Lipo

Vydáno 29.05.2014 | autor: Josef Martínek

Lipo Lipo

Lipo (vlastním jménem Jonáš Červinka) je český básník, režisér a rapper. Narodil se 11. dubna 1986 v Liberci. Patří mezi nejúspěšnější české interprety mladé generace. 

 

V hlavním městě Libereckého kraje tak s Pauliem Garandem založil projekt BPM (Básníci před mikrofonem), první deska tohoto projektu nazvaná Slova pak vyšla v roce 2007, další počin Horizonty roku 2009. To už byl součástí BPM i KennyRough. Z Horizontů pochází také první velký hit Chill a Červinka a spol. za něj obdrželi Anděla v kategorii hip hop a r'n'b.

Na sólovou kariéru se Lipo začal zaměřovat v roce 2010. Tehdy vyšel politicky zaměřený song Pozdravy z Liberce a o rok později Lipo vydal singly Otroci svobody, Víc než hudba?, Naposled a samozřejmě i první velký sólový hit Ležím v tvé blízkosti (feat. Debbi), které se staly součástí debutové desky Víc než hudba (2012). Již zmíněná spolupráce s Debbi udělala z Lipa jedno z nejvyslovovanějších jmen na české scéně, píseň se dočkala aktivní rotace v rádiích i televizích. Lipo se tak stal prvním českým rapperem, který obsadil první místo v hitparádě IFPI. S Debbi pak Lipo o několik let později (2016) nahrál další singl Štěstí.

Podobného úspěchu se dočkal také singl Do města přišla zima s Kateřinou Marií Tichou. V té samé době započal Lipo práce na druhé sólovce, na které jsou již slyšet živé nástroje a má lehký experimentální nádech; na desce je znát zásah popového producenta Martina Ledviny. Song Pořád jen to svoje vyšel v roce 2013 a díky obrovskému úspěchu se stal nakonec součástí druhé řadovky O duši, která dále obsahovala hity Město, co spí, Všechno má svůj čas a především pak hitovku Kruhy (feat. Yanna).

Jeho třetí sólové album Lyrika vyšlo v roce 2018. Úspěšnými singly z něj se staly například písně Svoboda (feat. Marcell), Ve vzpomínkách (feat. Nela) nebo Vidíš, co jiní nevidí (ODD). Na podzimním turné 2018 představil Lipo svou novou živou kapelu, se kterou začal pravidelně vystupovat a obohatil tak svůj koncertní zvuk.

Lipo je také úspěšným režisérem. Režíruje jak své klipy, tak i svých kolegů (Aneta Langerová, Miro Šmajda, Debbi, Tomáš Klus). Zaujal také velkým projektem Buď toho součástí. Podporuj muziku!, což byl dokument, který se zaměřoval na problematiku nelegálního stahování hudby ze strany teenagerů.

Diskografie:

Slova (2007) (s BPM)
Horizonty (2009) (s BPM)
Víc než hudba (2012)
O duši (2014)
Lyrika (2018)

Další články interpreta

zavřít