Zemřel skladatel Lamont Dozier, spolupracoval s Philem Collinsem i Kanyem Westem

Vydáno 10.08.2022 | autor: redakce

Zemřel renomovaný skladatel Lamont Dozier, držitel Grammy. Do čela hitparád se dostalo hned čtrnáct jeho písní, spolupracoval s řadou hvězd od Phila Collinse až třeba po Kanyea Westa. Bylo mu 81 let, příčina smrti je neznámá.

Zemřel skladatel Lamont Dozier, spolupracoval s Philem Collinsem i Kanyem Westem Zemřel skladatel Lamont Dozier, spolupracoval s Philem Collinsem i Kanyem Westem

Informaci o úmrtí Lamonta Doziera přinesl britský server Mirror. Soustrast jeho rodině vyjádřila spousta známých osobností včetně producenta Brandona Williamse. "Nikdy na něj nezapomenu, pracoval jsem s ním a jeho bratry v roce 2006. Děkuji ti za vše, co jsi pro mě a celý svět udělal," uvedl na Twitteru s odkazem na Dozierovy spolupráce s řadou hudebníků.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Dozier napsal mnoho hitů pro umělce jako Martha and the Vandellas, The Supremes, Four Top nebo The Isley Brothers. Spolupracoval také s Philem Collinsem, s nímž napsal skladbu Two Hears, a Kanyem Westem, pro kterého napsal písní hned několik. Spolu s bratry Brianem a Eddiem Hollandovými, s nimiž vlastnil legendární Motown Records, byl v roce 1990 uveden do rokenrolové Síně slávy.

Skladatel se narodil v roce 1941 v Detroitu. Jako mladý zpíval v baptistickém kostele a oblíbil si jazzovou muziku svého otce. Většího úspěchu se však dočkal až spoluprací s Motown, která odstartovala v roce 1962. O dvě léta později vydali hit Where Did Our Love Go, který napsali pro Supremes, později si na své konto připsali i skladby Going Back to My Roots, Shout About It, Trying to Hold on to My Woman nebo Cool Me Out, který se objevil v seriálu That´s My Mama.

red, foto: Toby Walker
Témata: Lamont Dozier, skladatel, smrt, Motown

zavřít