Zemřel ikonický bubeník Ginger Baker, spoluhráč Erica Claptona z Cream

Vydáno 06.10.2019 | autor: redakce

Britský hudebník známý především z působení v Cream zemřel v neděli ve věku 80 let. Ginger Baker je považován za jednoho z nejvlivnějších rockových bubeníků vůbec. 

Zemřel ikonický bubeník Ginger Baker, spoluhráč Erica Claptona z Cream Zemřel ikonický bubeník Ginger Baker, spoluhráč Erica Claptona z Cream

"S hlubokým zármutkem oznamujeme, že Ginger pokojně zemřel dnes ráno v nemocnici," oznámila v neděli hudebníkova rodina na sociální síti. Osmdesátiny oslavil jiholondýnský rodák letos v srpnu. 

Eric Clapton vyráží na evropské turné, začne v pražské O2 areně

Baker byl u založení kultovních Cream v čele s Ericem Claptonem v roce 1966. Britská skupina hrající hudbu na pomezí rocku a blues sice fungovala jen zhruba dva roky, zanechala ale v historii nesmazatelnou stopu. Ovlivnila například Jimiho Hendrixe nebo Led Zeppelin, členové se pak vydali vstříc dalším úspěchům ve svých vlastních projektech. Po letech však absolvovali vzpomínkové koncerty. 

Baker, považovaný za jednoho z bubeníků, kteří utvářeli rockovou kulturu, poté působil ve skupině Blind Faith a ve své vlastní formaci Ginger Baker's Air Force. 

V pozdější fázi kariéry se inspiroval jazzem a také etnickými vlivy. Zajímala ho zejména africká hudba. Sám se na "Černý kontinent" opakovaně vracel. Své poslední sólové album Why? vydal v roce 2014. 

jm

Témata: Ginger Baker, Cream, Eric Clapton, rock

zavřít