Ondřej Pivec na JazzFestBrno pokřtí své živé album Greatest Hits 4000

Vydáno 03.10.2023 | autor: iREPORT

Držitel Grammy, několika Andělů, producent, skladatel, klávesista, hammonďák a brněnský rodák Ondřej Pivec vydává u Bivak Records nové album Greatest Hits 4000. Křest proběhne 3. října v brněnském Divadle Husa na provázku v rámci festivalu JazzFestBrno.

Ondřej Pivec na JazzFestBrno pokřtí své živé album Greatest Hits 4000 Ondřej Pivec na JazzFestBrno pokřtí své živé album Greatest Hits 4000

Nová živá nahrávka Greatest Hits 4000 vychází z vystoupení Ondřeje Pivce a jeho nové formace pro kamery České televize v době covidu v roce 2020 na mezinárodním festivalu JazzFestBrno v rámci série On Screen.

Ondřej Pivec obvykle cestuje s americkým zpěvákem Gregorym Porterem. Covidová krize mu však nečekaně přinesla prodloužený pobyt v rodné zemi. „Moje kapela Organic Quartet z doby před mým pobytem v USA stále fungovala, ale já měl touhu trochu víc obsáhnout to, čemu jsem se intenzivně věnoval posledních třináct let,” vysvětluje na úvod Ondřej Pivec.

Ondřej Pivec předvedl vyprodanému Jazz Docku své mistrovství

Rozhodl se proto vytvořit nový projekt vycházející ze zkušeností ze Spojených států – z vedení sboru v harlemských kostelech nebo ročního zaskakování za Coryho Henryho v kostele v Brooklynu. „Hudba Greatest Hits se tak opírá o vše, čím jsem v New Yorku byl ovlivněn - soul, RnB, hip-hop, gospel, jednu píseň máme reggae, je to poměrně hodně pestré,” líčí Ondřej Pivec.

Ondřej Pivec pro tento nový projekt spojil síly se skladatelem, producentem a hudebníkem kapely Chinaski, Janem Steinsdörferem; vynikajícím baskytaristou Honzou Jakubcem, který spolupracuje s předními českými hudebníky a tradičně hudebně doprovází mnoho hlavních televizních show; a energickým, gospelem inspirovaným bubeníkem z Top Dream Company Filipem Ernstem.

K neobvyklému názvu projektu a alba dodává: „Dlouho jsme nevěděli, jak kapele říkat. Sešel jsem se kvůli tomu na pivu s Romanem Holým. A když jsme to asi po třetím pivu stále neměli, Romana napadlo, že kapely se často jmenují podle alba nějaké jejich oblíbené formace. Že lidé, co si rádi poslechnou moji kapelu, mají určitě rádi Steely Dan, tak ať se kouknu na jejich diskografii. Tak jsem otevřel Wikipedii a hned se rozesmál. První v seznamu bylo ´Greatest Hits´. No a číslo 4000 má také svůj důvod, ale ten prozradím až osobně na koncertech.”

TZ, foto: Franc Roman
Témata: Ondřej Pivec, Greatest Hits 4000, JazzFestBrno

zavřít