Zemřel trampský písničkář Antonín Linhart, zakladatel skupiny Pacifik a autor Zlatýho údolí

Vydáno 09.01.2021 | autor: redakce

Ve věku osmdesáti let zemřel trampský písničkář Antonín Linhart, který stál u zrodu skupiny Pacifik. Dlouhá léta pracoval v Country Radiu, které o jeho smrti informovalo.

Zemřel trampský písničkář Antonín Linhart, zakladatel skupiny Pacifik a autor Zlatýho údolí Zemřel trampský písničkář Antonín Linhart, zakladatel skupiny Pacifik a autor Zlatýho údolí

Antonín Linhart patřil v České republice k jedním z prvních trampských písničkářů. Složil více než 150 skladeb včetně hudby a aranžmá, za Velkou vlajkovou loupež a Poraněný koleno byl v roce 1974 oceněn na festivalu Porta.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Stál rovněž za vznikem kapely Pacifik, která neměla v roce 1976 daleko ke svému konci. „Členové Pacifiku byli unaveni, nechtělo se jim vystupovat o víkendech, a zdálo se, že za nedlouho zmizí kapela z povrchu zemského. K větší aktivitě moc nepřispívaly ani vrtochy Miloše Tůmy,“ píše se na stránkách formace, kterou nakonec vzkřísil příchod Heleny Maršálkové.

Pacifik hraje s menšími obměnami v obsazení dodnes, Linhart v ní až do posledních dnů svého života vystupoval jako kapelník. Mimo to působil jako moderátor v pražském Country radiu. „Jako vzpomínku na Toníka a jeho skupinu Pacifik poslouchejte v pondělí 11.1. polední siestu a v úterý 12.1. Ozvěny osadních ohňů,“ píše se na stránkách rádia.

Mezi nejznámější Linhartovy písně patřily Velrybářská výprava, Tulácké blues, Mississippi Blues, Mount Rushmore, Zlatý údolí nebo Blátivá cesta.

red, foto: skupinapacifik.cz
Témata: Antonín Linhart, Pacifik, Country Radio, tramp

zavřít