Eric Clapton, Peter Gabriel nebo Nick Mason podpořili Rogera Waterse. Volají po zrušení zákazu jeho koncertů v Německu

Vydáno 23.03.2023 | autor: iREPORT

Roger Waters obdržel zákaz koncertování ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově, o stejném kroku uvažovala i další německá města. Důvodem byly jeho postoje k ruské invazi na Ukrajinu a dřívější výzva směrem k ostatním umělcům ke kulturnímu bojkotu Izraele. Na stranu zakladatele Pink Floyd se nyní postavili jeho přátelé v čele s Ericem Claptonem, Peterem Gabrielem nebo Nickem Masonem a volají po zrušení zákazu.

Eric Clapton, Peter Gabriel nebo Nick Mason podpořili Rogera Waterse. Volají po zrušení zákazu jeho koncertů v Německu Eric Clapton, Peter Gabriel nebo Nick Mason podpořili Rogera Waterse. Volají po zrušení zákazu jeho koncertů v Německu

Roger Waters je známým podporovatelem Ruska. V rozhovoru pro Berlier Zeitung obvinil z ruské invaze Západ a Ukrajinu, kterou dle jeho slov „řídí nacisté“. V únorovém prohlášení na zasedání Bezpečnostní rady OSN byl už mírnější a označil ruskou invazi za nelegální, zároveň ale uvedl, že byla vyprovokovaná. Už před deseti lety byl pak označený za antisemitismu kvůli svému postoji proti Izraeli.

BIZÁR: Fanoušci Pink Floyd v šoku. Roger Waters se postavil na stranu Ruska

Vzhledem k jeho poznámkám se zástupci měst Frankfurt nad Mohanem a Mnichov rozhodli koncerty Rogera Waterse ve svých městech zakázat. Do prvního zmíněného měl přitom zpěvák zavítat už 28. května v rámci svého aktuálního turné, jednou z jehož zastávek je i Česká republika. Waters označil tento krok za „protiústavní a neodůvodněný, založený na falešném obvinění“.

Zároveň uvedl, že jeho právníci podniknou veškeré kroky k tomu, aby byl tento zákaz zrušený. „Všichni, kdo chtějí vidět mé vystoupení, musejí mít tuto možnost ve Frankfurtu i v Mnichově,“ uvedl.

Na stranu zakladatele Pink Floyd se nyní postavili Eric Clapton, Peter Gabriel, Nick Mason, Brian Eno nebo Tom Morello, ale i akademici Noam Chomsky a Cornel West či herečky Susan Sarandon a Julie Christie. Společně na jeho podporu podepsali petici.

V ní se mimo jiné píše, že „Waters věří, že všichni bratři a sestry bez ohledu na barvu pleti či své bohatství si po celém světě zaslouží stejná lidská práva. […] Úředníci v Německu, organizátoři koncertů a hudební platformy nesmí podlehnout tlaku jednotlivců a skupin, kteří by nejraději vymazali Rogerovu hudbu ze světa, než aby se zabývali problémy, na které jeho hudba upozorňuje“. Petici podepsalo už více než deset tisíc osob.

red, foto: Kate Izor, FB Roger Waters
Témata: Roger Waters, Pink Floyd, Eric Clapton, Peter Gabriel, Nick Mason, Tom Morello, zákaz, koncert, Německo

zavřít