Deftones

Vydáno 14.05.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Deftones Deftones

 

Deftones je americká alternativní metalová skupina ze Sacramenta v Kalifornii. Byla založena v roce 1988 Chinem Morenem (zpěv; stávající člen), Stephenem Carpenterem (sólová kytara; stávající člen), Abem Cunninghamem (bicí; stávající člen) a Dominicem Garciou (baskytara). V součanosti jsou oficiálními členy uskupení ještě Frank Delgado (DJ, samply, klávesy) a Sergio Vega (baskytara, doprovodné vokály).

Moreno, Carpenter a Cunningham spolu chodili na stejnou školu a protože měli všichni rádi hudbu, bylo poměrně logické, že spolu následně založili kapelu. Zpočátku se stylově velmi dlouho hledali a i kvůli tomu se jim podařilo podepsat smlouvu s vydavatelstvím Maverick Records až v roce 1995. To byl také rok, kdy vydali své debutové album Adrenaline, které bylo úspěšné především díky aktivnímu a skvěle odehranému turné.

Skutečného úspěchu se nicméně dočkali až s druhou deskou Around the Fur. Zvuk Deftones se poněkud změnil a v jejich tvorbě se objevilo spoustu elektronických elementů a to hlavně díky novému členovi Franku Dalgedovi, který se později stal oficiálním klávesákem. Toto album přineslo i jejich první velké hity: My Own Summer (Shove It) a Be Quiet And Drive (Far Away).

I třetí řadovka přinesla velkou zvukou změnu: Deftones tentokrát inklinovali ke kapelám jako The Cure, Smiths či My Bloody Valentine. Ke své směsici post-grunge, nu-metalu a klasického alternativního rocku přidali i spoustu originálních stylů jako progresivní metal, trip-hop, shoegaze či new wave. Deska White Pony se stala platinovou a singl Elite dokonce získal cenu Grammy. Z té samé kompilace také pochází jedny z největších hitů China & spol.: Change (In the House of Flies), Back To School (Mini Maggit) a Digital Bath.

S každou další deskou kapela měnila styl a vyvíjela se. Nejinak tomu bylo s eponymní Deftones (2003) a Saturday Night Wrist (2006). V roce 2008 byl pak v autonehodě vážně zraněn dlouholetý baskytarista Chi Cheng. Upadl do kómatu, ze kterého se už neprobudil (zemřel nakonec v roce 2013). Kvůli této události se Deftones nakonec nedostali k nahrávání chystané desky Eros, a tak nakonec vyšla v roce 2010 šestá řadovka Diamond Eyes a o dva roky později i kritiky opěvované Koi No Yokan. Zatím poslední položkou v diskografii Deftones je kompilace Gore.

Chino Moreno je také autorem projektu Crosses (†††), kde produkuje mnohem jemnější hudbu.

Diskografie:
Adrenaline (1995)
Around the Fur (1997)
White Pony (2000)
Deftones (2003)
Saturday Night Wrist (2006)
Diamond Eyes (2010)
Koi No Yokan (2012)
Gore (2016)

Další články interpreta

MEGAINTERVIEW [EN, DE]:

Obsah

vydáno 27.04.2016

MEGAINTERVIEW [EN, DE]:

Obsah

vydáno 27.04.2016

zavřít