Kapela Sto zvířat se loučí s frontmanem Honzou Kalinou, zemřel po akutních zdravotních problémech

Vydáno 21.08.2023 | autor: iREPORT

V osmapadesáti letech zemřel 18. srpna zpěvák Sta zvířat Honza Kalina. Jak kapela uvedla na svém Facebooku, příčinou úmrtí byly akutní zdravotní problémy. Blíže je už nespecifikovala. Se svými spoluhráči připravoval Kalina novou desku, která má vyjít 15. září.

Kapela Sto zvířat se loučí s frontmanem Honzou Kalinou, zemřel po akutních zdravotních problémech Kapela Sto zvířat se loučí s frontmanem Honzou Kalinou, zemřel po akutních zdravotních problémech

„Honza Kalina náhle a nečekaně, po akutních zdravotních komplikacích odešel do muzikantského nebe. Nedokážeme si představit, že už nebudeme sedět hodiny v dodávce a chystat se na rozdávání radosti. Honzo, kapelníku, táto Sto zvířat – budeš nám chybět,“ oznámila sestava na svém Facebooku.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Kalina skupinu Sto zvířat v roce 1990 zakládal. V Česku je sestava považována za průkopníka ska a rocksteady. Významným členem byl i Petr Ostrouchov. „Furt jsem to nepobral. Už druhou noc jsem marně doufal, že se z toho ráno probudím a nebude to pravda. Strávili jsme spolu ve Zvířatech 14 intenzivních let, tisíc koncertů, pět divadelních her se Šrapnelem, statisíce kilometrů v dodávce, udělali jsme spolu spoustu písniček, pět alb, cestovali jsme po světě, zažili jsme spoustu srandy,“ uvedl.

Významným albem pro Sto zvířat byla deska Ty vole, na základní škole…, kterou kapela vydala v roce 2002. Prožila s ní obrovský průlom, úspěch slavila i s následujícími nahrávkami Nikdy nic nebylo a Rozptýlení pro pozůstalé, za kterou získala Cenu Anděl.

Aktuálně se kapela připravovala na vydání nového alba Noční ptáci, které má pustit do světa 15. září. Už 23. a 24. srpna měla některé z novinek představit na koncertech v pražském Jazz Docku.

red, foto: FB Sto zvířat
Témata: Jan Kalina, Sto zvířat, smrt

zavřít