Skrillex

Vydáno 07.02.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Skrillex Skrillex

 

Skrillex (vlastním jménem Sonny John Moore) je americký producent, DJ, zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista. Narodil se 15. ledna 1988 v severozápadní části Los Angeles, ve dvanácti se pak přestěhoval do San Franciska a následně zpět do LA, kde začal navštěvovat prestižní uměleckou školu. V této škole nicméně zažíval šikanu a proto se jeho rodiče rozhodli pro domácí vyučování. Někdy v této době také zjistil, že je adoptovaný - i to ho možná ovlivnilo v jeho pozdějším životě. Z hudebního hlediska pak jako teenager inklinoval k punku a také trochu k elektronice. 

V roce 2004 Moore kontaktoval Matta Gooda z kapely From First to Last ohledně angažmá kytaristy. Sonny se ale nějakou náhodou dostal k tomu, že jej producenti slyšeli zpívat a usoudili, že jeho hlas se pro vokál hudby tohoto uskupení perfektně hodí; Good tak přešel ke kytaře místo Moorea. S From First to Last nahrál Sonny Moore alba Dear Diary, My Teen Angst Has a Body Count a Heroine a uskupení pak v roce 2007 opustil, aby se věnoval sólové kariéře. Vymyslel si pro sebe umělecké jméno Skrillex, které podle umělce samotného nemá žádný zvláštní význam. Své první EP vydal až roku 2010, bylo nazvané velmi jednoduše: My Name Is Skrillex a bylo poskytnuto volně ke stažení. Po turné s Deadmau5 pak vydal druhé EP, Scary Monsters and Nice Sprites. Oběma nahrávkami na sebe dostatečně upozornil a skvělý úspěch se mu také podařil, když se nachomýtl k produkci songu Get Up od metalistů Korn.

Roku 2011 bylo na labelu Beatport vydáno EP More Monsters and Sprites, které obsahovalo první větší hity First of the Year (Equinox), Ruffneck a Rock n' Roll (Will Take You to the Mountain). V témže roce se také podílel na soundtracku k videohře Syndicate. 

Později začal hudebník pracovat na novém materiálu, deska již dokonce měla název (Voltage) a koncept, byl také hotový obal a promo fotky. Nakonec album z neznámých důvodů nevyšlo, místo toho se ale do prodeje dostalo EP Bangarang a umělec také započal nový projekt Dog Blood (spolu s kolegy z Boys Noize) - v rámci něj vydal Ep Next Order/Middle Finger.

Roku 2014 vydal Skrillex samostatnou desku Recess.

V roce 2016 se Skrillex dostal i do vod k-popu svou spoluprací s dívčí skupinou 4Minute. Moore je také účastníkem a iniciátorem projektu Jack Ü, ve kterém působí spolu s kolegou Diplem; obrovskou popularitu si získal song Where Are Ü Now s Justinem Bieberem. 

Další články interpreta

zavřít