Zemřel profesor Miloš Veselý, učitel špičkových českých bubeníků

Vydáno 20.03.2020 | autor: redakce

Po těžké nemoci zemřel 18. března profesor Miloš Veselý, který byl také nazýván jako "táta českých bubeníků". Hudebně vychoval desítky předních hráčů na bicí různých žánrů.

Zemřel profesor Miloš Veselý, učitel špičkových českých bubeníků Zemřel profesor Miloš Veselý, učitel špičkových českých bubeníků

Veselý se narodil roku 1935, vystudoval hru na bicí na Státní konzervatoři v Praze pod vedením profesora Emila Špačka. Na stejné škole od roku 1985 sám pedagogicky působil.

Karel Růžička - mistr a učitel jazzu v jedné osobě

Od šedesátých let prošel divadly Semafor či Rokoko, angažmá měl také v Hudebním divadle Karlín. Hrál také v triu s legendou tuzemského jazzu Karlem Růžičkou. V roce 1992 založil u nás první soukromou školu na bicí nástroje a díky své rozsáhlé hudební a pedagogické praxi formoval desítky vynikajících bubeníků všech žánrů.

Z výčtu jeho žáků jmenujme Romana Lomtadzeho (Čechomor, Scars On Broadway), Lukáše Doksanského (Arakain), Jiřího Zelenku (Vladimír Mišík a ETC), Emila Valacha (Xindl X), Štěpána Smetáčka (Wanastovi Vjecy) nebo Fenka Steinera (Wohnout).

Na přiložené fotografii z archivu Jiřího Zelenky je Veselý zachycen s Davem Wecklem, proslulým americkým jazzovým bubeníkem. Také on patřil k mnoha hráčům na bicí, kteří si profesorových odborných schopnosti vážili.

jm

Témata: Miloš Veselý, bicí, Dave Weckl, Karel Růžička

zavřít