Metronome Prague startuje za tři týdny, do Prahy dorazí Jamiroquai, ZAZ, Moderat, M83 nebo Aurora

Vydáno 01.06.2023 | autor: iREPORT

Letošní 6. Metronome Prague má nakročeno k historicky nejúspěšnějšímu ročníku. Od 21. do 24. června obsadí 100 tisíc m2 areálu Výstaviště Praha sedm scén, na kterých se vystřídá při 80 vystoupeních na 300 účinkujících – včetně velkých jmen zahraniční i domácí hudební scény, jako jsou Jamiroquai, ZAZ, Moderat, Aurora, M83, Editors, Tove Lo, J.I.D, White Lies, Kelvyn Colt, Frosti, Jana Kirschner, Zrní, Midi Lidi, Supercrooo, PSH a další.

Metronome Prague startuje za tři týdny, do Prahy dorazí Jamiroquai, ZAZ, Moderat, M83 nebo Aurora Metronome Prague startuje za tři týdny, do Prahy dorazí Jamiroquai, ZAZ, Moderat, M83 nebo Aurora

Organizátoři pracují s rozpočtem zhruba 100 milionů korun a očekávají návštěvnost 25 000 lidí, pro které do detailu vyladili servis, gastronomii, zázemí i doprovodné aktivity. A to včetně speciální únikové hry přímo v areálu,  foodtrucků plných domácích i exotických specialit, čepované legendy Pilsner Urquell i craftových piv z pivovaru  Proud a Vinohradského pivovaru a také vín z Moravy, Španělska i Francie.

Metronome Prague zve na koncerty Jamiroquai, Aurory, ZAZ, Editors nebo Moderat

Po čase nejlépe připravený ročník, který poběží tak, jak jsme si původně přáli. Do Prahy míří i někteří, kteří nebyli původně na programu. S Jamesem Harriesem vystoupí čerstvý držitel Grammy baskytarista Mark Haynes ze Snarky Puppy. Diváky překvapí vystoupení smyčcového Eve kvarteta. Nemohu to ještě prozradit, ale jedna kapela se rozhodla pokřtít své album v pátek uprostřed publika. Jako první festival nabídneme návštěvníkům Metronome Prague dobře připravenou únikovou hru. V předvečer hlavních koncertů, ve středu 21. června zahájí festival David Koller s kapelou, z Polska za námi přijede ukrajinský dámský symfonický Queens Orchestra,” říká spoluorganizátor Metronome Prague David Gaydečka.

Pomalu ale jistě se blíží velké setkání zahraničních i tuzemských hudebních hvězd, pozoruhodných hostů v živých podcastech a dalších diskuzích. Diváci na Metronome míří z České republiky, ale nemalá část publika cestuje do naší metropole i ze zahraničí. Udělali jsme důležité rozhodnutí. Všichni v naší branži cítíme, že publikum ocení zastropování cen vstupenek. Původně plánovaný skok ceny třídenní vstupenky jsme odložili až na termín konání festivalu. Do té doby držíme cenu třídenní vstupenky, která obsahuje vstup na všech 80 koncertů, na třech a půl tisících korunách. Budeme rádi, když nám za to diváci pomohou akci vyprodat," dodává.

PODCAST FESTIVAL / KIDS ZÓNA / doprovodný program

Metronome Prague bude nejen o skvělé hudbě. Šestý ročník zdobí atraktivní doprovodný program Metronome Fair, jehož letošním tématem je ODVAHA. Velkou novinkou jsou podcasty natáčené živě s publikem přímo z Metronome Prague, a to těmi nejznámějšími tvůrci a moderátory, jako je Čestmír Strakatý s Prostorem X, Pastoral Brothers, Dobrovský & Šídlo, My děti s odvahou aj.

Děti a teenageři jsou zváni do Pukec zóny, na taneční a výtvarné workshopy, do skateparku a pumptracku, fotokoutku, do divadla, na vyhlídkové kolo a nejrůznější další zábavy (glitters, tetovačky, počítačové i deskové hry aj.) Český olympijský výbor připravil Olympijskou zónu EDA s edukativním programem, který zajímavou formou představuje filozofii olympismu a olympijské hodnoty.

Pořadatelé Metronome Prague přichystali spolu s dalšími českými uměleckými institucemi mimořádné venkovní expozice. Nebudou chybět filmové produkce (PSH – Nekonečný příběh, WESTWOOD: Punk, Icon, Activist), výstavy, slam poetry,  aktuální debaty. Tématem diskusní zóny Opero Forum Pražská Plynárenská bude letos odvaha ke změně. Jednotlivé diskuse se zaměří na různé trendy, které hýbou dnešním světem. A jejich hosté budou hledat, jak se v nich vyznat a co pro nás znamenají. Informační chaos, psychické zdraví, generační propasti, energetická tranzice, kultura v době generativní AI či láska v době VR, to je malá ochutnávka toho, co se v Opero Forum bude diskutovat.

GASTRO / CHILLOUT zóny

K dispozici bude 500 metrů barů a gastrostánků. A výběr bude opravdu pestrý: kolumbijské speciality, indický street food, indonéské pokrmy, delikatesy z Provence, konopizzy, hamburgery, tortilly, hranolky, hot dogy…. jídla s masem, vegetariánská, veganská, slaná i sladká. O pití se postarají našlápnuté bary, kde kromě drinků a koktejlů budou také různé druhy čepovaných piv – od legendy Pilsner Urquell přes nealko Birell a ochucená Frisca až po craftová piva z pivovaru Proud a z Vinohradského pivovaru. Spokojeni budou také příznivci vín, pro které je připravena nabídka vín z Moravy, Španělska či Francie (Spielbert, Vinograf, Dog in Dock, Wine Lovers ad). O nealko se postarají značky Mattoni a Pepsi. Milovníci kávy si svůj šálek mohou vychutnat například v kavárně Costa Coffee.

V areálu budou možné bezhotovostní platby kartou, mobilním telefonem či hodinkami. Samozřejmostí už jsou vratné kelímky a ekologické nádobí. Všude budou dostupné keramické toalety s tekoucí vodou včetně teplé.

 „Občerstvení bude nově ve dvou zónách, aby bylo kapacitně výkonnější. Posílíme místa k sezení. Spolupracujeme s Plzeňským Prazdrojem, který představí nový koncept stanu a bude i zóna, kde bude možné si dát pivo do skla! Na řešení občerstvení jsme se spojili s pořadateli Harley days, takže propojíme to nejlepší z obou akcí," upřesňuje jeden z promotérů Metronome Prague Martin Voňka.

Kromě četných chillout zón nejen ve stínu Stromovky si návštěvníci odpočinou v Metronome lounge v Křižíkově pavilonu C, který nabídne i několik mimořádných uměleckých počinů – originální instalace, výstavy a k tomu milý bar a místa na sezení k odpočinku.  Ve Škoda Auto Chill Out zóně bude možné během relaxace v dobíjecích stanicích nabít mobilní telefony.

DOPRAVA

Automobily doporučují pořadatelé nechat na parkovištích mimo oblast centra Prahy a dopravit se na akci MHD. Doprava na festival bude možná tramvají, metrem, autobusem či pěšky. Tramvaje budou posíleny po celý den, noční spoje budou mít dvojnásobnou kapacitu. Záložní vozy pak budou připraveny pro případ potřeby ve vozovně u Výstaviště.

Metro se nachází v docházkové vzdálenosti, na zastávku Nádraží Holešovice je to volnou chůzí 15 minut, na Vltavskou o pět minut déle.  Pro Pražany a turisty bude akce znamenat jen jedno omezení, areál Výstaviště bude v době festivalu neprůchozí. „S žádnými dalšími omezeními nepočítáme. Naopak. Městská hromadná doprava bude posílena tak, aby občané Prahy žádný diskomfort nepocítili a naši návštěvníci se cítili pohodlně. Za toto patří velké díky Dopravnímu podniku Hlavního města Prahy, který nám vyšel vstříc a podílí se tak na zdárném průběhu akce," zdůrazňuje náměstek primátora pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči Jiří Pospíšil.

VSTUPENKY

Vstupenky na Metronome Prague 2023 jsou aktuálně v prodeji za 3 590 korun za tři dny pro dospělého. Organizátorům se podařilo učinit vstřícný krok směrem k návštěvníkům a tuto cenu zafixovat v předprodeji jako konečnou. Vyšší bude až při nákupu vstupenek přímo na místě – za 3 990 Kč.

Jednodenní vstupenka pak vyjde na 2 290 korun. Vstupné pro děti do 12 let je 190 korun za tři dny, mládež 12 až 21 let zaplatí za tři dny 1 890 Kč. Zvýhodněné vstupné mají také zdravotně hendikepovaní.

„Do areálu bude široký vstup z Bruselské cesty, zajistili jsme více než 26 bran pro vstup veřejnosti a separátní vstupy budou pro zdravotně hendikepované. I tak doporučujeme všem divákům, aby přišli včas. Ve středu otevíráme Ploom Moon stage v 19 h, ve čtvrtek i v pátek pak celý areál již v 16 h a v sobotu ve 13 h. První odbavení umožní všem pak opakovaný odchod a příchod po celou dobu platnosti vstupenky. Nová je VIP zóna zbudovaná podél stávajících pavilonů a bude tak propojenější s areálem. Je sice již vyprodaná, ale nově prodáváme takzvané vstupenky Komfort, které zajistí například ještě rychlejší průchod bránou do areálu, slevy na barech, kryté zóny, půjčení podsedáků, snadnější dobíjení telefonů a další služby," doplňuje Martin Voňka.

TZ, foto: archiv Metronome Prague
Témata: Metronome Prague, Jamiroquai, ZAZ, Moderat, Aurora, M83, Editors, Tove Lo, J.I.D, White Lies, Kelvyn Colt, Frosti, Jana Kirschner, Zrní, Midi Lidi, Supercrooo, PSH

zavřít