Zemřel František Prošek z legendární trampské kapely Mustangové

Vydáno 23.11.2020 | autor: Andrea Štipčáková

V sobotu 21. listopadu zemřel hudebník František Prošek. Hrál v kapele Mustangové, později se pak mihl také v Banjo Bandu Ivana Mládka. S ním nahrál hity jako Když je v Praze hic a další. Bylo mu 79 let.

Zemřel František Prošek z legendární trampské kapely Mustangové Zemřel František Prošek z legendární trampské kapely Mustangové

„Není mi to líto jen proto, že byl jeden z mála mých kamarádů, a že jsem s ním prožil spoustu skvělých neopakovatelných chvil jak na pódiích, tak i v soukromém životě. Ale také proto, že jsem za svou pouť muzikantským světem nikdy nepoznal tak skromného, spolehlivého, a hlavně věčně optimisticky naladěného muzikanta. Jako kapelník svých ‚Mustangů‘ se kolikrát i s kritickými situacemi vyrovnával s klidem a humorem, byl jsem toho svědkem, tři roky jsem s jeho kapelou účinkoval,“ zavzpomínal na svého kamaráda Ivan Mládek.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Kapela Mustang vznikla v roce 1964. Před šesti lety oslavila padesát let na scéně, během kterých vydala trampské písničky, které si dodnes mnozí zpívají u táboráku. Mezi ty nejznámější patří například Balada O Sedmi Statečných nebo předělávky skladeb Buráky či Montgomery.

Mládkovo přátelství s Františkem Proškem neutichlo ani když odešel z Mustangů a založil svůj vlastní Banjo Band. Naopak i v něm se Prošek mihl. „Přispěl také do našeho repertoáru některými svými písničkovými texty, které dodnes provozujeme, například písní Když je v Praze hic. Byl jsem rád, když se Franta před několika lety do Banjo Bandu vrátil. Škoda, že nám tak brzo a nečekaně dal definitivního ‚padáka‘. Bude nám citelně chybět,“ dodal Mládek.

Text: red
Témata: František Prošek, Ivan Mládek, Mustangové, Banjo Band Ivana Mládka

zavřít