Lily Allen

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Lily Allen Lily Allen

 

Lily Allen (občanským jménem Lily Rose Beatrice Cooper) je anglick zpěvačka, skladatelka, herečka a televizní moderátorka. Narodila se 2. května 1985 v Londýně a je dcerou herce Keitha Allena a filmové producentky Alison Owen.

Dohromady navštěvovala třináct různých škol, z několika z nich byla vyloučena kvůli pití a kouření. Mnohé se ale měnilo, když Lily otvírala pusu: "Diváci byli fakt dojatí, když viděli problémovou holku, jak dělo něco pěkného," přiznala se později zpěvačka. Proto se vrhla touto cestou. Objevovala různé žánry, vystřídala různé nástroje (od houslí až po trumpetu) a samozřejmě zpívala.

K podepsání lukrativní smlouvy nakonec využila kontaktů otce. I přesto o ní daný label není zájem a tak Allen vydávala jednoduché folkové písničky, dokud nepodepsala další kontrakt s Regal Recordings. Ti jí sice dali pro nahrání desky dostatečný obnos (25 000 liber), v té době byli ale zaneprázdněni nahrávkami Gorillaz a Coldplay a tak na mladou zpěvačku neměli čas. Ta se s tím nepárala a svou práci vystavila na svém profilu MySpace. Bez jakékoli jiné formy propagace se nakonec dostala do hledáčku mnoha fanoušků, a to i díky songu LDN. Její label si jí pak konečně všiml a místo aby jí vnucoval své mainstreamové producenty, ponechal Allen tvůrčí svobodu, kterou náležitě využila na svém debutu Allright, Still (2006), ze kterého můžete znát pecky jako Smile, Alfie, Knock 'Em Out, Littlest Things  (za tu získal producent Mark Ronson cenu Grammy) nebo již zmíněné LDN. Deska měla velký úspěch a z Lily Allen se stala velká ostrovní senzace.

Pro druhé album si dlouhou dobu nerozhodná Allen vybrala jako producenta Grega Kurstina, díky němuž prý nahrávka byla mnohem celistvější. Nahrávka It's Not Me, It's You vyšla v únoru 2009 a debutovala rovnou na první místě Anglie, Kanady a Austrálie. Pocházejí z něj velmi populární singly The Fear nebo třeba Not Fair. Jak Kurstin, tak Allen za svou práci získali několik prestižních ocenění.

V květnu 2014 pak vyšlo její zatím poslední album Sheezus, které ovšem platí za její nejslabší počin v kariéře.

Kromě hudby je Lily Allen známá i svou prostořekostí a humorem. Zpěvačka je vdaná za uměleckého stavitele Sama Coopera a má s ním dvě dcery, Ethel Mary a Marnie Rose.

V roce 2014 předskakovala Miley Cyrus na jejím turné k desce Bangerz.

Diskografie:
Alright, Still (2006)
It's Not Me, It's You (2009)
Sheezus (2014)

Další články interpreta

zavřít