Black Eyed Peas

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Black Eyed Peas Black Eyed Peas

 

Black Eyed Peas je americká hudební skupina, která ve své tvorbě pojí různé styly, ale nejcharakterističtější je pro ně fúze hip-hopu, popu a elektroniky. Jejími současnými členy jsou will.i.am, apl.de.ap, Taboo a Fergie. Každý zodpovídá ve skupině za něco jiného, ale všichni mají podíl na vokálech. Parta byla založena v roce 1995 v Los Angeles, ovšem trvalo to osm let, než se dostali do širšího podvědomí. Black Eyed Peas prodali přes 76 milionů desek a řadí se tak mezi prodejně nejúspěšnější interprety historie.

Ačkoli se už od začátku jednalo uskupení, jež nacházelo velkou inspiraci v hip-hopu, přeci jenom se odlišovali tím, že hráli nejčastěji s živou kapelou a velmi dbali na celkové vzezření a vizáž. Jiný přístup k hudbě, než jaký měli ostatní, se jim vyplatil i na debutu Behind The Front (1998), za které získala skupina velmi pochvalné recenze. Na opravdové uznání a popularitu se ale Will a spol. museli počkat až do třetího alba Elephunk, u něhož nahrávací proces začal už v roce 2001 ale samotná deska vyšla teprve v roce 2003. Jednalo se o první nahrávku, kde je již přítomna Stacy Ann Ferguson aka Fergie. Nabídka ženského vokálu původně směřovala k Nicole Scherzinger, ta ale byla vázána smlouvou v jiném projektu. Fergie zapůsobila na Black Eyed Peas jako živá voda. Najednou se pozměnil (čti "zpopověl") celý materiál a uskupení dodala tato sex bomba patřičný sex appeal. Z desky Elephunk pochází také první monstrózní hity jako Where Is the Love, Shut Up, Hey Mama nebo Let's Get It Started. Poslední jmenovaný hit získal nakonec cenu Grammy.

Čtvrtá řadovka nazvaná Monkey Business (2005) byla rovněž nesmírně úspěšná a hned první singl z ní Don't Phunk With My Heart byl ověnčen zlatým gramofonkem. Skvěle si vedle také dodnes populární singly Don't Lie či My Humps, který byl ovšem silně kritizován za své dvojznačné a podle některých kritků "primitivní a trapný" text. S dalším počinem The E.N.D. už se styl kapely více naklonil k elektronickému hip-hopu a rapu o čemž svědčil už pilotní singl Boom Boom Pow. Podobně zněly i další hitovky z této desky, jako například Rock Your Body, Meet Me Halfway a také Davidem Guettovou produkovaná I Gotta Feeling. Zatím poslední položkou v diskografii je deska The Beginning (2010).

Will.i.am je jedním z nejžádanějších skladatelů a producentů v současné hudbě a Fergiina jednoalbová odbočka do sólové dráhy také stojí za zmínku.

Diskografie:
Behind the Front (1998)
Bridging the Gap (2000)
Elephunk (2003)
Monkey Business (2005)
The E.N.D (2009)
The Beginning (2010)

Další články interpreta

Strava pro Black Eyed Peas

News

vydáno 16.05.2010

BLACK EYED PEAS V BRATISLAVĚ

News

vydáno 30.12.2006

zavřít