Weezer

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Weezer Weezer

Weezer je americká rocková skupina zformovaná roku 1992 v Los Angeles. Jejími členy jsou Rivers Cuomo (zpěv, kytara), Patrick Wilson (bicí), Brian Bell (kytara, back vokály, klávesy) a Scott Shriner (baskytara, back vokály). Pohybují se v žánru alternativního rocku, power popu, pop punku a indie rocku.

První koncert kapely se odehrál u příležitosti koncertu skupiny Dogstar, ve které působil herec Keanu Reeves. Weezer následně podepsali smlouvu s Geffen Records a nahráli debutové album, které se jmenovalo jednoduše Weezer (je občas nezýváno jako The Blue Album) a vyšlo roku 1994. Prvním singlem z tohoto počinu se stal song Undone - The Sweater Song a především jeho video (režírované Spikem Jonzem) se stalo velmi populárním na MTV, stejně jako další vizuál k písni Buddy Holly. I to napomohlo k tomu, že je toto album dosud nejprodávanějším v historii Weezer. O dost horší to bylo s druhou řadovkou Pinkerton, která se naopak stala jedním z nejhorších alb roku 1996, o několik let později se dokonce podle časopisu Rolling Stone stalo 16. nejhorším albem v historii. Je logické, že po takovém neúspěchu si formace dala pauzu. Cuomo ale dál studoval harvardskou školu a na hudbu nezanevřel.

Dohromady se skupina dala až na festivalu Fuji Rock roku 2000 a to je napumpovalo k nahrávání další desky Weezer (2001) nebo Green Album. Počinu se dařilo celkem dobře, můžete z něj znát songy jako třeba Hash Pipe nebo Island in the Sun. Další nahrávka Maladroit vznikala poněkud chaoticky. Nejprve se Weezer spoléhali na názor fanoušků a chtěli znát jejich mínění o nových písních. Když se však fanouškům žádné nové písně příliš nelíbily, Cuoma to naštvalo a tím se celý release poněkud zkomplikoval. Maladroit tak vyšel až roku 2002. 

Svou experimentální stránku Weezer ukázali na desce Weezer (Red Album) z roku 2008, zde se nacházely také populární hity Pork and Beans či Troublemaker. Všechna následující alba od Weezer úspěch některých položek v diskografii nezopakovala, přesto skupina patří mezi nejoblíbenější ve svém žánru a její koncerty jsou velmi navštěvované.

 

Diskografie:
Weezer ("The Blue Album", 1994)
Pinkerton (1996)
Weezer ("The Green Album", 2001)
Maladroit (2002)
Make Believe (2005)
Weezer ("The Red Album", 2008)
Raditude (2009)
Hurley (2010)
Everything Will Be Alright in the End (2014)
Weezer ("The White Album", 2016)
Pacific Daydream (2017)

 

Další články interpreta

zavřít