšné desky.



Přesto je Pettyho jméno navždy spjato s jeho srdcovými Heartbreakers. Jen týden před svou smrtí s nimi absolvoval poslední zastávku turné, které zahrnovalo více než padesát koncertů. Šňůra byla oslavou 40. výročí od vzniku skupiny.
Tom Petty zemřel v pondělí 2. října 2017 v Kalifornii ve věku 66 let. Po zástavě srdce byl v bezvědomí, načež byl na žádost rodiny odpojen od přístrojů.

text: Andrea Černá

Témata: Tom Petty, Heartbrekaers

zavřít