London Grammar

Vydáno 08.01.2014 | autor: Marta Šindlauerová

London Grammar London Grammar

 

London Grammar je britská kapela, která se proslavila především svými pomalými electro popovými písněmi. Kapelu tvoří Hannah Reid (zpěv), Dan Rothman (kytara) a Dominic "Dot" Major (klávesy, djembe, bicí).

Rothman a Reid se poznali během studií na nottinghamské univerzitě. Rothman prý uviděl na Facebooku obrázek Hannah, jak hraje na kytaru a nabídl jí spolupráci. O rok později se k nim přidal také rodák z Northamptonu Dot Major. Jakmile dokončili studia v roce 2011, vrhli se střemhlav do vod umění. Aby jim to šlo o něco rychleji, rozhodli se zariskovat a odjet do města plného té nejtvrdší konkurence: do Londýna. Už koncem roku ale měli manažera Conora Wheelera, který je začal velmi šikovně a efektivně promovat, zatímco skupina sbírala zkušenosti po londýnských barech a hospodách. To zaujalo ty správné lidi a tak v roce 2012 v prosince vyšel na YouTube jejich první singl Hey Now. O tři měsíce později pak vydali své první EP Metal & Dust, které se (zvláštní náhodou) umístilo v top pětce australského iTunes, což bylo samo o sobě velice zajímavé a přitáhlo to k London Grammar dostatečnou pozornost veřejnosti. Jejich singly jako Wasting My Young Years a hlavně pak Strong z nich začaly dělat velké ostrovní hvězdy. Hovořilo se o nich jako o takovém evropském protipólu Lany Del Rey, ačkoli hudba trojice Britů je přecijenom o něco méně teatrálnější a spíše komornějšího rázu. 

Skvělý úspěch se singly i EP připravil dobrou půdu pro první regulérní album If You Wait (2014), na kterém hudebníci pokračovali v nastaveném melancholickém, pozvolném stylu.

Dalšího singlu se ale posluchači dočkali až v roce 2017 - stal se jím song Rooting For You, což byla vlaštovka pro celé druhé studiové album Truth Is A Beautiful Thing.

Diskografie:
Metal & Dust EP (2013)
If You Wait (2013)
Truth Is a Beautiful Thing (2017)

Další články interpreta

Nikola Illeová

Redaktoři iREPORT

vydáno 10.05.2013

Výherci soutěží

Soutěže

vydáno 00.00.0000

zavřít