Muse

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Muse Muse

 

Muse je britská kapela, která vznikla v roce 1994 v Teighmouthu. Jejími členy jsou Matthew Bellamy (zpěv, kytara, klavír), Chris Wolstenholme (baskytara, doprovodný zpěv) a Dominic Howard (bicí). Proslavili se především svou originální fúzí art rocku, progresivního metalu, elektroniky, klasiky a dokonce i operními vokálními prvky. Často je jejich styl popisován jako "space rock".

Muse začínali jako sbírka muzikantů z různých školních kapel a v stejném složení, jakém jsou dnes, nesli tehdy v raných devedesátých letech název Rocket Baby Dolls. V roce 1994 vyhráli místní soutěž kapel, což pro ně bylo znamení, že jsou na správné cestě. Věci se velice pomalu dávaly do pohybu. Prvního EP se tak hudební svět dočkal až v roce 1998 a o rok později ještě dalšího, nazvaného Muscle Museum, které zaznamenalo docela slušný úspěch; labely je ale i nadály ignorovaly. Nakonec se jim ale podařilo podepsat smlouvu s Maverick Records. A to se tomuto vydavatelství rozhodně vyplatilo. Už na prvním album Showbiz (1999) se Muse odprezentovali jako tvrďáci s neuvěřitelným citem pro melodii a melancholickým rozpoložením.

Na druhé desce Origin of Symmetry (2001) už se Muse rozjeli podstatně víc. Dostali absolutní tvůrčí svobodu a tak se hlavně frontman Matthew Bellamy začal vyžívat v kostelních varhanech, různých druzích perkuse a všelijakých experimentech. Začal si také více hrát se svým hlasem a objevil zajímavé vokální možnosti. Deska si vysloužila nadšené ohlasy, ale museli paradoxně přejít k jinému labelu (Warner Bros), protože Mavericku se zdála být jejich hudba až příliš nevhodná pro rádia.

První megahit se objevil až na třetí desce Absolution (pokud samozřejmě nepočítáme úchvatný cover na song Feeling Good z desky předchozí). Z té pochází hity Tim Is Running Out, Sing for Absolution nebo Hysteria. V roce 2006 následovala další řadovka nesoucí název Black Holes and Revelations, která byla opět velice úspěšná jak komerčně, tak u kritiků a fanoušků a můžete z ní znát pecky jako Supermassive Black Hole, Starlight nebo Map of the Problematique. Z kvality neslevili Muse ani na další studiovce The Resistance - z ní pochází další oblíbený hit Uprising nebo také Undisclosed Desires. Za tuto desku si Muse odnesli také cenu Grammy za nejlepší rockové album.

Před dalším zářezem v diskografii se fanoušci trochu zděsili - v traileru totiž zněl dubstep. S tím si trochu pohrává i první singl Madness z desky The 2nd Law, ale jinak je počin v typickém stylu Muse. Zatím poslední řadovkou zůstává album Drones z roku 2015.

Diskografie:
Showbiz (1999)
Origin of Symmetry (2001)
Absolution (2003)
Black Holes and Revelations (2006)
The Resistance (2009)
The 2nd Law (2012)
Drones (2015)

Další články interpreta

zavřít