Zemřel Del Palmer, dlouholetý spolupracovník a přítel Kate Bush

Vydáno 12.01.2024 | autor: iREPORT

Ve věku 71 let zemřel Del Palmer, muzikant a zvukový inženýr, jenž se proslavil zejména svou spoluprací s anglickou zpěvačkou Kate Bush, kterým byl mezi léty 1970 a 1990 partnerem. Právě na stránkách interpretky bylo úmrtí baskytaristy potvrzeno.

Zemřel Del Palmer, dlouholetý spolupracovník a přítel Kate Bush Zemřel Del Palmer, dlouholetý spolupracovník a přítel Kate Bush

„Zemřel v pátek 5. ledna obklopen rodinou. V posledních letech měl potíže se zdravím. Nemusíme nikomu připomínat, jak velkou roli hrál v životě Kate, její práci a muzice,“ stojí v prohlášení. „Vyjadřujeme také upřímnou soustrast Delově rodině a milovaným, Kate, jeho mnoha přátelům a lidem, které znal a během jeho bohaté kariéry s ním pracovali. Bude nám velmi chybět.“

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Jen o pár dní později se k úmrtí bývalého přítele a dlouholetého spolupracovníka vyjádřila sama Kate Bush. „Byl tak talentovaný. Byl to skvělý muzikant, baskytarista a umělec. Pořád kreslil. Jednou pokryl celé nahrávací studio karikaturami. Trvalo mu to dny a vypadalo to naprosto úchvatně,“ sdílela zpěvačka vzpomínku na Del Palmera a zveřejnila mozaiku, kterou vyrobil a nazval ji Tree of Life.

Palmer se narodil v Greenwichi v Londýně v roce 1952. Jeho hudební kariéra odstartovala na konci šedesátých let, kdy hrával v různých kapelách po boku nejlepšího kamaráda kytaristy Briana Batha a později bubeníka Victora Kinga. Postupem času se ze sestavy zformovala kapela KT Bush Band už v čele s Kate Bush.

Nejprve hrávala po hospodách, později se živý materiál objevil na prvním albu zpěvačky. Pro její druhou desku Lionheart nahrál Del Palmer ve studiu basové linky a v roce 1979 s ní vyrazil na turné. Podílel se i na dalších albech, a to Hounds of Love, The Sensual World, The Red Shoes a dalších.

Během spolupráce se dvojice dala dohromady a tvořila zhruba patnáct let pár. „Když jsme odbouchli první koncert, bylo na místě zhruba deset lidí. S postupujícím časem již ale přibývalo, až na konci postávali na ulici, protože se nemohli dostat dovnitř,“ zavzpomínal v minulosti Del Palmer na první show debutového turné v roce 1979.

Palmer pracoval také na sólových nahrávkách. Vydal celkem tři alba. V roce 2007 Leap of Faith, o tři léta později Gift a v roce 2015 vyšlo Point of Safe Return.

red, foto: katebushnews.com
Témata: Del Palmer, Kate Bush, KT Bush Band, smrt

zavřít