TOP 10 hudebních osobností, které zemřely v roce 2019: Karel Gott, Marie Fredriksson nebo Věra Bílá

Vydáno 26.01.2020 | autor: redakce

Bývá to tak každý rok a ten uplynulý nebyl výjimkou. Ač velmi neradi, museli jsme se v něm navždy rozloučit i s některými hudebníky, kteří nám svou tvorbou dlouhé roky dělali radost. Nebylo jich málo. Vybrali jsme deset těch, jejichž jména by neměla být zapomenuta. 

TOP 10 hudebních osobností, které zemřely v roce 2019: Karel Gott, Marie Fredriksson nebo Věra Bílá TOP 10 hudebních osobností, které zemřely v roce 2019: Karel Gott, Marie Fredriksson nebo Věra Bílá


ZORKA KOHOUTOVÁ

Narodila se v Praze roku 1931 a svou kariéru zprvu spojovala s účinkováním v tanečních orchestrech. Jedním z nich byl také Smyčcový orchestr Karla Valdaufa, díky němuž získala nejen manžela, neboť si jeho šéfa vzala za muže, ale také větší slávu, která ještě povyrostla s jejím přesunem k lidovým skladbám. K nejznámějším písním, které za svůj dlouhý život vydala, jistě patří Nevybouřené mládí nebo Tvé vlasy kvetou, maminko. Stihla se třikrát vdát, mít dvě děti a založit vlastní dechový orchestr Kutilka. Nekorunovaná královna české dechovky, jak se jí říkalo, zemřela v pražských Bohnicích 19. srpna loňského roku.

 


JITKA ŠURANSKÁ

Pestrý životopis má za sebou rodačka z moravských Kudlovic, proslulá především folkovým zpěvem a hrou na housle. Inspirovala se hudbou ze Slovácka, odkud pocházela. Narodila se v roce 1978, vystudovala konzervatoř v Brně a v kariérních začátcích působila v Cimbálové muzice Stanislava Gabriela. V roce 2005 se dočkala svého prvního ocenění Anděl, a to ve spolupráci s Jiřím Plockem za album Písňobraní.

Jitka Šuranská - Andělská umělkyně, která vdechla folklóru moravského Slovácka nový život

Byla součástí projektu MDŽ, pracovala se skupinou Pacora a v rámci svých aktivit hrála také s Ženským sborem z Kudlovic. V roce 2013přišla druhá Cena Anděl v kategorii world music za sólové album Nězachoď slunečko. Poslední nominaci na toto ocenění pak se svým uskupením Jitka Šuranská Trio neproměnila v roce 2016, a to za album Divé husy. V pouhých jednačtyřiceti letech podlehla na konci října 2019 rakovině.

 


MIREK HOFFMANN
 

Jedna z nejvýznamnějších postav české country scény pocházela z Prahy a byla u zrodu legendární country kapely White Stars. Kromě zpěvu se Hoffmann věnoval hře na kytaru, dechové nástroje a v mládí se také učil hrát na housle. Bylo to po spolupráci White Stars s Greenhorny a Spirituálem kvintet, kdy se s hudebním kolegou Tomášem Linkou rozhodl pro odchod právě k Zelenáčům (jak si musela další legenda české country hudby díky minulému režimu říkat). Divnej smích, Oranžový expres nebo Mý blues, to jsou jen některé z největších hitů, za jejichž vznikem stojí právě Mirek Hoffmann. Zemřel 12. března ve věku 83 let.

 


VĚRA BÍLÁ

Pravděpodobně nejpopulárnější romská interpretka u nás pocházela z Rokycan, kde se narodila v roce 1954. Slávu si získala výrazným, charakteristicky zabarveným hlasem a ještě v devadesátých letech byla často hostem nejednoho televizního pořadu. Se skupinou Kale sbírala úspěchy také v zahraničí a své pěvecké nadání měla možnost ukázat i v USA před tehdejším prezidentem Billem Clintonem. V posledních letech se však stáhla do ústraní a řešila především zdravotní a finanční potíže. V roce 2019 měla s Janem Bendigem obnovit svou kariéru a vyrazit na turné, 12. března však bohužel zemřela na infarkt.

Věra Bílá - Neukázněná hvězda, která dala před světovými pódii přednost herně a ubytovně

 


DANIEL NEKONEČNÝ

Narodil se v roce 1966 v Boskovicích, kde také trávil dětství a mládí. Kariéru započal se skupinou Laura a její tygři, od které se později oddělil a založil vlastní kapelu Šum svistu. S tou se proslavil svými extravagantními vystoupeními, která byla plná světelných a pyrotechnických efektů, barevných kostýmů i živých exotických zvířat.

Daniel Nekonečný - Milovník života a zakladatel ministerstva rozkoší rozdával zábavu a šířil pozitivní energii

Na přelomu devadesátých let a nového tisícíletí byl častým hostem televizních pořadů a žádná z jeho show nepostrádala atmosféru jihoamerického karnevalu. K nejznámnějším hitům, které se Šum svistu vydal, patří jistě písně jako Sexy Hafanana a Jsem boss. Věnoval se také příležitostnému herectví a vidět jsme jej mohli například ve filmu Jak se krotí krokodýli. Daniel Konečný, jak znělo jeho občanské jméno, podlehl 23. března 2019 infarktu.

 


DR. JOHN

Malcolm John Rebennack Jr. spatřil světlo světa v roce 1940 v New Orleans. Jeho kariéra byla spjata především s tvorbou v žánrech rock, blues, jazz nebo r'n'b. Byl autorem desítek alb, a to jak studiových, tak těch živých. Tvořil nejen vlastní hudbu, ale spolupracoval i s některými filmovými tvůrci, mezi nimiž byl i Martin Scorsese. Písně a skladby psal a nahrával od padesátých let dvacátého století až do své smrti, aktivní byl téměr sedmdesát let.

V roce 2011 byl uveden do Rock'n'rollové síně slávy, v rámci své bohaté kariéry získal šest cen Grammy a v roce 2013 se dočkal i čestného doktorátu v oboru krásné umění. Spolupracoval s nespočtem hudebníků, jakými byli Ringo Starr, Eric Clapton, Dan Auerbach nebo Lou Reed, kterému pěvecky vypomáhal třeba i s charitativní verzí jeho slavné písně Perfect Day. Dr. John Creaux, jak si také nechával říkat, zemřel 6. června minulého roku na infarkt.

 


KEITH FLINT

Keith Charles Flint, jak znělo celé jeho jméno, se narodil v roce 1969 v Londýně. Pocházel z rodiny německých přistěhovalců a jeho dětství bylo poznamenáno špatným školním prospěchem, stejně tak i nepříliš dobrými vztahy s vlastními rodiči. Živil se třeba i jako pokrývač, než se potkal s DJem Liamem Howlettem. S tím se dal dohromady v rámci Howlettových hudebních setů, které tanečně doprovázel. Později přivedl kamaráda Leeroye Thornhilla, přidal se i MC Maxim Reality a vzniklo uskupení, které si začalo říkat Prodigy. V roce 1996 pak kapela prorazila nejen v Británii, ale i ve zbytku světa svým hitem Firestarter,  které z ní udělalo hvězdu světového věhlasu.

Keith Flint - Tvář The Prodigy, která ohromovala i fanoušky na koncertech v České republice

K tomuto songu se pak přidala ještě úspěšnější skladba Breathe a sláva byla zajištěna. S Prodigy vydal Keith Flint celkem sedm studiových alb, z nichž víc než polovina dosáhla platinových prodejů v různých částech světa. Sám o sobě byl velkým milovníkem zvířat, rád závodil na motorkách a byl dokonce i vlastníkem motocyklové stáje. Špatně snášel dlouhé lety a později se i kvůli rozvodu potýkal s depresemi. Právě ty pravděpodobně stojí za jeho sebevraždou, kterou spáchal 4. března 2019 ve věku 49 let.

 


RIC OCASEK

Richard T. Otcasek ani ve svém vlastním jméně nezapře původ. Prarodiče pocházeli z Československa, on sám, stejně jako jeho otec, již byl rodákem z USA. Narodil se v roce 1944 v Baltimoru a úvod své kariéry spojil s folkovým uskupením Milkwood. V roce 1976 pak vznikla kapela The Cars, s níž Ocasek po dobu její dlouhé (i když po roce 1988 na několik let přerušné) kariéry vydal sedm studiových alb nahrávaných v žánrech, jako jsou new wave, garage rock nebo power pop.

Sám se zapojil nejen zpěvem, ale také hrou na kytaru nebo klávesy. Největším hitem kapely byla píseň Drive z roku 1984. Stejně jako The Cars i Ocasek jako sólový zpěvák stihl vydat sedm studiových desek a jako producent se podílel na tvorbě dalších hudebníků, jakými byli Suicide, Weezer nebo No Doubt. Při natáčení klipu k Drive se seznámil s modelkou Pavlínou Pořízkovou, kterou si v roce 1989 vzal za ženu. Manželství trvalo až do roku 2017. Ženatý byl celkem třikrát, zplodil celkem šest synů. Ric Ocasek zemřel 15. září v New Yorku.

 


MARIE FREDRIKSSON

Nespočet celosvětových hitů, druhá nejúspěšnější švédská kapela historie, vyprodaná turné, velké množství ocenění, k nímž patří švédské Grammy nebo MTV Video Award. To všechno dokázali Roxette, na jejichž úspěchu má i díky svému charakteristickému hlasu výrazný podíl Gun-Marie Fredriksson. Narodila se v roce 1958 v Össjö a byla nejmladší z pěti sourozenců. V roce 1978 založila se svým tehdejším přítelem punkovou skupinu Strul, která se potýkala s častým odchodem členů (mnohdy už po jednom odehraném koncertě). Jedním z těch, kteří se dokázali udržet, byl i Per Gessle, se kterým po rozpadu své původní kapely, solových projektech a pořádáním festivalů v roce 1986 založila Roxette.

Byla to skladba The Look, která udělala z nového dua hvězdu. Úspěch byl podpořen i dalšími hity, kterými jsou písně jako Listen To Your Heart, Dangerous, Fading Like a Flower nebo Joyride. Několik dlouhých let se Roxette těšili značnému úspěchu, který přerušila až nemoc, jež Marii postihla v roce 2002. Po necelých dvou letech se však kapela vrátila k tvorbě i ke koncertním šňůrám. Ačkoliv dlouhé roky vystupovala po boku Pera Gessleho, vdaná byla za jiného hudebníka - Mikaela Bolyose, s nímž měla dceru a syna. Marie Fredriksson bojovala s nádory na mozku dlouhých 17 let. Svůj boj prohrála 9. prosince.

 


KAREL GOTT

Nebylo snad jediného média, které by nepřineslo zprávu o tom, že "Zlatý hlas z Prahy", "Sinatra východu", zkrátka "božský" Karel Gott již není mezi námi. Narodil se v roce 1939 v Plzni a chtěl se věnovat umění, nezvládl však přijímací zkoušky, a tak se šel do Prahy vyučit elektrikářem. Zároveň ale našel zalíbení v jazzové hudbě a rozhodl se pro kariéru profesionálního zpěváka. Učil se zpěvu, opeře či hře na kytaru. Přišly první koncerty i nabídky na účinkování v divadle Semafor. Z energického mladíka z Plzně se stala hvězda.

Karel Gott - Sinatra Východu, který kromě domácího publika zpíval i pro Němce, Kanaďany nebo Japonce

Následovala kariéra, která v našich zemích nemá obdoby. Nespočet koncertů (a to i těch zahraničních), velká spousta hitů, jakými jsou Trezor, Lady Carneval nebo Když milenky pláčou. Jen těžko překonatelnou pak je sbírka ocenění, mezi nimiž vyniká 42 Zlatých slavíků. Karel Gott zásoboval posluchače svou hudbou déle než 60 let a jen velmi složitě bychom našli někoho, kdo by neznal alespoň jednu jeho píseň. Tu poslední, Srdce nehasnou, nahrál jen několik měsíců před smrtí se svou dcerou Charlotte Ellou. Zemřel 1. října na komplikace spojené s leukémií. 

Text: Petr Brdičko

Témata: Karel Gott, Marie Fredriksson, Ric Ocasek, Keith Flint, Dr. John, Daniel Nekonečný, Věra Bílá

zavřít