Roger Waters může ve Frankfurtu koncertovat. Soud zrušil zákaz vydaný kvůli muzikantovým postojům

Vydáno 02.05.2023 | autor: iREPORT

Rogeru Watersovi v březnu Frankfurt nad Mohanem vystavil stopku a zrušil jeho koncert. Důvodem byly zpěvákovy postoje k ruské invazi na Ukrajinu i výzva směrem k ostatním umělcům ke kulturnímu bojkotu Izraele. Bývalý člen Pink Floyd se následně ohradil a celou záležitost poslal k soudu. A ten vyhrál.

Roger Waters může ve Frankfurtu koncertovat. Soud zrušil zákaz vydaný kvůli muzikantovým postojům Roger Waters může ve Frankfurtu koncertovat. Soud zrušil zákaz vydaný kvůli muzikantovým postojům

Roger Waters minulý rok upadl v nemilost části veřejnosti, když podpořil Rusko a jeho invazi na Ukrajinu. Následně svá slova na zasedání Bezpečnostní rady OSN zmírnil a označil ruskou agresi za nelegální, ale vyprovokovanou, vzhledem k jeho poznámkám nejen k současnému válečnému dění, ale také Izraeli, k jehož kulturnímu bojkotu v minulosti vyzval ostatní umělce, se Frankfurt nad Mohanem rozhodl jeho koncert v rámci turné zrušit.

Eric Clapton, Peter Gabriel nebo Nick Mason podpořili Rogera Waterse. Volají po zrušení zákazu jeho koncertů v Německu

Proti tomu se Waters odvolal a uvedl, že jeho právníci podniknou veškeré kroky, aby tento zákaz muselo město zrušit. A tak se také nyní stalo – soud se postavil na stranu muzikanta. Soudce uvedl, že bývalý člen Pink Floyd na svých koncertech nijak neoslavuje nacistické zločiny, a jestliže na nich využívá symboliku spojenou právě s nacismem, pak jde o formu uměleckého vyjádření.

Na podporu Waterse v minulosti vznikla také petice, kterou podepsali mimo jiné Eric Clapton, Peter Gabriel, Nick Mason nebo Tom Morello, z akademiků například Noam Chomsky či Cornel West. Souhlasí v ní s tím, že „všichni bratři a sestry bez ohledu na barvu pleti či své bohatství si zaslouží stejná lidská práva“ a že „organizátoři koncertů a hudební platformy nesmí podlehnout tlaku jednotlivců a skupin, kteří by Rogerovu hudbu nejraději vymazali ze světa“.

Na svém turné se muzikant zastaví také v České republice. V Praze vystoupí hned dvakrát, a to 24. a 25. května, přičemž druhý z jeho koncertů se jako jediný na celé šňůře bude vysílat živě do kin po světě.

red, foto: Kate Izor, FB Roger Waters
Témata: Roger Waters, Pink Floyd, Eric Clapton, Peter Gabriel, Nick Mason, Tom Morello, zákaz, koncert, Německo

zavřít