Paramore

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Paramore Paramore

  

Paramore je americká rocková skupina z Tennessee, založená v roce 2004. Její součanou sestavu tvoří osobitá zpěvačka Hayley Williams (nar. 1988), kytarista Taylor York (nar. 1989) a bubeník Zac Farro (nar. 1990). Kapela si prošla několika personálními změnami, v důsledku nichž byli v minulosti oficiálními členy také kytarista a skladatel Josh Farro a charizmatický baskytarista Jeremy Davis. Umělecké zaměření kapely osciluje mezi klasickým rockem, pop rockem, alternativou, power popem, pop punkem a prvky emo.

Odchod člena byl ostatně tématem už hned první nahrávky All We Know Is Falling pod záštitou labelu Fueled by Ramen (u kterého jsou Paramore dodnes) - před nahráváním materiálu z kapely odešel Jeremy Davis a pak se do ní na naléhání ostatních členů vrátil (nakonec v roce 2015 definitivně odešel). Personální změny ovlivnily i práci nad druhým albem Riot!, kde tehdejší kytarista Josh Farro musel nahrávat hned několik kytar sám, než přišel nový kytarista Taylor York. Druhá deska už byla zvukově mnohem uhlazenější a hitovější, hity jako Misery Business, CrushCrushCrush, That's What You Get, Born For This, Let The Flames Begin či Hallelujah jsou na jejich koncertech dodnes nesmírně populární. Velký nárůst zájmu způsibila také účast na soundtracku k upířímu filmu Stmívání, kde v závěrečných titulcích zazněla strhující píseň Decode.

Své ambice rockových hvězd první velikosti potvrdili i na třetí řadovce Brand New Eyes, jež opět obsahovalo notnou dávku hitů jako Ignorance, Playing God, Careful, Brick By Boring Brick či srdceryvnou baladu The Only Exception. Úspěch ale přinásl i osobní a tvůrčí rozpory: z kapely v roce 2010 odešli dva ze zakládajících členů, oba bratři Farrovi (Zac Farro je tedy v součanosti navrátilec). Zpočátku se zdálo, že to kapelu silně poškodí, ale trojice Williams-York-Davis se nakonec zvedla a nahrála spolu vynikající a skvělými recenzemi ověnčenou eponymní desku, která byla zvukově o dost tvrdší a je pro ni charakteristický především poněkud jiné skladatelské soužití Yorka a Williams. Už při poslechu písní z řadovky, jako například Now, Still Into You či Ain't It Fun je patrný velký umělecký posun. Paramore se v této eponymní éře také podařilo získat jednu cenu Grammy: Ain't It Fun zvítězila v kategorii Nejlepší rocková píseň.

Hayley Williams se v roce 2016 provdala za kytaristu kapely New Found Glory Chada Chilberta, se kterým byla ve vztahu od roku 2008.

Živá vystoupení Paramore bývají naprosto strhující a už jako relativně mladí hudebníci tak patří mezi světovou špičku. Do České republiky se Paramore podívali dvakrát: v roce 2011 na festivalu Rock for People a v roce 2013 ve Velkém sále pražské Lucerně.

Diskografie
All We Know Is Falling (2005)
Riot! (2007)
Brand New Eyes (2009)
Paramore (2013)

Další články interpreta

zavřít