Zemřel Bruce Swedien, zvučil největší hity Michaela Jacksona

Vydáno 18.11.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Ve věku 86 let zemřel Bruce Swedien, známý zvukař a producent. Proslavil se především svou spoluprací s Quincy Jonesem a Michaelem Jacksonem, pětkrát pak proměnil nominace v cenách Grammy.

Zemřel Bruce Swedien, zvučil největší hity Michaela Jacksona Zemřel Bruce Swedien, zvučil největší hity Michaela Jacksona

O úmrtí Swediena informovala na sociálních sítích jeho dcera. „Měl dlouhý život plný lásky, skvělé muziky a krásného manželství. Oslavme jeho život,“ zněla zpráva.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

S prací zvukaře a producenta se Swedien setkal už ve svých 21 letech. V době, kdy pracoval pro Universal Recording, si ho všimli umělci jako Count Basie, Duke Ellington nebo Dinah Washington. Později zaujal také producenta Quincyho Jonese, který zrovna pracoval na debutovém albu Michaela Jacksona.

Společně pak nahráli skladby The Wall, Thriller nebo Bad a stali se blízkými přáteli. „Neexistují slova, kterými bych vyjádřil, jak moc pro mě Bruce znamenal. Vždy jsem říkal, že není náhoda, že více než o čtyřicet let od jejich vzniku, uslyšíte Billie Jean, Beat It, Wanna Be Starting Something nebo Thriller v jakémkoli klubu na světě. Bruce byl zvukový génius,“ vzdal svému kamarádovi poctu Jones.

Během svého života získal Swedien celkem pět cen Grammy. První v roce 1984 za nejlépe nazvučené klasické album (Thriller), stejnou kategorii pak ovládl také v letech 1988 (Bad), 1991 (Back on the Block), 1993 (Dangerous) a 1997 (Q´s Jook Joint).

Text: Andrea Štipčáková
Témata: Bruce Swedien, Michael Jackson, Quincy Jones, Grammy

zavřít