Nadine Shah - Přátelila se s Amy Winehouse a předskakovala Depeche Mode, přirovnávají ji k PJ Harvey a Nicku Caveovi

Vydáno 27.01.2024 | autor: iREPORT

Nadine Shah, celým jménem Nadine Petra Katarina Shah, je britská zpěvačka, skladatelka a textařka, jejíž práce stojí rozhodně za pozornost. Pochází z vesnice Whitburn na severovýchodě Anglie, její kořeny bychom však hledali také v Norsku nebo Pákistánu. V současnosti je považována za jednu z nejoriginálnějších a nejzajímavějších osobností na britské scéně. I proto si ji jako předskokanku na své turné vybrali Depeche Mode.

Nadine Shah - Přátelila se s Amy Winehouse a předskakovala Depeche Mode, přirovnávají ji k PJ Harvey a Nicku Caveovi Nadine Shah - Přátelila se s Amy Winehouse a předskakovala Depeche Mode, přirovnávají ji k PJ Harvey a Nicku Caveovi

Nadine Shah odstartovala svou kariéru v sedmnácti letech v Londýně. Působila tam jako jazzová zpěvačka. V tomto období se spřátelila mimo jiné s Amy Winehouse. Kamarádství vzalo za své, když si Shah "vypůjčila" kapelu zesnulé zpěvačky a podle svých slov to neudělala "příliš cool způsobem". Winehouse s ní odmítala od té doby mluvit. Až po letech, když spatřila Shah v publiku na jazzovém festivalu, na někdejší kamarádku mrkla a poslala jí polibek. Hudba Shah bývá označována jako indie rock, gothic punk, post punk i folk rock, ale i jako hudba s prvky jazzu. Pro svůj originální hlasový projev a texty bývá přirovnávaná k PJ Harvey a Nicku Caveovi.

TOP 5 zásadních písní Amy Winehouse. Zpěvačky, která uhranula svět svým jedinečným hlasem

Její debutové album produkoval Ben Hillier (producent známý spoluprací s Depeche Mode nebo kapelou Blur). Deska se jmenovala Love Your Dum and Mad a vyšla v roce 2013. Druhé album Fast Food spatřilo světlo světa v roce 2015 a třetí o dva roky později. Jmenuje se Holiday Destination a opět ho produkoval Ben Hillier, který v kapele Shah hraje na bicí. Deska byla nominovaná na prestižní Mercury Prize. Zatím poslední a kritiky velmi oceňované album Kitchen Sink vyšlo v roce 2020.

První deska byly silně inspirována smrtí dvou blízkých přátel zpěvačky a zabývala se sociálními stigmaty a duševními nemocemi. Na dalších se pak objevují i témata politická a imigrační, zpěvačka zpívá o misogynii na hudební scéně a zabředává i do osobní roviny. Řeší, jaké je to být ženou po třicítce a vnímat společenské tlaky na založení si vlastní rodiny.

Shah sama otevřeně hovoří o tom, že trpí endometriózou. Její hudba ale není temně bezvýchodná a texty nepostrádají humor a sarkasmus. Interpretka rovněž stanula před britskou parlamentní komisí a podala svědectví, které se zabývalo ekonomikou streamovaní a reformou této oblasti. Přála by si zajistit lepší podmínky pro umělce. V době pandemie si prošla těžkým obdobím, kdy nekoncertovala a její příjem ze streamované hudby byl téměř nulový. Ze dne na den se musela kvůli špatné finanční situaci odstěhovat zpět ke svým rodičům a podotkla, že je jí trapné o tom mluvit veřejně, když je vlastně velmi úspěšná. Její příklad jen reálně ukazuje, jak špatná je situace pro umělce, skladatele i textaře v oblasti finančních příjmů ve zmíněné oblasti.

TOP 3 tipy na české elektropopové umělce, o kterých jste možná ještě neslyšeli

V roce 2024 vydá album Filthy Underneath. Předchází mu singly Topless Mother a Twenty Things. Zatímco text prvního zmíněného je vtipně pojatý a zpěvačka v něm vypráví o terapeutce, s níž měla neshody, Twenty Things jsou „milostným“ dopisem lidem, které potkala na terapii. Zotavovali se tam ze závislostí a duševních problémů. Zajímavostí je, že deska bude prvním albem, které vydá nová pobočka EMI Records – Emi North, nacházející se v britském Leedsu.

V roce 2013 předskakovala Shah Depeche Mode. Stejnou roli si zopakuje také v roce 2024, a to na vybraných koncertech turné sestavy.

Text: Michaela Poláková, foto: FB Nadine Shah
Témata: Nadine Shah, Amy Winehouse, Depeche Mode

zavřít