Noel Gallagher

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Noel Gallagher (celým jménem Noel Thomas David Gallagher ) je britský hudebník, zpěvák, skladatel a kytarista. Nejvíce se proslavil svým působením v britské rockové kapele Oasis, kde hrál na kytaru, zpíval a byl hlavním skladatelem. Narodil se 29. května 1967 v Manchesteru.

Noel je jedním ze tří bratrů Gallagherových (jeho mladší bratr Liam je rovněž spojen s Oasis). Už jako teenageri byli všichni tři chlapci problémoví a měli opletačky s policií. Noel například v patnácti letech hodil po učiteli sáček s moukou, a kvůli tomu byl ze školy vyloučen. Během všeho toho rošťačení ale také objevil lásku k hudbě, když na otcově kytaře začal hrát své oblíbené songy z rádia, například songy od The Smiths. Když pak Gallagher povyrostl, začal pracovat ve stavební firmě. Kvůli úrazu nohy ale nakonec musel vykonávat o něco fyzicky méně náročnou práci a to pro něj znamenalo i více času na vymýšlení písniček a hudbu obecně; některé písně z tohoto období se pak objevily na důležité desce Definitely Maybe. V roce 1988 se Joel pokusil stát zpěvákem v kapele Inspiral Carpets, ale nebyl přijat a působil v uskupení jen jako člen crew. Když se pak s touto formací vrátil v roce 1991 z Ameriky, zjistil, že jeho mladší brácha Liam zpívá v místní kapele The Rain. Noelovi bylo navrženo se ke skupině připojit, ten ale souhlasil jedině když získá ve formaci kreativní kontrolu a stane se hlavním skadatelem. Na to se nakonec přistoupilo a tento moment lze považovat za zrození Oasis. Trvalo ale tři roky, než se ambiciózní kapela z Manchesteru proslavila. Debutové album Definitely Maybe vyšlo až roku 1994, bylo nicméně nesmírně úspěšné jak prodejně, tak u kritiků. Jejich hudba ale těžko prorážela v USA, kde tehdy ještě lidé milovali grunge. I kvůli tomu nastaly v Oasis první hádky a Noel formaci několikrát demonstrativně opouštěl. 

Druhá řadovka (What's the Story) Morning Glory? zpočátku úspěch nezaznamenala, postupem času se ovšem stala druhou nejprodávanější britskou deskou všech dob, napomohly tomu i singly Wonderwall a Don't Look Back in Anger. Prudký sešup ale Oasis zažili s další deskou Be Here Now (1997). Tehdy také začali být jak Noel, tak Liam velmi "hubatí" a spíše než hudbou se proslavovali svými neotřelými výroky na všechny strany. Nebrali si servítky s nikým. Po vydání čtyř dalších alb nakonec Oasis ukončili své působení. 

Od roku 2009 působí Noel Gallagher jako sólový umělec a velmi se mu daří.

Diskografie (samostatně bez Oasis):
The Dreams We Have as Children – Live at the Royal Albert Hall (2009)
Noel Gallagher's High Flying Birds (2011)
Chasing Yesterday (2015)
Who Built the Moon? (2017)

 

Další články interpreta

zavřít