Zapomenuté české kapely 23. | Astral

Vydáno 09.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Tentokrát si metalem připomínáme významné výročí české historie. Tentokrát jdeme do latinského black metalu.

Zapomenuté české kapely 23. | Astral Zapomenuté české kapely 23. | Astral

Jakmile se v polovině 90. let na zahraniční scéně začaly prosazovat atmospheric blackmetalové skupiny v rámci žánru, v němž byly prakticky zapovězeny klávesové nástroje, bylo jen otázkou času, kdy se nějací vyznavači Cradle of Filth, Dimmu Borgir a podobných objeví i u nás.

Zapomenuté české kapely 22. | Lidová metelice

A netrvalo to dlouho, protože už v roce 1997 debutovala pozoruhodným albem Magia Eon… severomoravská formace Astral. Pozoruhodnými texty nejen v latině, dlužno dodat. Každopádně šlo o první tuzemský CD počin tohoto druhu a dá se poslouchat i dnes.

Astral byl, pokud si dobře vzpomínám, vlastně „jen“ studiový projekt a na plánované koncerty snad nikdy nedošlo. Každopádně tato dvojice a později trojice natočila v roce 1998 druhé album Filicetum Lunare (vyšlo až v roce 2000) a v roce 2004 ještě EP Salva Me!, které vyšlo pouze digitálně a o pět let později. Následně se po Astral definitivně slehla zem.

Text: Petr Korál, foto: bandzone.cz/astral
Témata: Zapomenuté české kapely, AstralCradle of Filth, Dimmu Borgir

zavřít