Stav Celine Dion se zhoršil, ztrácí kontrolu nad svými svaly

Vydáno 20.12.2023 | autor: iREPORT

Celine Dion už více než rok bojuje se vzácným autoimunitním onemocněním stiff-person syndrom, jehož následkem začíná ztrácet kontrolu nad svými svaly. Zpěvačka se však nevzdává a sní o tom, že bude opět stát na pódiu. „Láme mi to srdce, byla vždycky tak disciplinovaná,“ uvedla sestra Dion.

Stav Celine Dion se zhoršil, ztrácí kontrolu nad svými svaly Stav Celine Dion se zhoršil, ztrácí kontrolu nad svými svaly

Celine Dion minulý rok kvůli zdravotním problémům zrušila turné, v rámci kterého měla dorazit také do České republiky. „Podstupuje náročnou léčbu kvůli diagnóze, která jí bohužel nedovoluje vystupovat,“ stálo tehdy v tiskové zprávě. V té chvíli ještě nikdo netušil, jak vážné onemocnění zpěvačku zasáhlo.

RECENZE: Celine Dion se na Encore un soir statečně vyrovnává se smrtí manžela

Lékaři jí diagnostikovali takzvaný stiff-person syndrom, tedy syndrom ztuhlého člověka. Jde o vzácné onemocnění, na které neexistuje lék, a jehož léčba je velmi komplikovaná. Člověk trpící syndromem postupně zcela ztrácí hybnost. „Pracuje vážně tvrdě, ale svaly už neovládá. Láme mi to srdce, byla vždycky tak disciplinovaná,“ uvedla sestra Dion Claudette v rozhovoru pro kanadský web 7 Jours. Podle všeho nemůže interpretka zpívat. „Hlasivky jsou sval, srdce je taky sval… A to mě děsí,“ dodala Claudette.

Ačkoliv není prognóza zcela příznivá, věří Claudette spolu se sestrou Celine, že se uzdraví. Zpěvačka sní o tom, že se znovu vrátí na koncertní pódia. V listopadu se po dlouhé době dokonce objevila na veřejnosti a během zápasu Vegas Golden Knights proti Montreal Canadiens krátce zazpívala.

Poprvé o zdravotních problémech promluvila Dion v roce 2021, kdy kvůli přetrvávajícím svalovým křečím odložila své tehdejší turné. Jak jsme již uvedli výše, na konci roku 2022 ho pak zcela zrušila. Zároveň se rozhodla o diagnóze promluvit a fanouškům osvětlila, proč ji zřejmě delší dobu na pódiu neuvidí.

red, foto: Sony Music Entertainment
Témata: Celine Dion, stiff-person syndrom, ztuhlost svalů, zdraví

zavřít