Hans Zimmer

Vydáno 05.04.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Hans Zimmer Hans Zimmer

Hans Zimmer je německý hudební skladatel, který se proslavil především ve světě filmu. Narodil se 12. září 1957 ve Frankfurtu nad Mohanem. Jeho díla můžete slyšet ve filmových trhácích jako Piráti z Karibiku, Lví král, Interstellar, Počátek, Gladiátor, Poslední samuraj a mnoho dalších. Obdržel za svou práci hned několik prestižních cen včetně Oscara, Zlatého glóbu a Grammy. Zimmerova hudba zní ve více než 150 filmech a patří mezi nejpopulárnější představitele současné klasické hudby.

Hudbě se Zimmer věnoval od dětství, jmenovitě pak hře na klavír. Formální hodiny ho ale nesmírně nudily a ve výsledku ho vyhodili z osmi hudebních škol. Stal se z něj nakonec samouk a velmi mu pomohlo i hraní v kapele. Nejmilejší činností ale bylo vždycky skládání. Naprosto seriózně pak Hans začal brát hudbu během 70. let, kdy poznal, jak fungují keyboardy a syntezátory a své poznatky praktikoval v kapele Krakatoa. Pracoval také se skupinou the Buggles, která se proslavila hitem Video Killed the Radio Star (Zimmer se mimochodem objevil v klipu k této písni) a mnoha jinými formacemi; skádal rovněž hudbu pro reklamy a televizní znělky. V 80. letech se dostal blíže k filmu, když se seznámil se Stanley Myersem, filmovým hudebním skladatelem. Ti dva pak spolu založili v Londýně vlastní nahrávací studio, kde nahrávali především symfonickou hudbu s použitím elektronických nástrojů. Brzy se tak Zimmer dostal ke kinematografii a první film, kde se objevila jeho hudba, byl Terminal Exposure režiséra Nico Mastorakise z roku 1987.

Netrvalo dlouho, a Zimmera si všiml Hollywood. Od té doby šla kariéra tohoto hudebníka jen nahoru. Jeho hudbu bylo možné slyšet ve snímcích jako Rain Man, Thelma & Louise a především pak v animovaném disneyovském snímku Lví král. Za tuto práci získal Zimmer Grammy (2x), Zlatý glóbus a Oscara, což je dodnes jeho největší úspěch. Nesmírně úspěšným obdobím se pro skladatele stal počátek nového milénia; jeho popularita je obrovská i dodnes. Filmy jako Gladiátor, Poslední samuraj, Madagaskar, Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni, Sherlock Holmes, Černý jestřáb sestřelen, Piráti z Karibiku, trilogie o Batmanovi, Počátek, Interstellar - tady všude byla slyšet Zimmerova snadno rozpoznatelná tvorba.

Hans Zimmer je také ředitelem hudební sekce filmového studia Dream Works. O jeho pražském koncertě z roku 2016 jsme psali tady

Diskografie:
prohlédnout zde

Další články interpreta

zavřít