Britney Spears

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Britney Spears Britney Spears

 

Britney Spears se narodila 2. prosince 1981 ve městě McComb (Mississippi) a už od dětství se aktivně věnovala zpěvu, tanci a vystupování (do svých devíti let se nejaktivněji věnovala moderní gymnastice), a to i v televizi (známá je její účast v dětském pořadu Mickey Mouse Club, kde se mimochodem potkala třeba s Justinem Timberlakeem, svým pozdějším přítelem). V roce 1997 podepsala smlouvu s vydavatelstvím Jive Records a mohla tak o dva roky později vydat své debutové album ... Baby One More Time, které je historicky nejprodávanějším albem od umělce, který ještě nedovršil osmnácti let. O rok později vydala ještě jednu desku s názevm Oops!... I Did It Again a stejnojmenné singly z obou těchto alb se staly jedněmi z největších popových hitů všech dob. Do roku 2003 pak stihla vydat ještě desky Britney a In The Zone, která obsahovala slavný hit Toxic, který ji vynesl její první cenu Grammy (nejlepší taneční nahrávka).

Období 2003 až 2007 bylo zajímavé hlavně tím, že Spears vedla bouřlivý osobní život. V lednu 2004 se v Las Vegas provdala za kamaráda z děství, Jasona Alexandera, ovšem manželství trvalo pouze 55 hodin. V témže roce se Britney vdala znovu - tentokrát byl jejím vyvoleným Kevin Federline. S ním má zpěvačka i své dvě děti: syny Seana Prestona a Jaydena Jamese. V roce 2007 se ale s Federlinem rozešla a požádala soud o svěření obou dětí do své péče bez nároku na alimenty. Celé toto období bylo provázeno četnými skandály, excesy a Britney spíše než hudbou přitahovala pozornost svou četnou přítomností v bulvárních denících. Provázely ji také potíže s drogami a alkoholem. V důsledku různých incidentů jí nakonec byli oba synové právni odebráni a svěřeni do péče otci a později jí bylo dokonce zakázáno své děti vidět. 

Neúspěch se projevil i v její tvorbě: album Blackout z roku 2007 je sice bezesporu velice kvalitní, ale mělo až nečekaně nízké prodeje a nepokořilo na rozdíl od všech ostatních alb Britney vrchol hitparády. To se jí podařilo až s další řadovkou Circus a velehitem Womanizer; o této éře se dá hovořit jako o comebackové a Britney se v podstatě vrátila na vrchol. Pomohla k tomu i další deska z roku 2011 nazvaná Femme Fatale, ze které pochází hity jako Till The World Ends nebo Hold It Against Me. Status celebrity si sice drží doteď, ale další alba Britney Jean a Glory (recenze) už takový úspěch neměla.

Britney bývala hlavně v minulosti označována za "princeznu popu", ale tento titul se pak začal uplatňovat i na některé její mladší kolegyně (Lady Gaga, Taylor Swift, Katy Perry). 

Diskografie
... Baby One More Time (1999)
Oops!... I Did It Again (2000)
Britney (2001)
In The Zone (2003)
Blackout (2007)
Circus (2008)
Femme Fatale (2011)
Britney Jean (2013)
Glory (2016) 

Další články interpreta

zavřít