Guano Apes

Vydáno 30.01.2015 | autor: Marta Šindlauerová

Guano Apes Guano Apes

  

Guano Apes je německá kapela z Göttingenu založená v roce 1994. Současnými členy jsou Sandra Nasic (vokály), Henning Rümenapp (kytara, doprovodné vokály), Stefan Ude (baskytara) a Dennis Poschwatta (bicí, doprovodné vokály).

Kariéra Guano Apes odstartovala reálně v roce 1996, kdy vyhráli soutěž "Local Heroes" pod hlavičkou slavné německé hudební televize VIVA. Tehdy porazili více než tisíc konkurentů s budoucím megahitem Open Your Eyes, které se později objevilo na první album Proud Like A God. Z něj pochází i další dodnes populární hity Loards Of The Boards a Rain. Už s tímto debutem si Guano Apes získali popularitu nejen v rodném Německu, ale také po celé Evropě. 

Potvrzením jejich kvalit se stal i úspěch songu Big In Japan, což byl cover na stejnojmennou píseň Alphaville, kapely populární v 80. letech. Tento cover se pak stal i součástí druhé desky Don't Give Me Names. Na ní se objevily hity jako No Speech, Living In A Lie nebo Dödel Up. Album se stalo platinovým a neméně úspěšný byl i jeho následovník Walking On A Thin Line (2003). Singly z této desky - například You Can't Stop Me nebo Quietly se dočkaly aktivní rotace v rádiovém i televizním éteru a Guano Apes si tak upevnili status jedněch z největších rockových hvězd Evropy. Jak už to tak ale bývá, slává občas někomu přeroste přes hlavu a stalo se to i Guano Apes - v roce 2005 ukončili dočasně své působení. Během této přestávky vydala Sandra Nasic poměrně úspěšnou sólovou desku The Signal.

Rok 2009 byl rokem obnovení kapely. Guano Apes vyjeli na úspěšné evropské turné, vystoupili na několik důležitých a prestižních festivalech (například Rock Am Ring) a vydali i comebackovou desku Bel Air, která byla opět nabitá hity, ačkoli v poněkud odlehčenějším rockovém hávu. Z Bel Air můžete znát například skvělé singly Oh, What A Night nebo When The Ships Arrive. Zatím poslední položkou v diskografii je řadovka Offline z roku 2014.

Na posledních dvou albech Guano Apes je velice patrná inklinace k jemnější formě rocku, což silně kontrastuje s jejich dřívějším zvukem, který se dá označovat za aletrnativně-metalový.

Zajímavostí v diskografii kapely je nahrávka Lost (T)apes z roku 2006, která obsahovala jejich vůbec nejstarší materiál, původně nahraný na stařičký magnetofon a oprýskané kazety.

Diskografie
Proud Like A God (1997)
Don't Give Me Names (2000)
Walking On A Thin Line (2003)
Bel Air (2011)
Offline (2014)

Další články interpreta

zavřít