Zemřel Ian McDonald, spoluzakladatel King Crimson a Foreigner

Vydáno 12.02.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Ve věku 75 let zemřel Ian McDonald, spoluzakladatel King Crimson a Foreigner. Skonat měl ve svém domě v New Yorku, jak potvrdil jeho manažer. Muzikant zřejmě podlehl rakovině.

Zemřel Ian McDonald, spoluzakladatel King Crimson a Foreigner Zemřel Ian McDonald, spoluzakladatel King Crimson a Foreigner

„Vždycky jsem velmi obdivoval jeho sólovou tvorbu i vše, co dělal kromě Crimson a Foreigner. Byl to úžasný skladatel a instrumentalista,“ uvedl Steve Hackett, bývalý kytarista Genesis, na McDonaldovu adresu. Ten zemřel ve svém domě v New Yorku.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Ian McDonald se narodil v roce 1946 v Osterley. Byl zakládajícím členem kapely King Crimson, která vznikla v roce 1968. Výrazně se podílel již na první desce formace, ve stejný rok ji ale spolu s bubeníkem Michaelem Gilesem opustil.

V roce 1976 založil McDonald s Mickem Jonesem a zpěvákem Louem Grammem Foreigner. Kapela se proslavila hity jako Cold as Ice, Feeks Like the First Time a dalšími. Všechny desky uskupení se navíc dostaly do americké top desítky.

V roce 2002 vznikla z bývalých členů King Crimson skupina 21st Century Schizoid Band, hrající crimsonovské skladby z přelomu 60. a 70. let, a její součástí se stal i McDonald.

redakce, foto: FB Steve Hackett
Témata: Ian McDonald, smrt

zavřít