Arctic Monkeys

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Arctic Monkeys Arctic Monkeys

Arctic Monkeys je anglická rocková skupina založená v roce 2002 v High Green (Sheffield). Kapelu tvoří zpěvák a kytarista Alex Turner, bubeník a back vokalista Matt Heldres, kytarista Jamie Cook a baskytarista a doprovodný zpěvák Nick O'Malley.

Kapela měla svůj první koncert v roce 2003 a když zjistili, že jim to skvěle šlape, začali aktivně nahrávat demonahrávky. Ve výsledku složili osmnáct písní a kompilaci nazvali Beneath the Boardwalk. Tento materiál pak rozdávali na svých koncertech a jejich hudba se začala rychle šířit, v jednu chvíli se ocitli i na rádiu BBC. V roce 2005 vydali Arctic Monkey svůj první singl, Five Minutes with Arctic Monkeys. Nebyl to nějaký trhák, ale kapele se přesto dostalo nečekaného uznání na festivalu v Leedsu, kdy se na jejich koncert přišlo podívat překvapivě velké množstvi lidí. Ve výsledku podepsali lukrativní smlouvu s labelem Domino, která pak vyústila v další smlouvu s EMI. Následně byl vydán singl I Bet You Look Good on the Dancefloor, který ihned vyskočil na první místo britského žebříčku, úplně stejně si vedl i druhý nasazený singl When The Sun Goes Down. Najednou znali jména kluků z Arctic Monkeys úplně všichni Britové, nejvíce pak samozřejmě registrovali Alexe Turnera. Debutové album Whatever People Say I Am, That's What I'm Not na sebe nenechalo dlouho čekat. Vyšlo roku 2005 a stalo se nejrychleji prodávaným albem v historii britského žebříčku. Skvělý úspěch se jim povedl i v Americe: album se tam umístilo na 24. místě, což je historicky nejlepší umístění debutové indie rockové nahrávky.

S podobným nadšením a úspěchem se setkala i řadovka Favourite Worst Nightmare, a proto není divu, že se následně stali pánové headlinery na festivalu v Glastonbury. Alex Turner se po vydání této řadovky rozhodl věnovat ještě vedlejšímu projektu The Last Shadow Puppets. Arctic Monkeys ale samozřejmě pokračovali, a už během turné k druhé desce zaznívaly na koncertech ukázky z toho třetího připravovaného. To nakonec dostalo název Humbug a z něj pochází hity Crying Lightning, Cornerstone nebo My Propeller. Toto album ale nezaznamenalo nijak závratný úspěch.

S dalšími počiny Suck It And See a AM (2013) už to bylo výrazně lepší a v součanosti patří Arctic Monkeys mezi nejuznávanější ostrovní interprety.

Diskografie:
Whatever People Say I Am, That's What I'm Not (2006)
Favourite Worst Nightmare (2007)
Humbug (2009)
Suck It and See (2011)
AM (2013)

Další články interpreta

Royal Blood

Interpreti

vydáno 04.09.2014

zavřít