Amy Winehouse

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Amy Winehouse Amy Winehouse

Amy Winehouse byla anglická zpěvačka a skladatelka, která se proslavila především svým atypickým hlubokým kontraaltem, mixem soulu, jazzu a popu a také svým charakteristickým obřím drdolem ve vlasech. Narodila se 14. září 1983 v Londýně v židovské rodině. Její otec byl řidič taxi a matka lékarnicí.

Ve čtrnácti letech si půjčila od svého bratra Alexe kytaru a když zjistila, že jí to docela jde, pořídila si vlastní a začala si psát první písničky. Působila také v jazzovém sboru a velice ráda tančila. Přes doprovodné vokály a vystupování v jazzových klubech se Amy dostala do hledáčku hned několika producentů, čehož výsledkem pak bylo debutové album Frank, jež vyšlo roku 2003. Ve srovnání s tím, co přišlo v Amyině kariéře později, se zdá debut být velice skromným a nenápadným, ale deska se přesto skvěle prodávala a mladě hudebnici se za ni podařilo získat několik cen a ocenění. Uznání se dočkal i producent alba, Saalam Rami.

Amy byla velkou perfekcionistkou a s oblibou nahrávala své nové songy na diktafon a pak je všem pouštěla, aby znala názor lidí na její hudbu. Její zájem se po vydání debutu také přesunul do poněkud jiného odvědtví - začala se zajímat o dívčí pěvecké skupiny padesátých a šedesátých let. Možná i to ji přivedlo k Marku Ronsonovi, na jehož rádiové show East Village Radio poprvé zazněly budoucí megahity Rehab a You Know I'm No Good. Ty se také objevili na druhé desce nazvané Back To Black, jejíž nahrávání trvalo pět měsíců a její produkci měli na starosti opět Saalam Rami a Mark Ronson. Album se ihned vyhouplo na první příčku britské hitparády a takřka každý singl z Back To Black se stal hitovým. Zpěvačka vyjela na úspěšné turné a také vystoupila na několik prestižních festivalech včetně Glastonbury a Lollapaloozy.

Rok 2008 jí pak vynesl ceny nejvyšší: hudebnice získala Grammy za nahrávku roku, skladbu roku, nejlepší popové album, nejlepšího nového umělce a nejlepší popové vystoupení. Nominaci za nejlepší album se jí proměnit nepodařilo. Mark Ronson pak obdržel gramofonek za nejlepšího producenta roku.

Úspěch si ale po celou dobu vrcholné Aminy kariéry vybíral daň - zpěvačka se potýkala s velmi vážnými problém s návykovými látkami. Situace se ještě více zhoršila, když se Winehouse seznámila s Blakem Fielder-Civilem, budoucím manželem, který na ni měl velmi špatný vliv. Zpěvačka velmi často - zejména při živých vystoupeních - jevila známky užívání drog, často sotva stála na nohou a nepamatovala si texty. Vše vyvrcholilo 23. července 2011, kdy ji její bodyguard našel nehybnou v posteli, Zprvu si myslel, že jen spí a tak sanitku zavolal až o několik hodin později.

V roce 2015 vyšel o Amy Winehouse dokument nazvaný jednoduše Amy a zpěvačka patří i po smrti mezi největší hudební legendy všech dob.

Diskografie:
Frank (2003)
Back To Black (2006)

Další články interpreta

zavřít