Massive Attack

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Massive Attack Massive Attack

Massive Attack je anglická trip hopová skupina založená roku 1988 v Bristolu. Jejími členy jsou Robert "3D" Del Naja, Grant "Daddy G" Marshall. Bývalým členem je také Andy "Mushroom" Vowles. Patří mezi nejuznávanější kapely na světě a také patří mezi průkopníky stylu zvaného trip hop.

DJové Daddy G a Andrew Vowels a graffiti umělec/rapper Robert Del Naja se dali dohromady kvůli společnému projektu The Wild Bunch (tehdy se kolem tohoto kolektivu motal i Tricky). V roce 1988 vydala tato trojice song Any Love, který byl ochutnávkou jejich debutového alba Blue Lines (1991), což je dodnes považováno za jednu z nejvlivnějších nahrávek 90. let. Na něm se skupině skvěle podařilo smísit hip hop, soul a reggae, to vše obalené v zajímavých vokálech, které byly zprostředkovány pozvanými hosty. V té době se už skupina pochopitelně jmenovala Massive Attack, na čas ale musela kvůli válce v Perském zálivu upustit od slova "attack" a tak se nějakou dobu jmenovali pouze "Massive" - proto existují dvě verze obalu alba Blue Lines: na jedné je Massive Attack, na druhé Massive. 

V roce 1994 vyšla jejich druhá deska s názvem Protection. Na ní se velmi významně podílel Tricky. V hudbě Massive Attack se začalo používat více živých nástrojů a méně samplů. I kvůli tomu se jednalo o pomalejší a "těžší" nahrávku. Právě po vydání této nahrávky se začalo o stylu formace (a také o jiných interpretech jako Portishead či Tricky - oba interpreti s Massive Attack spolupracovali) jako o trip-hopu. Rok 1998 znamenal vydání důležité desky Mezzanine. Ta byla o něco depresivnější a náročnější na poslech než její předchůdci. Přinesla také jeden z největších hitů kapely, Teardrop, na kterém hostuje Elizabeth Fraser z Cocteau Twins. Tuto píseň o několik let později zpopularizoval seriál Dr. House. Úspěch ale vybral svou daň. Členové kapely se začali handrkovat a ve výsledku odešel v roce 1999 Andy Vowles, svým vlastním činnostem a projektům se začali věnovat i ostatní účastníci.

Zase dohromady se dali v roce 2002 a už další rok vydali desku 100th Window a po další dlouhé pauze pak Heligoland 2010).

Diskografie:
Blue Lines (1991)
Protection (1994)
Mezzanine (1998)
100th Window (2003)
Heligoland (2010)

Další články interpreta

Horace Andy vystoupí v Roxy

News

vydáno 06.09.2008

Massive Attack v Praze

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít