SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Eddie Cochran (213.)

Vydáno 10.10.2015 | autor: admin

Něco tak banálního jako automobilová nehoda se na mnoha místech na celé planetě stává každý den. Jenže havárie ze 16. dubna 1960 měla o den později za následek úmrtí jednadvacetileté rock'n'rollové hvězdy Eddieho Cochrana, autora klasických hitů C'mon Everybody, Somethin' Else nebo Summertime Blues.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Eddie Cochran (213.) Eddie Cochran zemřel v pouhých 21 letech

Cochran, který za svého krátkého života stačil vydat pouze jedno album Singin‘ To My Baby, byl obětí havárie taxiku, který ho na konci jeho britského turné odvážel na londýnské letiště. Při nehodě, kdy řidič ztratil komntrolu nad vozem kvůli problémům s pneumatikami, byli zraněni i spolujezdci - Cochranova snoubenka Sharon Sheeley a rocker Gene Vincent. Je ironií osudu, že Cochram cestoval z turné v dřívějším termínu, aby se mohl připravit na psaní nových písní a studiové práce. Při vyšetřování nehody vyšlo najevo, že Cochran sedící na zadním sedadle před nárazem vlastním tělem chránil svoji snoubenku. Po nárazu vypadl ven otevřenými dveřmi.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Mitch Lucker (212.)

INSPIROVAL BEATLES

Zpěvák a kytarista Cochran se narodil jako Edward Raymond Cochran v malém městě Albert Lea ve státě Minnesota 3. října 1938. Rodina pocházela z Oklahoma City a několikrát se stěhovala na sever, naposledy na předměstí Los Angeles. Rocker s tvrdě znějícím hlasem symbolizoval zvuk a postoj mládeže konce 50. a začátku 60. let. Hudební publicisté ho označovali za předchůdce Peta Townshenda a Jimma Page, a pokud jde o zručnost, i Jimiho Hendrixe. Talentovaný Cochram vedle kytary zvládal i hru na klavír, basu a bicí. Sehrál i nepřímou roli v počátcích Beatles, když v červnu 1957 Paul McCartney učil Johna Lennona akordy jeho pecky Twenty Flight Rock.

Cochran začal svou hudební kariéru v roce 1954. Zpočátku ve dvojici se zpěvákem a kytaristou Hankem Cochranem, s nímž ho nepojil žádný příbuzenský vztah, vystupovali jako country-rockabilly duo Cochran Brothers. Duo se rozešlo v létě 1956, protože Hank tíhnul více ke country. Hank se stal posléze jedním z Nashvillských autorů písní, Eddie se stále více přikláněl k tvorbě rock'n'rollových hvězd, jakými byli Bill Haley, Little Richard nebo Carl Perkins. Manažera a spolupracovníka nalezl ve skladateli Jerrym Capehartem, s nímž pracoval až do své předčasné smrti.

HUDBA I FILM

Díky svým známostem Capehart rychle sjednal studiové frekvence a smlouvu se značkou Liberty Records. Již během první session vzniká nahrávka Twenty Flight Rock, plánovaný první singl. Píseň pochází z hudebního filmu The Girl Can’t Help It, ve kterém ji Cochran nejen zpíval, ale dokonce si zahrál i jednu z rolí. Singl však nakonec nebyl vydán, a tak se první vydanou nahrávkou u Liberty nakonec stala skladba Sittin‘ In The Balcony, kterou složil a v originále nahrál J. D. Loudermilk. Twenty Flight Rock se na desku dostala až v listopadu 1957 jako čtvrtý singl a v témže měsíci vyšlo i album Singin‘ To My Baby. Jediná velká deska vydaná za Cochranova života však není zrovna reprezentativní ukázkou tvorby rock' n'rollové legendy. Obsahuje totiž na přání vydavatele z větší části podbízivé balady, mezi kterými je i Cherished Memories napsaná pro Eddieho snoubenku Sheely.

O rok později už byl Cochran uznávaným rock’n’rollovým interpretem. V červenci vydal label Liberty singl Summertime Blues a Cochran se dočkal prvního Top 10 hitu. Skladba se dostala na 8. místo žebříčku Billboardu ve Spojených státech. O čtvrt roku později se stal na obou stranách Atlantiku hitem i následující singl C’mon Everybody. Píseň Teenage Heaven z roku 1959 zazněla spolu s C’monEverybody v dalším filmu Go, Johnny Go! s Eddieho hereckou účastí. Měla tam být ještě třetí skladba I Remember, ale na poslední chvíli byla z filmu vystřižena.

HVĚZDOU I PO SMRTI

Ve stejném období se odehrála tragédie, která Cochrana citelně zasáhla. Při letecké nehodě zahynuly hned tři slavné rock’n’rollové hvězdy: Buddy Holly, Ritchie Valens a The Big Bopper. Na jejich počest nahrál Eddie dojemnou baladu Three Stars. V roce 1959 byl na vrcholu své popularity. 1. července téhož roku mu vyšel singl Somethin‘ Else, ale přebíral i hity svých oblíbených interpretů, například Long Tall Sally od Little Richarda nebo Blue Suede Shoes od Carla Perkinse.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Buddy Holly (207.)

Kromě studiových nahrávek pořídil i řadu demo snímků, které po jeho smrti producent Snuff Garrett nechal dotočit a vydal je na albech značky Liberty. Eddie hrál i jako doprovodný kytarista na mnoha skladbách, mimo jiné na nahrávkách Skeets McDonalda You Oughta See Grandma Rock a Heart Breaking Mama. Svůj čas však netrávil pouze nahráváním ve studiu či skládáním doma. Koncertoval po celých Spojených státech a stal se idolem teenagerů. Většina jeho skladeb byla vydána až posmrtně. V roce 1987 byl Eddie uveden do Rock’n’Roll Hall Of Fame.

text: Roman Jireš

 

zavřít