Zemřel Karel Fiala, představitel Limonádového Joa

Vydáno 03.10.2020 | autor: Andrea Štipčáková

V úctyhodných 95 letech zemřel Karel Fiala známý jako představitel filmového Limonádového Joa. V sobotu to pro Radiožurnál potvrdila Blahoslava Mikolášková z léčebny dlouhodobě nemocných v pražských Vršovicích.

Zemřel Karel Fiala, představitel Limonádového Joa Zemřel Karel Fiala, představitel Limonádového Joa

Karel Fiala se původně vyučil komikem, záliba ve zpěvu jej však v jeho dvaadvaceti letech přivedla do Prahy, kde začal studovat na konzervatoři. V roce 1949 se stal elévem Národního divadla, kde působil téměř do ukončení svých studií na pražské AMU v roce 1955.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Do pamětí diváků se zapsal především rolí Limonádového Joa ve stejnojmenném filmu. Toho měl původně ztvárnit Jiří Kodet. „Ale pak Jiřího Brdečku (autor knižní předlohy, pozn. red.) a Oldřicha Lipského (režisér filmu, pozn red.) potkala Kodetova maminka. Dala jim doporučení a lístky do divadla na mě. Změnila mi tak život. Jirka byl tenkrát na ni dost naštvaný,“ zavzpomínal v rozhovoru pro E15 Karel Fiala. S matkou Kodeta Jiřinou Steimarovou se znal z divadla Karlín, kam herec nastoupil po studiích.

Fiala zároveň prozradil, že během natáčení dvojice Lipský – Brdečka dbala na to, aby byly všechny žerty dotažené do konce. „Vždycky mě každý vzal z jedné strany za rameno, odvedli mě stranou z placu a vysvětlili mi, jak to mám hrát. Stále mě vedli. Nesmrtelnost toho filmu je v tom, že je to naprosto dokonalá parodie.“

Vedle Limonádového Joa si však zahrál také v mnoha muzikálech. V hudebním divadle Karlín strávil Fiala osmatřicet let, ani v něm se mu však nálepka „Limonádníka“ nevyhnula. V pokročilejším věku si v něm zahrál otce Joa. Dále si střihl role v muzikálech Hrabě Monte Christo, West Side Story, My Fair Lady, Kabaret, Mazlíčkové nebo Hello, Dolly.

V roce 2013 obdržel Fiala Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru muzikál. O dvě léta později pak na festivalu Febiofest převzal medaili, kterou si předtím vlastnoručně vyrobil v České mincovně v Jablonci nad Nisou.

Text: Andrea Štipčáková
Témata: Karel Fiala, Limonádový Joe, Hudební divadlo Karlín, muzikál

zavřít