TOP 5 českých protestsongů roku 2018: Tomáš Klus, Monkey Business i Rybičky 48 kritizují Babiše a Zemana

Vydáno 15.11.2018 | autor: Dominik Pavliš

Protestsongy jsou nesmazatelnou součástí našich dějin. Ty nejvydařenější máme dodnes spojené se zásadními událostmi české historie, stačí si vzpomenout na roky 1968 nebo 1989. Právě před blížícím se výročím Sametové revoluce se sluší upozornit na to, že i v dnešní době vznikají skladby s politickým sdělením. Do naší Top 5 jsme zásadně vybírali ty, které se datují do roku 2018.

TOP 5 českých protestsongů roku 2018: Tomáš Klus, Monkey Business i Rybičky 48 kritizují Babiše a Zemana TOP 5 českých protestsongů roku 2018: Tomáš Klus, Monkey Business i Rybičky 48 kritizují Babiše a Zemana


Monkey Business - Bad Time For Gentlemen

Skupina kolem Matěje Rupperta a Romana Holého je mimo jiné známá svými kreativními koncertními kostýmy. Tento rok si na Sázavafest vzala obleky, které vyobrazovaly parazity - vedle hmyzu zde nechyběly hlavy Miloše Zemana a Andreje Babiše. "O kostýmech většinou nemluvíme, ale máme teď úplně nové - politicky nestabilní. Ano, jsou to paraziti," vysvětloval divákům Ruppert, který se již v minulosti vymezoval vůči Zemanovi a Babišovi. Nespokojenost s politickou situací u nás kritizují Monkey Business v titulní, závěrečné písni nové desky Bad Time For Gentlemen. Příbližně v polovině skladby, v klávesovém intermezzu, slyšíme výčet person, které měli co dočinění s československou normalizací: Colotka, Kempný, Kapek, Lenárt, Bil'ak, Indra, Štrougal, Husák.Korčák, Jakeš a také jména Zeman, Babiš.

Monkey Business představili nové kostýmy. Jsou na nich parazité, včetně Andreje Babiše a Miloše Zemana


Jaroslav Hutka – Miloš a zubatá

Tato skladba, která se vztahuje k prezidentovi Zemanovi a posílá ho na smrt, je svým textem nejtvrdší a nejkontroverznější. A to prý ještě Hutka song zmírnil, aby ho publikum vůbec uneslo. "Je to úsměvná píseň, stojím si za ní, zubatá je tam jako starý křesťanský symbol," tvrdí. "Je to osobní, je to můj prezident a vadí mi, že tu funkci nezvládá, že místo toho, aby mě a nás reprezentoval, nám dělá ostudu," dodává písničkář a signatář Charty 77, který v době komunismu nuceně emigroval. 

TOP 7 písní, které doprovázely Sametovou revoluci: Zpívali je Marta Kubišová, Karel Kryl, Jaroslav Hutka a další

 

 

Tomáš Klus - Nedá se nic dělat

Po skončení festivalu Colours of Ostrava rozpoutal Tomáš Klus debatu o tom, zda by měli umělci, kteří kritizují premiéra Andreje Babiše, vystupovat na akcích, jež sponzorují jeho firmy, a prezentovat se v jeho médiích. Klusův postoj vzápětí podpořili například Matěj Ruppert, Jiří Macháček a další umělci. V textu písně Nedá se nic dělat, kterou záhy vydal, najdeme odkazy nejen na Babiše, ale také na Miloše Zemana: "Z Hradu je Zámek od Kafky, a lidi do front láká, vše je jen otázkou poptávky, shrnuje ruská klaka," zpívá. Zajímavostí je, že Babišův Agrofert již v příštím roce Colours Of Ostrava sponzorovat nebude. 

Tomáš Klus interview: Ve vodách mainstreamu jsem pankáč

 


Lipo - Obchodníci se strachem

Rapper Jonáš Červinka alias Lipo zveřejnil v září na YouTube skladbu Obchodníci se strachem, ve které kritizuje Zemana, Babiše i Okamuru. "Zatvrzele odmítavý postoj Andreje Babiše k možnému přijetí padesáti sirotků z válkou zdecimované Sýrie byl posledním impulzem, který mě přinutil vyjádřit se touto expresivní formou k danému tématu," komentuje vznik songu. Premiérovi v něm věnuje tato slova: "To gesto odmítnutí zrcadlí tvý hodnoty, možná ti davy tleskaj, nepřidám se do fronty. Marketing máš pestrej, svý role umíš dobře hrát, ani s milionem hlasů nejsi demokrat." Skladba je pojatá jako varování před opakováním historie - možným návratem nacismu a fašismu.

RECENZE: Lipo je na novém albu Lyrika upřímný sympaťák, se kterým byste zašli na pivo

 


Rybičky 48 - Na první dojem

Píseň Na první dojem od skupiny Rybičky 48 najdeme na novém dvojalbu Best Fuck Off / Pořád nás to baví. "Premiér je hajzl a prezident vůl, naštěstí to už dneska ví národa půl," zpívají tu. "Vždycky jsem se snažil politiku držet mimo kapelu. Teď už si myslím, že bylo na místě se ozvat, zas tak ostrá slova tam nejsou. Ale snažil jsem se napsat text tak, aby si ho lidi mohli vztáhnout i na politika, který zrovna mně třeba nevadí. Snažím se lidi nabádat, aby si přestali stěžovat, ale o věci se zajímali a občansky se angažovali," říká zpěvák Kuba Ryba.

text: Dominik Pavliš

Témata: protestsongy, Monkey Business, Tomáš Klus, Lipo, Jaroslav Hutka, Rybičky 48

zavřít